Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Sabien Clement

   

Leven

Als Sabien Clement in het zesde leerjaar zit en met de hele klas een boek moet maken, staat het voor iedereen vast dat zij de illustraties moet maken. Ze hoort het woord ‘illustrator’ dan voor het eerst en beslist dat het dat is dat ze later worden wil. Na de kunsthumaniora studeert ze Grafische en Illustratieve Vormgeving aan het Sint-Lucas Instituut in Antwerpen.

In 2000 studeert ze af, waarna ze naar Polen vertrekt voor een voortgezette opleiding. Ze maakt er vooral vrij werk, tekent er naar model en kan er haar stijl verder ontwikkelen, los van opgelegde opdrachten. Haar eerste illustratieopdracht krijgt ze als ze terug in België is. Dat worden de tekeningen bij Jij Lievert.

“Modeltekenen is de ultieme oefening voor het oog. Het is 80 procent kijken en 20 procent tekenen. En het gebeurt in alle vrijheid. Je hoeft niet per se resultaat te boeken zoals bij een opdracht.”

De Standaard der Letteren

   

Werk

Jij lievert, een poëziebundel van Geert de Kockere, verschijnt in 2002 en krijgt meteen een Boekenpluim. Ook de volgende boeken van Sabien Clement vallen geregeld in de prijzen. Voor het gevierde Linus van auteur Mieke Versyp werkt ze samen met illustrator Pieter Gaudesaboos. Hoewel hun tekenstijl radicaal verschilt, wérkt de combinatie. Ze krijgen er de Gouden Uil voor in 2008, en doen de oefening nog eens over in Eksternacht dat zich tot jongeren en volwassenen richt.

Sabien Clement werkt schetsend en zoekend. Eerst neemt ze tijd om na te denken om de ideeën daarna – als in een roes – op papier te zetten. Inspiratie zoekt en vindt ze door in boeken van vroeger te neuzen en in oude huizen rond te dwalen. Ze wil dat haar illustraties het verhaal of het gedicht aanvullen en tegelijkertijd een uitgesproken eigen verhaal vertellen. Met stijlexperimenten heeft ze geen problemen. Ze werkt graag met onder meer balpen, Chinese inkt, acrylverf, gravures, sjablonen... Ondanks die verscheidenheid is haar werk toch erg herkenbaar.

Zowel jong als oud vallen voor de illustraties van Sabien Clement. Kinderen houden vooral van de humor en de vrolijkheid in haar lijnen en kleuren, volwassenen van de poëtische kracht en diepere betekenis in haar werk.

De boeken van Sabien Clement zijn vertaald in het Frans, Italiaan, Pools, Duits en Koreaans. Naast haar opdrachten in Vlaanderen, werkt ze ook voor tijdschriften en uitgeverijen in Nederland, Frankrijk en Zwitserland.

 

Bekroningen

2013: Boekenpluim voor Mijn oma is van peperkoek
2013: Picturale-prijs
2009: Boekenpauw voor En iedereen ging op zijn mieren zitten
2008: Boekenpluim voor Linus
2008: De Gouden Uil Jeugdliteratuur voor Linus
2003: Boekenpluim voor Jij lievert

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Sabien Clement op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Expo Werkplekken
Gevaarlijke ontmoetingen
Picturale 2015
'Boekenpret ... de oorlog'
Schrijfdag 2015
Van Doninck wint Picturale
Naar Bratislava