Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Sebastiaan Van Doninck

   

Leven

Sebastiaan Van Doninck groeit op in Gierle, op de boerderij van zijn ouders. Hij volgt kunstsecundair onderwijs aan het Sint-Lucas Instituut in Antwerpen. Daarna gaat hij grafische en reclamevormgeving aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen studeren. In 2002 studeert er hij af, met een project waarvoor hij Oscar Wildes verhaal De zelfzuchtige reus tot een nostalgische graphic novel bewerkt. Sinds 2007 geeft hij les aan het Sint Lucas instituut in Antwerpen.

 

“Zalig die keiharde regen. Dan ben ik echt in totale rust. Bij regen heb ik niet het gevoel dat er buiten iets op me wacht, dat ik op café moet of koffietjes moet gaan drinken. De regen houdt me binnen om lekker te tekenen.”

   

Werk

De eerste prentenboeken die Sebastiaan Van Doninck illustreert, verschijnen in 2003: Oink! van Geert de Kockere en Het woei van Edward van de Vendel. Sindsdien illustreert hij prentenboeken (Lied voor een girafje), non-fictie (Van wolf tot watje), luisterboeken (Billy the Kid & de sheriff)…

Hij tekent graag en vaak dieren, omdat ze esthetisch zijn, omdat hij vrij en beweeglijk met hen kan omgaan en omdat hij gemakkelijk menselijke eigenschappen op hen kan projecteren. Zijn menselijke figuren hebben dan weer vaak iets grotesks, zonder monsterlijk of schrikwekkend te zijn.

Sebastiaan Van Doninck werkt naar eigen zeggen 75% van de tijd digitaal, met laptop en tekentablet: “Maar soms heb ik de pest aan die rotcomputer en moet ik met de hand werken en alles losgooien met inkt en papier. Op vakantie werk ik wél manueel. Dan neem ik grote schetsboeken mee en zet ik me aan landschappen. Dat doe ik elk jaar. Spontaan, direct en snel werk ik dan.” Hij scant vlekken en kleuren van ecolineverf in, om met zijn computer te puzzelen tot hij tot een geslaagde collage komt. Hij bewerkt de beelden zo weinig mogelijk in Photoshop.

Zijn inspiratie haalt hij uit onder meer uit moderne kunst, (oude) architectuur en oud speelgoed. Bijzondere sferen en vormen spreken tot zijn verbeelding. “Ik zuig mijn inspiratiebronnen gretig uit en als ik ermee klaar ben, is het tijd voor wat anders. Mijn geest moet constant gevoed worden. Een tijd lang heb ik kinderboeken uit de jaren ‘50 verzameld, maar daar ben ik intussen wel klaar mee,” zegt hij. (http://www.coffeeklatch.be/interview/2011-09/3/sebastiaan-van-doninck)

Behalve het illustreren van kinder- en jeugdboeken, ontwerpt Sebastiaan van Doninck ook affiches en flyers en werkt hij voor tijdschriften zoals Knack Weekend, Flair of BoekieBoekie. Met dit werk richt hij zich zowel op kinderen als op volwassenen. “Ik werk heel graag voor magazines,” zegt hij in een online interview http://www.coffeeklatch.be/interview/2011-09/3/sebastiaan-van-doninck , “Een titel, een voorwoord of een paar quotes zijn vaak genoeg om mijn brein te prikkelen. Ik doe ook graag boeken, maar ik moet wel altijd een bepaalde vrijheid hebben. Te veel beperkingen blokkeren mij.”

Sebastiaan Van Doninck maakt ook internationaal naam. Hij krijgt in 2008 als één van de twaalf Europese illustratoren een artikel, portfolio en interview in het vooraanstaande grafisch magazine Print uit New York, illustreert in 2009 een dubbele pagina in het Engelse kunstmagazine Nobrow en werkt aan een prentenboek voor de Amerikaanse uitgeverij Random House. Hij krijgt opdrachten uit Argentinië, Amerika, Canada, Tsjechië, Frankrijk… Zijn boeken zijn vertaald naar onder meer het Taiwanees, Japans en Koreaans.

 

Bekroningen

2015: Picturale-prijs
2009: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Mijn eerste dierengroeiboek: kriebeldieren
2005: Boekenpluim voor Lied voor een girafje
2004: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Het Woei 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Sebastiaan Van Doninck op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Vlamingen in New York
Van Doninck wint Picturale
Illustratoren in Brugge