Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Thea Beckman

   

Leven

Thea Beckman groeit op tijdens de crisisjaren vóór de Tweede Wereldoorlog. Als kind wil ze auteur of ontdekkingsreiziger worden. Uiteindelijk gaat ze op een kantoor werken, maar ze wordt huisvrouw wanneer ze in 1945 trouwt. Ze krijgt drie kinderen. Terwijl ze voor hen zorgt, schrijft ze journalistieke stukjes en fantasierijke kinderverhalen. Als haar kinderen het huis uit zijn, gaat ze psychologie studeren en boeken schrijven. Ze sterft in 2004 en is dan uitgegroeid tot één van de bekendste auteurs van Nederland.

““Als ik een boek zou schrijven over een sullig meisje dat alles doet wat van haar verwacht wordt en hele dagen thuis zit, dan wil geen mens dat lezen. Ik heb altijd meisjes geportretteerd die niet over zich lieten lopen, dat is waar. Maar dat zijn daarom geen evenbeelden van mezelf, hoor.””

   

Werk

Thea Beckman begint in 1947 met het schrijven van kortverhalen voor jeugdtijdschriften. Haar eerste boek verschijnt pas in 1957: De ongelooflijke avonturen van Tim en Holderdebolder. In 1971 krijgt ze een Zilveren Griffel voor Met Korilu de griemel rond (later: Zwerftocht met Korilu). Haar echte doorbraak kent ze in 1973 met Kruistocht in spijkerbroek, haar eerste historische jeugdroman. Daarna volgen haar boeken en successen elkaar in snel tempo op.

Bekend wordt Thea Beckman vooral met haar dikke, historische boeken (Kruistocht in spijkerbroek, Hasse Simonsdochter bijvoorbeeld). In die verhalen vertrekt ze vanuit een specifieke gebeurtenis uit de geschiedenis. Haar hoofdpersonages zijn vaak strijdbare meisjes die in opstand komen tegen hun lot. Ze verzetten zich tegen het gezag, denken voor zichzelf, en stellen vragen bij hoe ze zelf en hoe anderen handelen.

Verder schrijft ze ook toekomstverhalen (als Wonderkinderen en Kinderen van Moeder Aarde) en boeken waarin politieke, sociale en economische problemen centraal staan (als Mijn vader woont in Brazilië en Wij zijn wegwerpkinderen).

De boeken van Thea Beckman zijn nog steeds erg populair, zijn veelvuldig bekroond door kinderen én volwassenen en in meer dan tien talen vertaald. Na haar dood wordt de Bontekoeprijs (voor het beste historische jeugdboek) omgedoopt tot de Thea Beckmanprijs.

 

Bekroningen

2003: Thea Beckmanprijs voor Gekaapt!
1991: Kinderjury (prijs van de Nederlandse Kinderjury) voor Het geheim van Rotterdam
1989: Kinderjury (prijs van de Nederlandse Kinderjury) voor Een bos vol spoken
1981: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Wij zijn wegwerpkinderen
1980: Zilveren Griffel voor Stad in de storm
1974: Gouden Griffel voor Kruistocht in Spijkerbroek
1971: Zilveren Griffel voor Met Korilu de griemel rond

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Thea Beckman op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Historische helden
Longlists Thea Beckmanprijs
Shortlist Thea Beckmanprijs bekend
Vriens reageert