Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Thé Tjong-Khing

   

Leven

Thé Tjong-Khing (Thé is zijn familienaam, Tjong zijn generatienaam en Khing zijn voornaam) groeit op in Indonesië, in een westers georiënteerde Chinese familie. Hij studeert eerst aan de kunstacademie in Bandung en komt in 1956 naar Nederland om er verder te studeren aan de Kunstnijverheidsschool. Hij solliciteert al snel bij de Toonder Studio's en gaat er aan de slag als assistent-striptekenaar, maar begint sinds de jaren zestig meer en meer kinderboeken te illustreren. Sinds 1971 werkt hij als freelance illustrator, vooral van kinderboeken. Daarnaast heeft hij een aantal jaar illustratieve vormgeving aan de Rietveld Academie gedoceerd –onder meer aan Marit Törnqvist en Annemarie van Haeringen. Behalve illustrator, is Thé Tjong-Khing een groot filmkenner. Hij woont in Haarlem.

“Ik ben geen kunstenaar. Een kunstenaar drukt zich uit. Voor mij is tekenen een ambacht, net als timmerman. Er wordt me gevraagd een kinderboek te illustreren en dat doe ik. Meer niet.”

   

Werk

Thé Tjong-Khing begint als striptekenaar. Hij maakt een aantal stripalbums en levert bijdragen voor kindertijdschriften als Taptoe en Tina. In 1970 vraagt Miep Diekmann hem, juist omdat hij striptekenaar is, om illustraties te maken bij haar boek Total loss, weet je wel. Dat is het begin van zijn carrière als illustrator van kinderboeken. In 1977 stopt hij resoluut met striptekenen: hij is erop uitgekeken en vindt dat het genre hem dwingt om clichés te tekenen.

Door de jaren heen illustreert Thé Tjong-Khing het werk van de grootste Nederlandse auteurs: Els Pelgrom, Guus Kuijer, Thea Beckman, Annie M.G. Schmidt… Hij krijgt grote bekendheid voor zijn illustraties in de boeken over Vos en Haas van Sylvia Vanden Heede, en maakt met Waar is de taart? en Picknick met taart veelgelauwerde tekstloze prentenboeken. Vandaag is hij één van de bekendste en vaakst bekroonde Nederlandse kinderboekenillustratoren.

De stijl van Thé Tjong-Khing heeft een hele evolutie doorgemaakt. Voor 1975 zijn zijn tekeningen erg realistisch, op het naturalistische af, met duidelijke strip-invloeden. Daarna worden zijn illustraties soberder. Hij gaat tekenen op een manier die dichtbij die van kinderen staat: een beetje onbeholpen en naïef. Ook tekent hij steeds minder details. Hij gebruikt vaak pen en inkt, maar evenzeer potlood.

 

Bekroningen

2011: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Avonturen van Baron von Münchhausen
2010: Max Velthuijs-prijs
2005: Zilveren Penseel voor Waar is de taart?
2005: Woutertje Pieterse Prijs voor Waar is de taart?
2003: Gouden Penseel voor Het Woordenboek van Vos en Haas
1999: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Vos en haas
1985: Gouden Penseel voor Kleine Sofie en Lange Wapper
1985: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Hoor je wat ik doe?
1985: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Het Witte Herten Park
1983: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor De dieren van het Duitenbos
1981: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Een krekel voor de keizer 
1978: Gouden Penseel voor Wiele wiele stap

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Thé Tjong-Khing op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Woutertje Pieterse Prijs voor Marjolijn Hof
Expo Werkplekken
Gouden Griffel voor Schutten
'De verbeelders'
Miep Diekmann 90