Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Simon van der Geest

   

Leven

De Nederlandse schrijver Simon Van der Geest groeit op in een klein dorpje tussen de weilanden in Zuid-Holland. Na zijn middelbare school en een jaartje Noorwegen, volgt hij een opleiding theaterdocent in Arnhem. Daar ontdekt hij zijn passie voor toneel. Hij gaat een toneel- en schrijfopleiding in Utrecht volgen, waar hij aan zijn eerste verhalen begint. Hij schrijft momenteel boeken, gedichten en toneelstukken, liefst voor kinderen. Hij geeft ook toneelles en schrijfles aan jongeren en werkt als trainingsacteur voor de politie en het leger. Hij woont in Haarlem met zijn vrouw, zoon en dochter. 

“Een boek is een bos. Een bos waar de lezer doorheen wandelt. Of doorheen ploegt en verstrikt raakt in de takken en het opgeeft en omkeert. Een bos kan ondoordringbaar lijken. Een bos kan oneindig groot lijken. Dat je niet eens de moeite neemt om te beginnen aan die wandeling. Een bos kan ook te open lijken. Je volgt het pad, en opeens kom je bij een open plek. Wat dan? Waar moet je kijken? Waar moet je heen? Verdwaal je niet? Maar een bos kan ook betoveren. Verleiden… Uitnodigend strekt een pad zich uit. Je kunt niet wachten om er in te duiken. ”

   

Werk

Simon van der Geest ontdekt zijn liefde voor het schrijven op de toneelschool, waar hij zowel gedichten als toneelstukken maakt voor kinderen en jongeren. Zijn debuut in 2009, Geel Gras, gaat over de rondzwervende avonturen van Fieke en Jantwan en wordt ook verfilmd. Geel Gras wordt in 2010 gebruikt in de Week van de Alfabetisering door Stichting Lezen in een recordpoging  voorlezen; maar liefst 45 831 kinderen lezen een minuut lang voor uit zijn debuut.  

In 2010 verschijnt zijn eerste dichtbundel Dissus, die wederom lovend wordt onthaald. De bundel is een moderne verwijzing naar het klassieke Odysseus, vol herkenbare verwijzingen maar ook met parodiërende elementen. Hij verplaatst het verhaal naar de wereld van kinderen en vertelt het in een krachtig poëtisch proza waar herhalingen, eindrijmen en andere klankherhalingen een eigen wereld creëren. Zijn taal is rijk aan beelden en hij combineert poëzie met jongerentaal en een zekere lichtheid die jong en oud aanspreken.

Simon van der Geest is de eerste auteur die zo snel op elkaar de Gouden Griffel wint, in 2011 voor Dissus en in 2013 voor Spinder. Hij krijgt voor Spinder ook de allereerste Jan Wolkersprijs in 2013. 

 

Bekroningen

2014: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Spinder
2013: Gouden Griffel voor Spinder
2012: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Zoen me tot ik spin
2011: Gouden Griffel voor Dissus

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Simon van der Geest op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Winnaars KJV
Logos Festival
Studiedag docenten lerarenopleiding
Kinderboeken op longlist Jan Wolkers Prijs
Symposium klassieke kinderboeken
Wolkers Prijs niet naar jeugdboek
Nieuwe Kinderboekenweek
De tien van De Standaard
61ste Kinderboekenweek