Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Stefan Boonen

   

Leven

Stefan Boonen groeit op in het Limburgse Hamont-Achel. Hij studeert houtbewerking, bijzondere jeugdzorg en orthopedagogie. Na zijn burgerdienst gaat hij in Leuven wonen en werken als opvoeder. Hij is er één van de oprichters van Artforum , een vereniging die jongeren en kunst bij elkaar wil brengen. HIj is ook één van de bezielers van het literaire tijdschrift Zulma en van theatergezelschap De Goesting. In 1999 wordt hij voltijds auteur. Vandaag woont hij met zijn vrouw Lies en zijn kinderen Emma en Pieter in Kessel-Lo. Zijn hobby’s zijn naar eigen zeggen leeswandelen, theaterreizen, chocoladekoers, loopverhalen, tentoonstellingstaart en bosvoetballen.
 

“Een goede schrijver moet nieuwsgierig zijn. Niet bang voor beren of wolven of natte zoenen. Je moet houden van koffie en chocolade. Je moet doorzetten en graag in je eentje werken. Je moet kunnen luisteren (en zwijgen). Of de juiste vragen stellen. Het is nodig dat je graag leest en tegen een stootje kan. Je moet minstens 30 seconden je adem kunnen inhouden en wandelen met je handen op je rug. Het is ook belangrijk dat je houdt van taal en verhalen.”

   

Werk

In 2000 verschijnen de eerste boeken van Stefan Boonen. Hoor je me? is een prentenboek over geluid en stilte, met illustraties van Jan De Kinder en Tunnelbeest is een detectiveverhaal voor 10+. Sinds 2000 heeft hij meer dan 80 boeken voor kinderen tussen 3 en 15 jaar geschreven. Sommige van zijn boeken zijn bewerkt voor theater (Wow, wat een wolf! en Antoon en Mirabella) of voor televisie (Met opa op de fiets).

Het oeuvre van Stefan Boonen is uitgebreid en divers. Hij schrijft prentenboeken, voorleesboeken, boeken voor eerste lezers, informatieve boeken, verhalen… Evenmin pint hij zich vast op één onderwerp of één stijl. Sommige boeken zijn grappig, spannend en avontuurlijk (zoals Elvis de Draak), andere boeken behandelen ernstige onderwerpen zoals zelfmoord (100 procent Lena) en armoede (Een meisje van karton).

Zelf vindt Stefan Boonen het fijn als zijn boeken hem naar nieuwe plaatsen brengen. Zo geeft hij een verhalencursus aan gevangenen, bezoekt hij een operatiekamer voor Lucas en de slaapdokter en gaat hij in Thailand de vertaling van Wow, wat een wolf! voorstellen.Behalve boeken schrijft Stefan Boonen ook teksten voor theater, maakt hij theaterproducties, geeft hij af en toe schrijfcursussen en vertelt hij vaak over zijn werk in scholen en bibliotheken. Zijn boeken zijn onder meer vertaald in het Frans, Duits, Fins en Zweeds. 
 

 

Bekroningen

2006: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Wow, wat een wolf!

Bibliografie

Verliefd Verliefd (Van Halewyck, 2017)
Met opa op de fiets Met opa op de fiets (Clavis, 2016)
De Vindeling van Wammerswald De Vindeling van Wammerswald (Van Halewyck, 2016)
De jacht op Jozef Tentelaar De jacht op Jozef Tentelaar (Van Halewyck, 2016)
De reus van de zomerflat De reus van de zomerflat (Van Halewyck, 2016)
Met opa op de fiets Met opa op de fiets (Clavis, 2016)
Met opa naar zee Met opa naar zee (Clavis, 2016)
Met opa is het feest Met opa is het feest (Clavis, 2016)
Dat kan ik ook! Dat kan ik ook! (Zwijsen, 2016)
Met ons komt alles goed : over 1728 dieren en Max-Jozef Met ons komt alles goed : over 1728 dieren en Max-Jozef (De Eenhoorn, 2016)
Floris Oudbloed : over een kabeljauw, leugens en de maffia Floris Oudbloed : over een kabeljauw, leugens en de maffia (Van Halewyck, 2016)
Hoe ver nog? : over vakantie Hoe ver nog? : over vakantie (Zwijsen, 2015)
Elvis de Draak en de voorlaatste dronzel Elvis de Draak en de voorlaatste dronzel (Dyslexion, 2015)
Hier waakt oma Hier waakt oma (De Eenhoorn, 2015)
Met opa naar de Sint Met opa naar de Sint (Clavis, 2015)
De avonturen van beer Dokus De avonturen van beer Dokus (Oogappel, 2014)
Met opa is het feest Met opa is het feest (Clavis, 2014)
De jacht op Arnoldus De Zevende De jacht op Arnoldus De Zevende (Averbode, 2014)
Lucas en de ziekte die kanker heet Lucas en de ziekte die kanker heet (Clavis, 2014)

Meer op bibliotheek.be

Stefan Boonen op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Kinderboekendag
Zaterdag Kinderboekendag