Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Tonke Dragt

   

Leven

Tonke Dragt werd geboren in Nederlands-Indië en heeft daar het grootste deel van haar jeugd doorgebracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze samen met haar moeder en twee zusjes ondergebracht in Tjideng, een interneringskamp voor vrouwen. Ze ontdekte dat ze kon ‘ontsnappen’ door verhalen te verzinnen. Ze schreef en tekende in gebruikte uitgegumde schriftjes en zelfs op wc-papier, want er was bijna niets. Samen met een vriendinnetje maakte ze het ‘boek’ De jacht op de Touwkleurige.

Na de oorlog kwam Tonke Dragt met haar gezin naar Nederland. Ze deed er haar eindexamen van de middelbare school en ging naar de academie voor beeldende kunsten. Zo werd ze tekenlerares. Voor de klas vertelde ze vaak verhalen.

In 1956 werd voor het eerst een verhaal van Dragt gepubliceerd, en daarna werden er steeds meer gevraagd. Ze kreeg het druk: overdag lesgeven en ’s avonds en vooral ’s nachts schrijven. In 1961 verscheen haar eerste boek Verhalen van de tweelingbroers.

Dragt is inmiddels een van de bekendste en meest gevierde jeugdauteur in Nederland. Ze woont in Den Haag, en houdt zich nog altijd bezig met verhalen verzinnen en poezen strelen, want Dragt heeft ook een grote liefde voor katten. Al haar poezen zijn op een bijzondere manier bij haar gekomen: het waren straatkatten of eenzame katten waarvan het baasje was overleden. Elke poes krijgt een naam die met een W begint: Wapperstaart, Woesti, Wicci de Winterpoes enz.

“‘Toen ik voor de klas stond en de orde dreigde verstoord te raken, begon ik altijd een verhaal te vertellen. Dan werd het muisstil. Ik besefte dat ik met verhalen echt iets kon doen! Dat maakt schrijven zo boeiend. Je doet iets voor een ander, je doet iets voor jezelf...’”

   

Werk

Een jaar na haar debuut verscheen De brief voor de koning. Het boek werd bekroond met de prijs voor het beste kinderboek van het jaar, een voorloper van de Gouden Griffel. Het kreeg ook een vervolg: Geheimen van het Wilde Woud. Op 5 oktober 2004 kreeg De brief voor de koning ter gelegenheid van de 50e Kinderboekenweek de 'Griffel der Griffels' voor het beste kinderboek van de afgelopen vijftig jaar. Het boek is in 2008 verfilmd door Pieter Verhoeff.

Een ander bekend boek van Dragt is De Zevensprong, dat door Karst van der Meulen in 1981 verfilmd is tot televisieserie.

Dragt creëerde in haar verhalen eigen werelden, zoals de Rijken van Dagonaut en Unauwen. Het thema ‘tijd’ speelt vaak een rol in Dragts boeken. De hoofdpersoon van De torens van februari kan eens in de vier jaar, op de schrikkeldag, naar een andere wereld reizen, Torenhoog en mijlen breed speelt zich af in de toekomst en Het geheim van de klokkenmaker gaat over een tijdmachine.

In 1976 al ontving Dragt de Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur voor haar hele oeuvre. In 1990 kreeg ze een Vlag en Wimpel voor Het geheim van de klokkenmaker.

 

Bekroningen

2004: Griffel der Griffels voor De brief voor de koning
1990: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Het geheim van de klokkenmaker, of De tijd zal het leren
1976: Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur (Nederland)
1971: Nienke van Hichtum-prijs voor Torenhoog en mijlen breed

Bibliografie

De brief voor de koning De brief voor de koning (Leopold, 2017)
Als de sterren zingen / tekst en illustraties <exact>Tonke</exact><exact>Dragt</exact> Als de sterren zingen (Leopold, 2017)
Geheimen van het wilde woud Geheimen van het wilde woud (Leopold, 2017)
De zevensprong / tekst en ill. <exact>Tonke</exact><exact>Dragt</exact> De zevensprong (Leopold, 2017)
Toen de maan blauw werd Toen de maan blauw werd (Leopold, 2016)
Torenhoog en mijlen breed : een toekomstroman Torenhoog en mijlen breed : een toekomstroman (Leopold, 2015)
De torens van februari : een (vooralsnog) anoniem dagboek / van leestekens en voetnoten voorzien door <exact>Tonke</exact><exact>Dragt</exact> De torens van februari : een (vooralsnog) anoniem dagboek (Leopold, 2014)
Ogen van tijgers : een toekomstroman Ogen van tijgers : een toekomstroman (Leopold, 2012)
Verhalen van de tweelingbroers : vrij naar babinase balladen Verhalen van de tweelingbroers : vrij naar babinase balladen (Leopold, 2011)
Wat niemand weet Wat niemand weet (Leopold, 2010)
Dichtbij ver van hier Dichtbij ver van hier (Leopold, 2009)
De blauwe maansteen De blauwe maansteen (Leopold, 2008)
Het gevaarlijke venster : twee verhalen uit het rijk van Unauwen Het gevaarlijke venster : twee verhalen uit het rijk van Unauwen (Leopold, 2007)
Aan de andere kant van de deur Aan de andere kant van de deur (Leopold, 2005)
Het dansende licht : zes sprookjes / <exact>Tonke</exact><exact>Dragt</exact> ; met ill. van Annemarie van Haeringen ... [et al.] Het dansende licht : zes sprookjes (Leopold, cop. 2005)
De robot van de rommelmarkt ; Route Z De robot van de rommelmarkt ; Route Z (Leopold, 2005)
De zilveren bekers van Talamoera / <exact>Tonke</exact><exact>Dragt</exact> ; tek. van Mark Janssen De zilveren bekers van Talamoera (Zwijsen-Infoboek, 2004)
De robot van de rommelmarkt / <exact>Tonke</exact><exact>Dragt</exact> ; tek. van René van Halderen De robot van de rommelmarkt (Zwijsen, 2003)
De blauwe boekanier / <exact>Tonke</exact><exact>Dragt</exact> ; tek. van Mark Janssen De blauwe boekanier (Zwijsen, 2002)

Meer op bibliotheek.be

Tonke Dragt op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Symposium klassieke kinderboeken
Nominaties Marsh Award
Marsh Award uitgereikt