Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Tom Schoonooghe

   

Leven

Na een jaar les van Tom Schamp aan het Sint-Lucasinstituut in Antwerpen, krijgt Tom Schoonooghe echt zin in meer illustratiewerk. Uit zijn jeugd herinnert hij zich vooral kleurrijke momenten uit de strips van Kuifje, de Tiny-boeken van zijn zus, de Mundial '82, Lago di Trasimeno, Jommeke, Guust Flater, het boek Dokter doet niet pijn, juf Martine, Ernie & Bert, zijn wereldbol... Zijn ouders zijn heel cultuur-minded: hij gaat vaak naar theater en musea. Maar voor hij aan Sint-Lucas begint, heeft hij nog nooit getekend.

In 2004 richt Schoonooghe een theatergroep op met vertelster Britt van Marsenille en Antoon Offeciers. Samen willen ze kinderen stil krijgen met verhalen, beelden en muziek. Ze maken onder meer de voorstellingen ‘Prinses zkt. Ridde’r en ‘Appartemensen’, die later ook in boekvorm verschijnen.

Voor de Vlaamse regering verzorgt Schoonooghe campagnes, bijv. over zelfmoordpreventie, met animaties, een affiche, advertenties...

“Wat ik altijd heel prikkelend vind aan dit vak is dat je er veel richtingen mee op kan. Ik teken graag op papier én voor uitgeverijen, maar heb ook altijd de ambitie gehad om voor theater te werken, televisie, musea, bibliotheken, communicatiebureaus, of ook op doeken...”

   

Werk

Na zijn studies is hij een van de laureaten van de illustratiewedstrijd Vlaamse Reuzen. Hij noemt het zijn start, want er volgden losse tekenopdrachten voor Leesgoed, i-D, Kokodi, Focus, Flair en Libelle. Nadat hij de cover voor Bubi 2000 heeft ontworpen, werkt hij samen met Geert De Kockere aan Houd de dief!, waarvoor hij de Boekenpluim wint. De boeken die daarop volgden, waren naar eigen zeggen experimenten,  zoektochten naar nieuwe stijlen. In 2001 werkte hij mee aan een tekenrubriek op Ketnet, genaamd Kniebel, met 2 tekenboeken als resultaat.

Intussen heeft Schoonooghe al heel wat illustraties bij verhalen van andere auteurs gemaakt, maar ook eigen prentenboeken. Recent verscheen van zijn hand bijv. het prentenboek Mijn stad, waarin hij verhalen en weetjes noteert over vier steden en indrukken en sferen toont in tekeningen. De illustraties zijn niet helemaal af en een uitnodiging aan kinderen om in het boek te kleuren, plakken en schrijven. Het is een toeristisch prentenboek dat kinderen uitnodigt om hun eigen stad en hun eigen reis te maken.
Voor Brooddoos zoekt hij dan weer nieuwe grenzen op en verkent hij de wereld van de kookkunst, in samenwerking met een kokkin en een voedselfotograaf. 

Tom Schoonooghe houdt van felle potloodkleuren. Zijn illustraties zijn vrolijk, speels en hebben vaak een dubbele bodem. Je ziet in zijn lijnvoering wel wat raaklijnen met kunstenaars als Miro en Picasso die hem sterk boeien.

 

Bekroningen

2001: Boekenpluim voor Houd de dief!

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Tom Schoonooghe op Boekenzoeker