Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Trui Chielens

   

Leven

Trui Chielens groeit op in de Westhoek en is voornamelijk bezig met muziek. Op latere leeftijd begint ze met tekenen en ontdekt ze haar passie. Ze studeert Illustratie aan het Sint-Lucas college en legt zich volledig toe op de tekenkunst. Momenteel woont en werkt ze in Gent. 

“In elke opdracht die ik krijg, zijn er bepaalde grenzen waarbinnen ik werk. Ik zie dit niet als een beperking maar eerder als een afbakening, een structuur waarbinnen ik functioneer. Mijn prenten staan meestal in functie van een tekst. Het is mijn taak om een eigen wereld te creëren bij iets wat in feite niet van mij is.”

   

Werk

Trui Chielens begint haar prille carrière als illustratrice op het Sint-Lucas college te Gent en studeert af in 2010. Ze stort zich daarna in verschillende projecten en maakt onder meer potloodtekeningen en zeefdrukken bij een theatertekst van Josse De Pauw. Ze illustreert een folder voor De Week van de Smaak, een jaaragenda voor Erfgoedcel Terf en is gedurende een jaar huisillustrator van CC De Spil in Roeselaere.  

Ze neemt in 2010 ook deel aan de Vlaamse Illustratorenclub, wint de wedstrijd en wordt ontdekt door uitgeverij Lannoo. In 2011 illustreert ze haar eerste boek, Ozewieze Watte, met 17 bekende kinderliedjes die ingezongen zijn door het kinderkoor van de Vlaamse opera.

Ze heeft een sterke eigenheid en maakt vaak speelse observaties. Ze experimenteert graag en tekent op een grafische manier met sobere lijnen en een klein kleurenpalet. Haar tweede boek, Hoe ik het Kopbeest versloeg: 23 manieren om niet onzichtbaar te zijn, illustreert deze aanpak. In eenvoudig rood en zwart wordt de complexe wereld van het hoofdpersonage Talula humoristisch weergegeven. Haar collagestijl toont de hardheid, de schoonheid en de absurditeit van het leven. 

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Trui Chielens op Boekenzoeker