Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Sieb Posthuma

   

Leven

Sieb Posthuma studeerde aan de Rietveld academie in Amsterdam en maakte jarenlang tekeningen voor weekbladen en kranten zoals HP/De Tijd en NRC Handelsblad. Ook tekende hij coverillustraties voor romans van onder andere Thomas Mann en Simon Carmiggelt.


Werk

Posthuma verwierf vooral bekendheid met zijn illustraties van prentenboeken waarmee hij begon midden jaren negentig. Hij schreef ook zelf prentenboeken waarvoor hij zelf de illustraties verzorgde. Zijn eerste eigen boek verscheen in 2001 en ging over zijn foxterriër Rintje. Deze hond vormde meteen ook zijn inspiratie en onderwerp voor zijn wekelijks verhaal met tekeningen over Rintje in NRC Handelsblad. Later volgde er ook nog theatervoorstellingen over Rintje, die hij maakte in samenwerking met Ton Meijer. 

Samenwerken deed Sieb Posthuma ook nog met prinses Laurentien - met haar werkte hij aan een reeks boeken over Mr Finney - en hij werkte ook een paar keer samen met Ted Van Lieshout. Samen maakten ze onder andere Van Ansjovis tot ZwijntjeSpin op sokken en Koekjes!. Ook de serie over Aadje Piraatje kwam via een samenwerking tot stand, deze keer met Marjet Huiberts. 

Posthuma's werk is uitgebracht in onder meer de Verenigde Staten, China, Japan, Frankrijk, Brazilië, Italië, Denemarken en Duitsland en werd tentoongesteld in binnen- en buitenland. Afgezien van illusteren, vond Sieb Posthuma nog manieren om zijn creativiteit te uiten. Zo ontwierp hij decors en kostuums voor de balletvoorstelling 'Coppelia' van Het Nationale Ballet. 

 

Bekroningen

2012: Gouden Penseel voor Een vijver vol inkt
2011: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Avonturen van Baron von Münchhausen
2010: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Aadje Piraatje
2009: Gouden Penseel voor Boven in een groene linde zat een moddervette haan
2007: Zilveren Penseel voor Feodoor heeft zeven zussen
2005: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Peter en de Wolf
2004: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Rintje 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Sieb Posthuma op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Illustrator Sieb Posthuma overleden
Kinderboeken op longlist Jan Wolkers Prijs
Wolkers Prijs niet naar jeugdboek