Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Stefanie De Graef

   

Leven

Stefanie De Graef studeert grafische en reclamevormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Een Erasmus-uitwisselingsproject brengt haar naar Limerick in Ierland. Later volgt ze de lerarenopleiding.

“Mijn schetsboek reist overal met me mee. Ik hou van de tastbaarheid van materialen en probeer die te verwerken tot een andere realiteit. Ik wil kijken naar de wereld vanuit een onbevangen nieuwsgierigheid. De verwondering om het leven vormt voor mij een belangrijke inspiratiebron waarbij de drang naar schoonheid steeds weer de bovenhand neemt. Aan de kijker gun ik het mysterie en de vrijheid van interpretatie.”

   

Werk

Het afstudeerproject van Stefanie De Graef bestaat uit de prenten die later de basis vormen voor Vreemdgaan, het boek waarmee ze in 2007 debuteert. Vreemdgaan bundelt gedichten van Geert de Kockere over omgaan met andere culturen. De illustraties vormen de ruggengraat van dit boek. Stefanie De Graef laat zich inspireren door de Noord-Afrikaanse cultuur, en maakt bijzonder rijke illustraties in een sober maar sprekend kleurenpalet.
Ook haar volgende boeken vallen op door hun subtiele verwijzingen naar andere culturen, hun kleurgebruik en hun sfeer. Haar beelden zijn rijk, gelaagd en gedetailleerd. Zo drijft Aisja van Pieter Van Oudheusden op een sprookjesachtige, oosterse sfeer, krijgt Ik ben Pomme van Kristien Dieltiens een ingetogen maar werelds kleurenpalet, en zijn haar prenten bij Mijn straat van Paul de Moor stemmig en nostalgisch.
De prenten van Stefanie De Graef sluiten nauw aan bij de tekst. Ze heeft oog voor kleine nuances in de tekst, die ze dan in haar illustraties verwerkt.

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Stefanie De Graef op Boekenzoeker