Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Rotraut Susanne Berner

   

Leven

In 1975 studeerde Rotraut Susanne Berner af als grafisch vormgever in München. Sinds 1977 is ze als zelfstandig illustrator en vormgever aan de slag. Haar man, Armin Abmeier, overlijdt in 2012. Hij is in haar zoekboeken vereeuwigd als ‘Armin de boekhandelaar’.

“Ik houd ervan korte, fantasievolle en poëtische teksten te illustreren, die mij alle vrijheid laten. Bij een omslag probeer ik het hele boek te karakteriseren: niet alleen de inhoud, ook de stijl, de tijd waarin het speelt, de stemming.”

   

Werk

De loopbaan van Rotraut Susanne Berner kan je vergelijken met die van Wolf Erlbruch, een andere grote Duitse illustrator. Ze behoren tot dezelfde generatie en beginnen hun carrière met het illustreren van boekcovers en verhalen van andere auteurs. Pas later schrijven ze eigen verhalen die ze ook illustreren.

Berner valt het voor het eerst op in Nederland en België door haar illustraties in Mijn vader van Toon Tellegen uit 1994. In 1997 maakt ze van Hans Magnus Enzensberger’ De telduivel een succes door de spitsvondige tekeningen. In dat boek overwint Robert zijn afkeer voor wiskunde – een warboel van getallen – wanneer hij een telduiveltje op bezoek krijgt.

Bij haar eigen werk is Berner vooral bekend van haar kijk- en zoekboeken over de vier seizoenen. Leve de lente!, Zonnige zomer, Het is een herfst en Wat een winter verschijnen tussen 2004 en 2006. In zeven grote zoekplaten bewegen steeds dezelfde figuurtjes zich voort van de stadsrand naar het stadscentrum. De woordeloze verhaaltjes zetten zich verder over de verschillende boeken heen. Een moeder die zwanger is in het ene seizoen, wandelt twee seizoenen later met een kinderwagen door de stad, peuters worden kleuters…

Ook de stevige kartonboeken over Kareltje Konijn (o.m. Goedemorgen Kareltje, Kareltje krijgt een zusje en Kareltje Kampioen! ), over de alledaagse gebeurtenissen in het leven van een peuterkonijn, zijn een groot succes.

Berner wil niet dat de illustraties het hele verhaal meteen duidelijk maken. Haar tekeningen moeten ruimte laten voor raadsels, wat de prenten poëtisch maakt. Ze illustreert het liefst mysterieuze, bizarre en gekke verhalen en verrast telkens met grappige details. Voorwerpen en figuurtjes tekent ze meestal met zwarte contourlijnen die ze inkleurt met gouache, pastelkrijt en kleurpotlood. Haar tekenstijl wordt erg herkenbaar, kindvriendelijk, levendig en een tikkeltje naïef genoemd.

 

Bekroningen

2016: Hans Christian Andersen Prijs (illustratoren)
2005: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Al mijn later is met jou
2001: Zilveren Penseel voor De prinses komt om vier uur
1999: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Haas en hond
1999: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor  De telduivel 
1997: Zilveren Penseel voor Het avontuur
1986: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Een indiaan in de appelboom

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Rotraut Susanne Berner op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Shortlist Andersen Awards 2014
IlustraTour