Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Sabien Clement

   

Leven

Als Sabien Clement in het zesde leerjaar zit en met de hele klas een boek moet maken, staat het voor iedereen vast dat zij de illustraties moet maken. Ze hoort het woord ‘illustrator’ dan voor het eerst en beslist dat het dat is dat ze later worden wil. Na de kunsthumaniora studeert ze Grafische en Illustratieve Vormgeving aan het Sint-Lucas Instituut in Antwerpen.

In 2000 studeert ze af, waarna ze naar Polen vertrekt voor een voortgezette opleiding. Ze maakt er vooral vrij werk, tekent er naar model en kan er haar stijl verder ontwikkelen, los van opgelegde opdrachten. Haar eerste illustratieopdracht krijgt ze als ze terug in België is. Dat worden de tekeningen bij Jij Lievert.

“Modeltekenen is de ultieme oefening voor het oog. Het is 80 procent kijken en 20 procent tekenen. En het gebeurt in alle vrijheid. Je hoeft niet per se resultaat te boeken zoals bij een opdracht.”

De Standaard der Letteren

   

Werk

Jij lievert, een poëziebundel van Geert de Kockere, verschijnt in 2002 en krijgt meteen een Boekenpluim. Ook de volgende boeken van Sabien Clement vallen geregeld in de prijzen. Voor het gevierde Linus van auteur Mieke Versyp werkt ze samen met illustrator Pieter Gaudesaboos. Hoewel hun tekenstijl radicaal verschilt, wérkt de combinatie. Ze krijgen er de Gouden Uil voor in 2008, en doen de oefening nog eens over in Eksternacht dat zich tot jongeren en volwassenen richt.

Sabien Clement werkt schetsend en zoekend. Eerst neemt ze tijd om na te denken om de ideeën daarna – als in een roes – op papier te zetten. Inspiratie zoekt en vindt ze door in boeken van vroeger te neuzen en in oude huizen rond te dwalen. Ze wil dat haar illustraties het verhaal of het gedicht aanvullen en tegelijkertijd een uitgesproken eigen verhaal vertellen. Met stijlexperimenten heeft ze geen problemen. Ze werkt graag met onder meer balpen, Chinese inkt, acrylverf, gravures, sjablonen... Ondanks die verscheidenheid is haar werk toch erg herkenbaar.

Zowel jong als oud vallen voor de illustraties van Sabien Clement. Kinderen houden vooral van de humor en de vrolijkheid in haar lijnen en kleuren, volwassenen van de poëtische kracht en diepere betekenis in haar werk.

De boeken van Sabien Clement zijn vertaald in het Frans, Italiaan, Pools, Duits en Koreaans. Naast haar opdrachten in Vlaanderen, werkt ze ook voor tijdschriften en uitgeverijen in Nederland, Frankrijk en Zwitserland.

 

Bekroningen

2013: Boekenpluim voor Mijn oma is van peperkoek
2013: Picturale-prijs
2009: Boekenpauw voor En iedereen ging op zijn mieren zitten
2008: Boekenpluim voor Linus
2008: De Gouden Uil Jeugdliteratuur voor Linus
2003: Boekenpluim voor Jij lievert

Bibliografie

Bettie & Harrie in 13 ongelukjes : (die niemand zag aankomen) Bettie & Harrie in 13 ongelukjes : (die niemand zag aankomen) Bettie en Harrie in dertien ongelukjes : (die niemand zag aankomen) (De Eenhoorn, 2017)
Boom-Boom : over vreemden en vrienden Boom-Boom : over vreemden en vrienden (Lannoo, 2017)
Uilskuiken en Takkeling Uilskuiken en Takkeling (Lannoo, 2016)
De koningin is verdwenen De koningin is verdwenen (Vrijdag, 2015)
Lina & Judocus weten het beter Lina & Judocus weten het beter Lina en Judocus weten het beter (Lannoo, 2015)
Jij lievert Jij lievert (De Eenhoorn, 2015)
Wacht! : het anti-verveelboek van Tante Bees en Tante Toes Wacht! : het anti-verveelboek van Tante Bees en Tante Toes (Lannoo, 2015)
Poëziekronkels : 10 jaar jeugdgedichten Poëziekronkels : 10 jaar jeugdgedichten (Marnixring De Blinckaert, 2014)
Lodewijk, de koningspinguïn Lodewijk, de koningspinguïn (Lannoo, 2013)
Brave kinders : het pedagogisch onverantwoord voorleesboek van Tante Bees en Tante Toes Brave kinders : het pedagogisch onverantwoord voorleesboek van Tante Bees en Tante Toes (Lannoo, 2013)
Je ruist in mij : gedichten over liefde / samenst. en haiku's Dirk Terryn ; ill. <exact>Sabien</exact><exact>Clement</exact> Je ruist in mij : gedichten over liefde (De Eenhoorn, 2013)
Mijn oma is van peperkoek : verhalen over oma's, opa's, oogappels en oliebollen Mijn oma is van peperkoek : verhalen over oma's, opa's, oogappels en oliebollen (Lannoo, 2012)
Krekelfantasietjes : hoe Sint-Janscollege basisschool De Krekel zich liet meevoeren in woord en beeld / de kinderen van basisschool De Krekel ; m.m.v. Marc de Bel, Brigitte Minne, Liesbet Slegers ... [et al.] ; ill. van Carll Cneut, <exact>Sabien</exact><exact>Clement</exact> ... [et al.] Krekelfantasietjes : hoe Sint-Janscollege basisschool De Krekel zich liet meevoeren in woord en beeld (Sint-Janscollege basisschool De Krekel, 2012)
Eksternacht Eksternacht (Lannoo, 2010)
Qui veut embrasser la grenouille? : vingt-deux histoires à lire et à raconter / préface de Son Altesse Royale la Princesse Mathilde ; Sylvia vanden Heede, Do van Ranst, Joëlle van Hee ... [et al.] ; ill. Tom Schoonooghe, <exact>Sabien</exact><exact>Clement</exact>, Sabine de Greef ... [et al.] Qui veut embrasser la grenouille? : vingt-deux histoires à lire et à raconter (Racine, 2010)
Een kikker om te kussen : verhalen voor het slapengaan en andere momenten / ingeleid door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mathilde ; Sylvia vanden Heede, Do van Ranst, Joëlle van Hee ... [et al.] ; ill. Tom Schoonooghe, <exact>Sabien</exact><exact>Clement</exact>, Sabine de Greef ... [et al.] Een kikker om te kussen : verhalen voor het slapengaan en andere momenten (Lannoo, 2010)
Voel je wat ik voel? : de 150 mooiste gedichten over gevoelens voor kinderen / Jan Van Coillie ; met ill. van Kristien Aertssen, <exact>Sabien</exact><exact>Clement</exact>, Carll Cneut ... [et al.] Voel je wat ik voel? : de 150 mooiste gedichten over gevoelens voor kinderen (Davidsfonds/Infodok, 2009)
Sunjata / bew. door Pieter Embrechts; verteld door Pieter Embrechts, Dimitri Leue, Warre Borgmans ... [et al.] Sunjata (Lannoo, 2009)
Linus Linus (Lannoo, 2008)
En iedereen ging op zijn mieren zitten : het verhaal van de stoel En iedereen ging op zijn mieren zitten : het verhaal van de stoel (Lannoo, 2008)

Meer op bibliotheek.be

Sabien Clement op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Expo Werkplekken
Gevaarlijke ontmoetingen
Picturale 2015
'Boekenpret ... de oorlog'
Schrijfdag 2015
Van Doninck wint Picturale
Naar Bratislava