Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Tine Mortier

   

Leven

Tine Mortier groeit op in Avelgem en studeert vertaler Engels-Nederlands-Spaans aan de Mercator Hogeschool in Gent. Via een uitwisselingsproject studeert ze een jaar in Madrid, waar ze verliefd wordt op de Spaanse zon. In 1996 leert ze haar man kennen tijdens een reis naar Ecuador en vijf jaar later trekt ze met hem en hun twee zoontjes opnieuw naar Ecuador, waar ze Engelse les gaat geven. Na een jaar keert het gezin terug naar West-Vlaanderen en op dit moment woont de schrijfster in Avelgem met haar man en drie kinderen Inti, Nando en Loria. Die zijn ook meteen het testpubliek voor haar nieuwe verhalen. Tine Mortier is een enthousiaste duizendpoot en hopt van de ene job naar de andere. Momenteel is ze naast schrijfster ook toneelspeelster, geeft ze les aan het Stedelijk Conservatorium in Kortrijk en ontwerpt ze juwelen voor kinderen. 

“School vond ik het beste wat ooit werd uitgevonden: ik leerde lezen en schrijven. Stilzitten, zwijgen en straf schrijven nam ik er graag bij. Door mijn straffe stemgeluid werd ik de “Klokke van het Klooster” genoemd... Een paar jaar later vond ik school het ergste wat ooit werd uitgevonden.”

   

Werk

Tine Mortier debuteert in 2005 met Zoeperman, een prentenboek over een kleine held die de wereld en vooral zijn buurmeisje wil redden. Haar debuut ontstaat uit een moment van verveling en ze zoekt inspiratie in de avonturen van haar zoontje Nando. Ze schrijft naast kinderboeken ook kortverhalen voor onder meer Boekieboekie en Het Blad van Vos en Haas. Daarnaast geeft ze ook schrijfcursussen en schrijft ze recensies voor De Leeswelp, De Recensent, Vertel Eens en Cutting Edge.  

Ze is auteur van onder meer Mare en de dingen, een prentenboek met illustraties van Kaatje Vermeire. Mare is ongeduldig en heeft een goede band met haar grootmoeder. Maar haar grootmoeder kan plots niet meer spreken en Mare bedenkt haar eigen manier om contact te hebben met oma. Tine Mortier schrijft een ontroerend en grappig vertelboek met een moeilijke thematiek, maar doet dit op een eenvoudige manier die mooi aangevuld wordt door de illustraties.

Ze werkt voor haar boeken onder meer samen met Ann De Bode, Marjolein Pottie en Anne Westerduin. Haar boeken zijn vaak gebaseerd op eigen avonturen in Zuid-Amerika. Bruin! en Raar! gaan bijvoorbeeld over Paco, een jongen met een Belgische moeder en een vader uit Ecuador, die te maken krijgt met racisme. Naast prentenboeken schrijft ze af en toe voor volwassenen en sommige van haar kinderboeken zijn vertaald in het Chinees, Frans en Noors.   

 

Bekroningen

2011: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Angèle de Verschrikkelijke

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Tine Mortier op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Toast Literair
Oostenrijkse kinderjury bekroont Vlaamse titels