Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Sara Fanelli

   

Leven

Na haar middelbare schoolopleiding aan het  Liceo Classica Michelangelo in Firenze verhuist Sara Fanelli naar Londen. Ze studeert er eerst grafische vormgeving aan het Camberwell College of Art. Twee jaar later behaalt ze haar Master Illustratie aan het Royal College of Art – ook in Londen, waar ze nog steeds woont.

Sara Fanelli illustreert kinderboeken en maakt illustraties voor verschillende kranten, waaronder The New York Times en The Independent on Sunday. Ze werkt ook in opdracht The Royal Mail, BBC Worldwide en Tate Modern. In 2006 maakt ze voor deze laatste opdrachtgever bijvoorbeeld een 40 meter lange tijdslijn en versierde ze 4 ingangen naar de verschillende galerijen voor de permanente collectie van Tate Modern. 

“Ik denk dat ik mezelf zou beschrijven als een illustrator. Maar dan in de context van de hedendaagse illustratiekunst die persoonlijke interpretaties en visuele commentaar geeft aan teksten in plaats van enkel een literaire beschrijving te bieden.”

   

Werk

Sara Fanelli debuteert in 1994 met het boek Knoop, waarin een rode knoop de wereld wil zien en op avontuur trekt. In dat boek, waarvoor ze een National Art Library Illustration Award krijgt, valt haar speelse en inventieve stijl al op. In 2003 gooit ze hoge ogen met haar illustraties bij Pinocchio, opnieuw goed voor een National Art Library Illustration Award. Ze is ook de eerste vrouwelijke illustrator die een Royal Designers for Industry onderscheiding krijgt.

Sara Fanelli haalt inspiratie voor haar illustraties uit allerlei culturen, ook de Italiaanse. Zo lijken haar figuurtjes vaak op marionetten, waarmee ze is opgegroeid in haar geboortestad. Sara Fanelli werkt het liefst met collages en gebruikt hiervoor allerlei elementen: snoeppapiertjes, vergeelde kranten, boodschappenbriefjes en foto’s van zichzelf als kind. Die diversiteit aan materialen zorgt voor textuur en diepte in de illustraties. integreert ook graag verouderde objecten in haar collages, zoals postzegels van vroeger en bonnetjes met een oude munteenheid, om ze een archaïsch gevoel te geven. Haar collages staan vaak tegen een felgekleurde achtergrond en worden aangevuld met doodles.

Ze is opgegroeid met surrealistische boeken en die invloed schijnt ook duidelijk door in haar prenten. Fanelli ontwerpt ook graag haar eigen lettertypes en ze gebruikt hiervoor nooit een computer. 

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Nieuwsberichten

Gevaarlijke ontmoetingen