Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Sine van Mol

   

Leven en werk

Vóór haar debuut als auteur gaf Sine Van Mol ongeveer twaalf jaar les in het basisonderwijs. Stilaan begon ze te schrijven, eerst voor volwassenen, daarna voor kinderen en jongeren. Het bezorgen van leerkriebels is haar belangrijkste motivatie om voor deze doelgroep te schrijven. Ze schrijft graag voor kinderen omdat ze even blij, bang, boos en ontdeugend kan zijn als hen. Sine Van Mol is een tijdje natuurgids geweest op de Kalmthoutse Heide. Nu is ze werkzaam als assistente in de bibliotheek van Kalmthout. Ze is ook voorzitter van de tekenacademie Pigment. De natuur is één van haar inspiratiebronnen: haar dichtbundels getuigen van een grote betrokkenheid van mens en natuur. Haar kinder- en jeugdboeken gaan over uiteenlopende onderwerpen, maar snijden vaak een problematiek aan zoals leermoeilijkheden, seksueel misbruik, kinderprostitutie, ... Ze heeft een vlotte, eigentijdse schrijfstijl en probeert een hoopvolle boodschap mee te geven in haar boeken. Er is een duidelijke evolutie naar meer opbouw in haar verhalen. De hoofdpersonages worden meestal goed uitgewerkt, maar de nevenpersonages worden soms nogal oppervlakkig beschreven of eenzijdig getypeerd. Haar eerste poëziebundel voor kinderen "Het paard staat dood te zijn" verscheen in 1994. Sine Van Mol gelooft in het poëtische gevoel van kinderen en hun creatieve mogelijkheden bij het interpreteren van gedichten. Ze vindt het dan ook belangrijk dat kinderen dit genre ontdekken. Ze maakt in haar poëzie veel gebruik van beelden die vaak verrassend zijn en zelfs bevreemdend overkomen. Ze brengt poëzie in een uitgepuurde vorm en een fantasierijke beeldspraak. Sine Van Mol illustreert ook vaak haar boeken zelf.

“Ik weeg en ik wik de woorden en schrap veel, werk naar de kern toe.”

   

 

Bekroningen

1993: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Geluk in een papiertje

Bibliografie

Zzzoef ... Waar zijn we? Zzzoef ... Waar zijn we? (De Eenhoorn, © 2017)
Een pluim voor jou Een pluim voor jou (De Eenhoorn, 2014)
Mina lieverd Mina lieverd (De Eenhoorn, 2010)
Motje / tekst <exact>Sine</exact><exact>van</exact><exact>Mol</exact> ; ill. Carianne Wijffels Motje (De Eenhoorn, 2006)
Ben op de bus / <exact>Sine</exact><exact>van</exact><exact>Mol</exact> ; met ill. <exact>van</exact> Claudia Verhelst Ben op de bus (De Boeck, cop. 2003)
Een vlekje wolf / <exact>Sine</exact><exact>van</exact><exact>Mol</exact> ; ill. Isabelle Vandenabeele Een vlekje wolf (De Eenhoorn, 2003)
Emilio / tekst <exact>Sine</exact><exact>van</exact><exact>Mol</exact> ; ill. Carianne Wijffels Emilio (De Eenhoorn, 2003)
Mama heeft kanker / tekst <exact>Sine</exact><exact>van</exact><exact>Mol</exact> ; ill. Ann de Bode Mama heeft kanker (De Eenhoorn, 2003)
Mag ik overvaren? / <exact>Sine</exact><exact>van</exact><exact>Mol</exact> ; met tek. <exact>van</exact> Paul <exact>van</exact> Lancker Mag ik overvaren? (De Eenhoorn, 2002)
Tussen tunnels / <exact>Sine</exact><exact>van</exact><exact>Mol</exact> ; met tek. <exact>van</exact> Stijn Felix Tussen tunnels (De Eenhoorn, 2000)
Een kip zonder kop / <exact>Sine</exact><exact>van</exact><exact>Mol</exact> ; tek. Geert Vervaeke Een kip zonder kop (Bakermat, 1999)
Thuis staat er yoghurt voor je klaar / <exact>Van</exact><exact>Mol</exact>, <exact>Sine</exact> ; ill. Pottie, Marjolein Thuis staat er yoghurt voor je klaar (Bakermat, 1997)
Vrijdag de dertiende / <exact>Van</exact><exact>Mol</exact>, <exact>Sine</exact> ; tek. <exact>Van</exact> Genechten, Guido Vrijdag de dertiende (Bakermat, 1996)
Een nijlpaard met een bult / <exact>Van</exact><exact>Mol</exact>, <exact>Sine</exact> ; tek. <exact>Van</exact> Genechten, Guido Een nijlpaard met een bult (Bakermat, 1996)
Dan kleurt het water rood Dan kleurt het water rood (Clavis, 1994)
Het paard staat dood te zijn Het paard staat dood te zijn (Clavis, 1994)
En toen stonken ze allemaal ! / <exact>Van</exact><exact>Mol</exact>, <exact>Sine</exact> ; ill. Dendooven, Gerda En toen stonken ze allemaal ! (Clavis, 1993)
Wat zit er in die doos ? / <exact>Van</exact><exact>Mol</exact>, <exact>Sine</exact> ; ill. <exact>van</exact><exact>Van</exact> Espen, Els Wat zit er in die doos ? (Clavis, 1992)
Slaap maar lekker, Woef / <exact>Van</exact><exact>Mol</exact>, <exact>Sine</exact> ; ill. <exact>van</exact><exact>Van</exact> Espen, Els Slaap maar lekker, Woef (Clavis, 1992)
Kijk uit, een ekster ! / <exact>Van</exact><exact>Mol</exact>, <exact>Sine</exact> ; ill. <exact>van</exact> Espen, Els Kijk uit, een ekster ! (Clavis, 1992)

Meer op bibliotheek.be

Sine van Mol op Boekenzoeker