Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Wendy Stroobant

   

Leven

Als kind is Wendy Stroobant meer te vinden voor dappere helden dan voor sprookjes. Geschiedenis is een van haar favoriete vakken. Niet de jaartallen en belangrijke gebeurtenissen spreken haar aan, maar wel de kleine geschiedenis van de mensen. Die interesse komt terug in haar historische jeugdromans. Behalve auteur, is Wendy Stroobant leerkracht op een lagere school. Ze heeft twee dochters en woont in Turnhout, in een huis met een tuin waarin het goed schrijven is.

“Het is niet interessant welke oorlog de koning heeft gewonnen. Als ik over de zeventiende eeuw schrijf, dan stinkt iedereen in mijn verhaal. Mensen wasten zich toen niet. Ze dachten dat ze van water ziek konden worden. Ze hadden ook geen perfect gebit en al evenmin een gave huid. Steden stonken als de hel wegens een gebrek aan hygiëne en riolering. Dat is geschiedenis.”

   

Werk

Wendy Stroobant schrijft historische verhalen voor jongeren vanaf een jaar of 12. Ze debuteert in 2006 met Orfeo, over een Italiaanse castraatzanger uit de 18de eeuw. Haar verhalen spelen zich onder meer af ten tijde van de Franse Revolutie (Het beest), aan het hof van Lodewijk XIV (Prins van de hel) of in de 17de-eeuwse Zuidelijke Nederlanden (Duivelsstijd).

Wendy Stroobant plaatst telkens bijzondere mensen tegen de achtergrond van een turbulente historische periode. De personages moeten een aantal beproevingen doorstaan maar slagen er uiteindelijk wel in om uit de ellende te ontsnappen. Ze vertrekken vanuit een underdog-positie, maar blinken als puntje bij paaltje komt uit in moed en volharding.

Wendy Stroobant noemt zichzelf eerder een dagdroomster dan een schrijfster. “Al mijn verhalen vond ik in die wereld achter de wolken. Voor ik ze op papier zette, speelde ik ze als een film in mijn hoofd af. Mijn personages leven dan ook echt,” zegt ze. Het kost haar weinig moeite om zich in te leven in haar personages. Ze schrijft vanuit haar intuïtie, maar ze laat zich evenzeer leiden door de brieven of dagboeken die vergelijkbare mensen ooit hebben geschreven.

Naast historische romans heeft Wendy Stroobant ook een aantal toneelstukken geschreven.

 

Bekroningen

2009: Boekenwelp voor Prins van de hel

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Wendy Stroobant op Boekenzoeker