Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Sylvia vanden Heede

   

Leven

Sylvia Vanden Heede groeit op in een gezin van acht kinderen. Ze is een dromerig kind dat maar twee dingen echt belangrijk vindt op school: tekenles en opstellen schrijven. Op haar tiende begint ze haar eigen verhalen te schrijven. Ze studeert sierkunsten in Brugge en godsdienstwetenschappen in Heverlee. Tussendoor blijft ze verhalen schrijven, hoewel dat soms moeizaam en traag gaat.

“Je richt de lens van je verbeelding ergens op, zoekt de beste invalshoek, zoomt in op een detail en ‘klik’. Er staan altijd meer dingen niet op de foto dan wel. Met een verhaal is dat precies hetzelfde.”

   

Werk

Haar eerste boek stuurt Sylvia Vanden Heede in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. De spiegelplas eindigt als derde en wordt in 1987 gepubliceerd. Het is een magisch-realistisch verhaal voor kinderen over een jongen die via een plas in een parallelle spiegelwereld terecht komt.

Sylvia Vanden Heede schrijft historische, avontuurlijke en realistische verhalen. De huid van de beer speelt zich bijvoorbeeld af in de 9de eeuw. Het gaat over een meisje dat wees wordt, op zoek gaat naar haar broer en uitgroeit tot een zelfbewuste jonge vrouw. Zowel dit als veel van Sylvia Vanden Heedes andere verhalen gaan over de innerlijke zoektocht van een jong personage naar zichzelf, over het verlangen jezelf te mogen zijn en het verlangen naar vrijheid. Sylvia Vanden Heede toont een grote betrokkenheid bij allerlei misstanden en toont dat ze tegen geweld en machtsmisbruik is.

Het bekendst is Sylvia Vanden Heede van haar verhalen voor beginnende lezers over Vos en Haas, die ze samen met Thé Tjong-Khing maakt. In haar dierenverhalen doen en voelen de dieren net als mensen, maar blijven ze tegelijk herkenbaar als dier, hoewel ze nergens stereotiep worden. Sylvia Vanden Heede leeft zich heel direct in de dieren in en laat hen zelf aan het woord. De rake typeringen, de humor en de illustraties zorgen ervoor dat de Vos en Haas-reeks een enorm succes is geworden. In 2009 verscheen het eerste boek over Wolf en Hond, een eveneens grappig dierenverhaal voor beginnende lezers.

Voor Sylvia Vanden Heede is schrijven het bewaren van herinneringen, belevenissen, geuren, gevoelens en gedachten. Schrijven is voor haar ook “scherpstellen”, alsof je een foto neemt.

Behalve verhalen, schrijft ze ook gebedenboeken en non-fictie en is ze actief als vertaalster.

 

Bekroningen

2015: Zilveren Griffel voor Een afspraakje in het bos
2015: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Hond weet alles en Wolf niets
2010: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Wolf en hond
2008: De Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer voor Koek koek Vos en Haas
2007: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Vos en Haas en de dief van lek
2006: Zilveren Griffel voor Vos en Haas en de dief van Iek
2003: Boekenwelp voor Het woordenboek van Vos en Haas
2002: Zilveren Griffel voor Opgestaan is plaats vergaan
2001: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Tot kijk, Vos en Haas
2000: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor  Vos en Haas
1999: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Vos en haas
1999: Jonge Gouden Uil voor Vos en Haas
1999: Boekenleeuw voor Vos en Haas
1995: Boekenwelp voor De huid van de beer
1993: Boekenwelp voor Wok van de Wilden

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Sylvia vanden Heede op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Verhalenwedstrijd Vlaamse Filmpjes