Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Wally de Doncker

   

Leven

Wally de Doncker komt vanuit het onderwijs de jeugdliteratuur binnen. Hij geeft jaren les op een basisschool in Dendermonde. Daar heeft hij een eigen leesklas, is hij een aantal jaren leraar leesbevordering en werkt hij met enkele collega’s een nieuwe taalmethode uit (Leesdraak). Hij kan de kinderen op zijn school in de ban houden met verhalen vertellen, merkt hij. Die verhalen begint hij neer te schrijven. Inspiratie haalt hij uit die schoolervaringen, uit jeugdherinneringen en zijn gezinsleven.

Naast voltijds auteur is Wally de Doncker ook op een andere manier met jeugdliteratuur bezig: hij schrijft voor een aantal Vlaamse en Nederlandse tijdschriften over jeugdliteratuur, hij maakt van 2004 tot en met 2009 deel uit van de redactieraad van het Amerikaanse kritisch-literaire tijdschrift over kinder- en jeugdliteratuur The Lion and the Unicorn en hij neemt geregeld deel aan internationale congressen over kinder- en jeugdboeken. In 2014 wordt hij verkozen als president van IBBY, de International Board on Books for Young People, een wereldwijd netwerk dat zich inzet voor leesbevordering en geletterdheid. Wally De Doncker is de eerste Belg die deze functie bekleedt.

“Op school kreeg ik de opdracht de middagstudie te begeleiden. De studieruimte zat bij slecht weer zo vol dat er van taken maken niets meer in huis kwam. Ik ben van op de katheder verhalen beginnen vertellen. Ik kon met mijn ge├»mproviseerde verhalen de kinderen zo stil maken dat er een bijzondere atmosfeer in die zaal met oude banken hing. Die stiltes hebben me, op voorstel van mijn vrouw, ertoe aangezet de verhalen op papier te zetten.”

   

Werk

Wally de Doncker debuteert in 1989 met een fantasieverhaal met milieuboodschap – Soessol! Soessol! – maar vindt zijn eigen stem een paar jaar later met Wachten op een snor. Dat verhaal gaat over de vriendschap tussen een jongen en zijn mentaal gehandicapte tante en combineert een realistisch onderwerp met herkenbare personages, een licht-ernstige toon met voldoende ruimte voor humor. Dezelfde aanpak vind je ook in Een opa met gaatjes (over een opa die begint te dementeren), De nieuwe handen van papa (over kansarmoede) en Mijn neefjes zijn wolven (over pesten). Uit die thema’s blijkt een grote sociale bewogenheid.

Een meer filosofische aanpak kenmerkt het prentenboekendrieluik – Wolken in het zand, Ahum en Ik mis me – dat geïllustreerd wordt door Gerda Dendooven. De boeken bevatten weinig tekst, en zijn abstracter en suggestiever van toon. Wally de Doncker werpt in de reeks een aantal vragen op (in Ik mis me vraagt een ik-figuur zich af hoe het zou zijn als hij er niet was) waarop hij geen pasklaar antwoord biedt.

De Spot en Muis-reeks bouwt verder op die traditie. De boeken uit die reeks (onder meer Een touwtje naar de maan, Praten met je staart en Het begint ergens) geven thematisch allemaal een aanleiding om te filosoferen met kinderen. Hoofdpersonages zijn Wally de Donckers eigen huisdieren, hond Spot en poes Muis, die met elkaar spelen en praten. Een concrete gebeurtenis – bijvoorbeeld de geboorte van lammetjes – zorgt telkens voor een abstracte vraag: “Waar komen we vandaan?” De hoofdstukjes zijn kort en grappig, en geschreven in een taal die aangepast is aan jonge lezers en denkers.

Abstracte begrippen concreet maken doet hij dan weer in recenter werk met illustrator Jurgen Walschot. In 2012 maakt hij Van 12 tot 1 waarin hij de getallen één tot en met twaalf presenteert alsof ze een eigen karakter hebben.

Van heel wat van Wally de Donckers verhalen zijn theatervoorstellingen (Een opa met gaatjes, Een touwtje naar de maan) en zelfs kortfilms (Ik mis me, Ahum) gemaakt. Zijn boeken zijn vertaald naar onder meer het Duits, Deens, Frans en Koreaans.

 

Bibliografie

Ik ben heel veel liefde Ik ben heel veel liefde (Davidsfonds/Infodok, 2017)
Billie's fabriek Billie's fabriek (Leonon Media, ┬ę 2017)
Schim Schim (Davidsfonds /Infodok, 2015)
Een touwtje naar de maan Een touwtje naar de maan (Davidsfonds /Infodok, 2012)
Praten met je staart Praten met je staart (Davidsfonds /Infodok, 2012)
Het begint ergens Het begint ergens (Davidsfonds /Infodok, 2012)
Zeg me waar de bijen zijn Zeg me waar de bijen zijn (Davidsfonds /Infodok, 2012)
Van 12 tot 1 Van 12 tot 1 (Davidsfonds, 2012)
Is beter nog ver? Is beter nog ver? (Lannoo, 2010)
Van A tot Zet Van A tot Zet (Davidsfonds/Infodok, 2010)
Het begint ergens Het begint ergens (Davidsfonds/Infodok, 2009)
Praten met je staart Praten met je staart (Davidsfonds/Infodok, 2008)
Het verhaal van O / <exact>Wally</exact> de <exact>Doncker</exact> ; met ill. van Jurgen Walschot Het verhaal van O (Davidsfonds/Infodok, 2007)
Een touwtje naar de maan / <exact>Wally</exact> de <exact>Doncker</exact> ; met ill. van Veerle Derave Een touwtje naar de maan (Callenbach, 2005)
Tsjilp, zegt de vis / <exact>Wally</exact> de <exact>Doncker</exact> ; met ill. van Veerle Derave Tsjilp, zegt de vis (Davidsfonds, 2004)
Zout is soms zoet / <exact>Wally</exact> de <exact>Doncker</exact> ; met ill. van Tim Polfliet Zout is soms zoet (, )
Ik wou dat ik een pop was / tekst <exact>Wally</exact> de <exact>Doncker</exact> ; ill. Harmen van Straaten Ik wou dat ik een pop was (Davidsfonds /Infodok, 2002)
Ik mis me / <exact>Wally</exact> de <exact>Doncker</exact> ; met tek. van Gerda Dendooven Ik mis me (Davidsfonds, 2001)
Papa ernst, papa losbol / <exact>Wally</exact> de <exact>Doncker</exact> ; met tek. van Anne Westerduin Papa ernst, papa losbol (Davidsfonds, 2000)

Meer op bibliotheek.be

Wally de Doncker op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Een nieuw IBBY-jaar
Nieuwe Boekenjuffen en -meester