Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Siska Goeminne

   

Leven

Als kind begint Siska Goeminne in het rustieke Olsene met schrijven. Ze droomt ervan om schrijfster te worden en enkele van haar verhalen verschijnen dan ook in het jongerentijdschrift TOP.  Ze studeert verder Germaanse talen en Kunst en cultuurbeleid in Leuven, waar ze haar liefde voor taal verder ontwikkelt. Ze werkt een tijdje aan de universiteit, vervolgens bij een afdeling van het CLB en is enkele jaren redacteur bij uitgeverij Clavis. In 2005 wordt ze voltijds auteur. Ze woont in Kessel-lo met haar man en vier kinderen. 

“De ideeën borrelen soms in me op wanneer ik in een cafetaria of op de trein zit of in de wachtkamer van de dokter. Wanneer ik dan zo een gedachte neerkrabbel en voel dat ik er iets mee kan doen, kan ik het niet meer loslaten. Ik word erdoor gegrepen en wil ermee doorgaan tot het einde.”

   

Werk

Siska Goeminne debuteert als auteur in 2001. Haar eerste boek, Het hoofd van Marieke, is een samenspel tussen woorden en prenten en beeldt de abstracte gedachten van het meisje op unieke wijze uit. Haar inspiratie komt uit een gesprek over nadenken, met haar toen zevenjarige dochter Marieke. Intussen schrijft Siska Goeminne heel wat bij elkaar – niet alleen eigen fictie, maar ook luisterboeken, poëzie, kortverhalen en boeken voor jongvolwassenen. Daarnaast schrijft ze informatieve boeken en vertaalt ze regelmatig prentenboeken. In 2012 verschijnt haar eerste jeugdroman Raak me dan, als je kan.

De schrijfster hecht veel belang aan relaties en familiebanden. Zowel in De billen van Mamoe, als Ik was een steen en Het fantastische verhaal van Ferre en Frie , speelt de relatie tussen grootouder en kleinkind een belangrijke rol. In Het fantastische verhaal van Ferre en Frie worden de tekeningen gemaakt door haar zoon Jef, die net als Ferre graag tekent. Ze houdt van illustraties en werkt daarvoor onder andere samen met Wim Opbrouck en Annemie Berebrouckx.

Ze schrijft in een trefzekere, poëtische taal over hoe kinderen en jongeren de wereld ervaren. Een pure verwoording van de emoties en gedachten van de personages staat voorop en ze is dan ook meermaals gelauwerd voor haar werk. Een boek van Siska Goeminne lezen, is genieten van taal, poëzie en een vleugje filosofie. 

 

Bekroningen

2004: Boekenwelp voor De billen van Mamoe

Bibliografie

Pinocula : het schepsel in mijn kast Pinocula : het schepsel in mijn kast (De Eenhoorn, 2018)
Een hoop vrienden, samen sterk Een hoop vrienden, samen sterk (De Eenhoorn, 2018)
Drie zotte zussen Drie zotte zussen (Uitgeverij De Eenhoorn, 2017)
Kleine nachtverhalen / tekst en illustraties Kitty Crowther Kleine nachtverhalen Sagor om natten (De Eenhoorn, 2017)
Potterwookiee / tekst en illustraties Obert Skye Potterwookiee Potterwookiee (Uitgeverij De Eenhoorn, 2017)
Wonkenstein / tekst en illustraties Obert Skye Wonkenstein Wonkenstein (De Eenhoorn, 2017)
Joehoe! Sprookjesprins? Joehoe! Sprookjesprins? Hou! Hou! Prince charmant? (De Eenhoorn, 2017)
Helemaal aan de rand van mij, ben jij Helemaal aan de rand van mij, ben jij Tout au bord (De Eenhoorn, 2017)
Ik wil de koning zijn : naar Macbeth van Shakespeare Ik wil de koning zijn : naar Macbeth van Shakespeare (Lannoo, 2017)
Mini en de verrassing voor Oma / tekst en illustraties Kitty Crowther Mini en de verrassing voor Oma Poka & Mine : un cadeau pour Grand-Mère (De Eenhoorn, 2016)
Een hoop vrienden blijft samen / tekst en ill. Kerstin Schoene Een hoop vrienden blijft samen Ein Haufen Freunde hält zusammen (De Eenhoorn, 2016)
Ik was er altijd al / <exact>Siska</exact><exact>Goeminne</exact>, naar een idee van Riske Lemmens ; ill. Riske Lemmens Ik was er altijd al (De Eenhoorn, 2016)
In mijn armen / tekst en illustraties Émile Jadoul In mijn armen Dans mes bras (De Eenhoorn, 2016)
Word wakker Walter Word wakker Walter (Lannoo, 2016)
Jij tussen vele anderen Jij tussen vele anderen (De Eenhoorn, 2016)
Virginia Wolf Virginia Wolf Virginia Wolf (De Eenhoorn, 2016)
De vallei van de wentelmolens De vallei van de wentelmolens La vallée des moulins (De Eenhoorn, 2015)
Mama Medusa Mama Medusa Mère Méduse (De Eenhoorn, 2015)
Ik zie jou, zie jij mij? Ik zie jou, zie jij mij? (De Eenhoorn, 2015)
Wit konijn in Wonderland Wit konijn in Wonderland (Lannoo, 2015)

Meer op bibliotheek.be

Siska Goeminne op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Een nieuw IBBY-jaar
Tiktaalik
Kinderboekendag
Van Doninck wint Picturale
Zaterdag Kinderboekendag