Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Wim Hofman

   

Leven

Wim Hofman wilde aanvankelijk missionaris worden en studeerde theologie en filosofie. Al jong had hij ideeën voor verhalen en tijdens zijn studie begon hij te schilderen. Missionaris is hij nooit geworden. 

“Ik ben op mijn 18e of 19e begonnen met het schrijven van verhalen en dat was niet vanuit een beslissing als ‘Nu ga ik kinderboeken schrijven’ maar dat is langzaam gegroeid. Toen ik in Leuven studeerde had ik zes verhalen af en wilde ik graag publiceren. Ik deed ze in een enveloppe met een briefje erbij of de desbetreffende uitgever er belangstelling voor had. Er ging enige tijd overheen voordat het uitgegeven werd want ze ontdekten dat ik ook kon tekenen (Bron: leesplein.nl)”

   

Werk

In 1969 debuteerde Wim Hofman met Welwel, de zeer grote tovenaar & zes andere doldwaze verhalen over ridders, tovenaars, matrozen, krentenbollen, cowboys, indianen & over een planeet. Hij schreef en illustreerde intussen een indrukwekkende verzameling kinderboeken waarvan er een groot aantal werden bekroond. In 1974 kreeg hij voor het eerst een Gouden Penseel.

Als geen ander trekt Hofman de registers van het boek open en speelt hij met taal, ritme, vorm en typografie. Zijn verhalen zijn een beetje een gekke mengeling van fantasie, realiteit, humor en ernst. En vaak zijn die verhalen behoorlijk duister en lopen ze niet goed af, hoewel ze ook grappig zijn. De wereld waarin zijn figuren leven is hard, ze moeten heel wat hindernissen overwinnen en gevaren trotseren; de uitkomst is vaak onzeker. 

Hij is één van de belangrijkste Nederlandstalige jeugdauteurs.

 

Bekroningen

2013: Max Velthuijs-prijs
2011: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Avonturen van Baron von Münchhausen
2009: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Watson
1998: Gouden Griffel voor Zwart als inkt is het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen
1998: Woutertje Pieterse Prijs voor Zwart als inkt is het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen
1992: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor In de stad
1991: Theo Thijssen-prijs
1990: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Grote Pien en kleine Pien
1989: Gouden Griffel voor Het vlot
1988: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Uk en Bur
1987: Zilveren Griffel voor Zip
1986: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Straf en andere verhalen
1984: Gouden Penseel voor Aap en beer
1984: Zilveren Griffel voor Aap en Beer
1977: Zilveren Griffel voor Wim
1977: Nienke van Hichtum-prijs voor Wim
1974: Gouden Penseel voor Koning Wikkepokluk de merkwaardige zoekt een rijk

Bibliografie

Boven op tante Agaat Boven op tante Agaat (Zwijsen, 2015)
Zo mooi anders : een gedichtenprentenboek / Rutger Kopland, <exact>Wim</exact><exact>Hofman</exact>, Toon Tellegen ... [et al.] ; ill. Doesjka Bramlage, Marijke ten Cate, Linde Faas ... [et al.] Zo mooi anders : een gedichtenprentenboek (Lemniscaat, 2014)
Puzemuze, of Op weg naar Rothko Puzemuze, of Op weg naar Rothko (Leopold, 2014)
Koning Wikkepokluk de Merkwaardige zoekt een rijk Koning Wikkepokluk de Merkwaardige zoekt een rijk (Den Boer /De Ruiter, [2014])
Van Aap tot Zip : voorleesverhalen, zelfleesverhalen, beeldverhalen, versjes en gedichten, en veel tekeningen Van Aap tot Zip : voorleesverhalen, zelfleesverhalen, beeldverhalen, versjes en gedichten, en veel tekeningen (Querido, 2013)
Ik lees! ik lees! : <exact>Wim</exact><exact>Hofman</exact>, Annie M.G. Schmidt, Annemie Heymans ... [et al.] Ik lees! ik lees! : WimHofman, Annie M.G. Schmidt, Annemie Heymans ... [et al.] (Querido, 2011)
Hee, dat rijmt! : een bloemlezing met versjes voor lezers van AVI 1, 2 en 3 / met versjes van Bies van Ede, <exact>Wim</exact><exact>Hofman</exact>, Hans Kuyper ... [et al.] ; met ill. van Ann de Bode Hee, dat rijmt! : een bloemlezing met versjes voor lezers van AVI 1, 2 en 3 (Zwijsen, 2010)
Het Rijk van Heen en Weer Het Rijk van Heen en Weer (Querido, 2008)
Watson, of Hoe je een meisje verovert met 23 uitvindingen en 1 muis Watson, of Hoe je een meisje verovert met 23 uitvindingen en 1 muis (Querido, 2008)
Er was eens een Waseens / Bregje Boonstra ; ill. <exact>Wim</exact><exact>Hofman</exact> Er was eens een Waseens (Letterkundig Museum, 2006)
<exact>Wim</exact> Wim (Querido, 2006)
Het vlot Het vlot (Querido, 2006)
Al mijn later is met jou / met tek. van Rotraut Susanne Berner ; gedichten van Karel Eykman, Han G. Hoekstra, <exact>Wim</exact><exact>Hofman</exact> ... [et al.] ; uitgezocht door Edward van de Vendel Al mijn later is met jou (Querido, 2005)
De hut in het bos De hut in het bos (Zwijsen, cop. 2003)
Zip Zip (Malmberg, 2003)
Gered ! Gered ! (Zwijsen, 2003)
De maan begon te schijnen : gedichten / tekst Johanna Kruit ; tek. <exact>Wim</exact><exact>Hofman</exact> De maan begon te schijnen : gedichten (Leopold, cop. 2002)
Opa, hou jij het nog vol ? : een bloemlezing met 100 gedichten over opa's en oma's / samengest. door Johanna Kruit ; ill. van <exact>Wim</exact><exact>Hofman</exact> Opa, hou jij het nog vol ? : een bloemlezing met 100 gedichten over opa's en oma's (Altiora, 2002)
Ik vlieg, ik vlieg ! Ik vlieg, ik vlieg ! (Zwijsen, 2002)
Klein Duimpje / tekst en ill. <exact>Wim</exact> Hoffman Klein Duimpje (Moon Press, 2002?)

Meer op bibliotheek.be

Wim Hofman op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

IBBY-vriendenmiddag