Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Toon Tellegen

   

Leven

Toon Tellegen studeerde geneeskunde aan de universiteiten van Virginia (Verenigde Staten) en Utrecht (Nederland), waar hij zich specialiseerde in verloskunde en chirurgie. In 1970 trok hij naar Kenia, waar hij 3 jaar in een ziekenhuis werkte. Later werkte hij als huisarts in Amsterdam.

Tellegen is getrouwd en heeft 2 kinderen. De kinderverhalen die hij begon te schrijven waren bedoeld om voor te lezen aan zijn kinderen, net voor het slapengaan.

“Ik kan me nog goed herinneren wanneeer ik mijn eerste gedicht schreef. Dat was in 1957, toen ik vijftien was. Ik zal op het Huygens Lyceum in Voorburg. Meneer Korpershoek was mijn leraar Nederlands. Hij kon prachtig voorlezen. Hij vertelde over de vijftigers en las gedichten voor van Hans Andreus, Remco Campert en Lucebert. Er kwam in een van die gedichten een regel voor, waarin iets stond als: 'De rivier staat rechtop'. Ik herinner me niet meer wat en om welk gedicht het ging. Het was in elk geval iets dat niet kon. Ik dacht: dát is eigenaardig...Dat wil ik ook maken... Die middag heb ik thuis mijn eerste gedicht geschreven. De eerste regel was: 'De bal is vierkant.' Dat vond ik fantastisch. Dat kon ik zomaar opschrijven. Ik wilde tegen iedereen zeggen dat ik dat had verzonnen. Maar ik hield gelukkig mijn mond.”

   

Werk

Toon Tellegen debuteerde met een dichtbundel voor volwassenen in 1980. Voor kinderen heeft hij tot nu toe alleen verhalen geschreven, hoewel die vaak ook heel poëtisch aandoen vanwege de sobere taal.

Het lijken sprookjes. Zijn verhalen spelen zich af in een dierenbos, een wonderlijke wereld waar alle dieren spreken en zich gedragen als mensen. Alles kan. Zo zijn alle dieren even groot en wordt het leven daar vaak op zijn kop gezet. Maar zijn verhalen bevatten geen levenslessen. Ze zijn eerder filosofisch en stellen meer vragen dan ze antwoorden geven. Soms maakt dat ze absurd grappig, soms een beetje melancholisch, droevig bijna. 

Maar niet al zijn verhalen gaan over dieren. Mijn vader gaat over een vader die alles kan; de dokter in Dokter Deter is een wonderdokter en in Juffrouw Kachel  maakt de lezer kennis met een niet zo kindvriendelijke juf. Tellegen schreef ook gedichten voor volwassenen en enkele theaterscripts. Zijn werk werd meermaals bekroond. 

 

Bekroningen

2012: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Zoen me tot ik spin
2000: De Gouden Uil Jeugdliteratuur voor De genezing van de krekel
1999: Zilveren Griffel voor De verjaardag van alle anderen
1997: Theo Thijssen-prijs
1997: Zilveren Griffel voor Teunis
1994: Zilveren Griffel voor Jannes
1994: Gouden Griffel voor Bijna iedereen kon omvallen
1994: Woutertje Pieterse Prijs voor Bijna iedereen kon omvallen 
1992: Woutertje Pieterse Prijs voor Juffrouw Kachel 
1992: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Juffrouw Kachel
1990: Zilveren Griffel voor Langzaam, zo snel als zij konden
1988: Gouden Griffel voor Toen niemand iets te doen had

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Toon Tellegen op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Storytel Luisterboek Award
Nieuwe expo Godon en Tellegen
Godon en Provoost gelauwerd
Nominaties Marsh Award
Cutting Edge Awards
Marsh Award uitgereikt
Winnaars Clairvoyants
Heesen krijgt Theo Thijssen-prijs
Boekenleeuw en Boekenpauw