Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Tom Schamp

   

Leven

Tom Schamp studeerde Toegepaste Grafiek in Brussel, gevolgd door een jaar Illustratie en Grafische Technieken in Polen. Na zijn studies ging hij voor uitgeverij Averbode werken. Daar maakte hij covers voor de nieuwe boeken. Intussen tekende Schamp al meerdere malen voor weekbladen als Humo en kranten als De Morgen en De Standaard. 

“Bij het lezen van een tekst rijpt halverwege meestal al een idee en ik broed dat 's avonds of 's morgens in bed verder uit, zowel wat de vorm als de inhoud betreft. Ik wil altijd zelf bepalen welke passage ik illustreer en maak zo weinig mogelijk schetsen.”

   

Werk

Tom Schamp werd aanvankelijk geïnspireerd door de klare-lijntekeningen van Joost Swarte en Ever Meulen. In de loop der jaren ontwikkelde hij zijn eigen stijl, die erg kleurrijk is. Pastels kom je zelden tegen. Schamps voorkeur gaat duidelijk uit naar donkere, volle kleuren, die het geheel iets magisch, soms zelfs iets angstaanjagends geven.

Zijn illustraties lijken op het eerste zicht misschien wel naïeve en kinderlijke tekeningen, maar ze vertellen heel wat meer als je goed kijkt. Hier en daar zitten er beeldgrapjes in verwerkt.

In de loop der jaren gebruikte Tom Schamp verschillende materialen, zoals ecoline, aquarel, gouache, vetkrijt, papier en karton, die probleemloos gecombineerd werden tot een bijna surrealistisch geheel. Nu werkt hij voornamelijk met acryl op karton. 

Zijn werk werd meermaals bekroond, onder meer met een Boekenpauw en –pluim.

 

Bekroningen

2013: Boekenpauw voor Het leukste abc ter wereld
2013: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Fred en de wolk
2013: Gulden Palet voor Het leukste abc ter wereld
2008: Boekenpauw voor De zesde dag
2007: Boekenpluim voor De buidelbaby
2001: Boekenpluim voor Mijn zus draagt een heuvel op haar rug

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Tom Schamp op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Expo Werkplekken
Vlamingen in New York
Gouden Penseel en Gulden Palet voor nieuwkomers
Kabinet i
Winnaars Kinder- en Jeugdjury