Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Yvonne Jagtenberg

   

Leven en werk

Yvonne Jagtenberg studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Ze werkte een paar jaar als beeldend kunstenares voor ze in 1994 definitief kinderboeken begon te illustreren. Ze kreeg bekendheid door haar kleurige tekeningen bij de korte voorleesverhaaltjes over Diedier, die Ben Kuipers schreef voor het televisieprogramma ‘Sesamstraat’. In 2001 verscheen “Een bijzondere dag”, het eerste prentenboek dat Jagtenberg zelf schreef en illustreerde. Het boek gaat over Arno, een verlegen jongetje dat houdt van zijn lieve konijn, van kijken naar mensen en dingen en van voetballen en tekenen. Jagtenberg maakte ook een reeks boeken over Balotje, een meisje dat lekker haar eigen gangetje gaat. Het eerste deel heet “Balotje en de beren” en verscheen in 2004. Na dit trio is er nu een nieuw figuur: Hartje. Ze verscheen voor het eerst in “Hartje en haar hartsvriendin”. In haar boeken neemt Jagtenberg de jonge lezers serieus en weet ze hun leefwereld op authentieke wijze in beeld te brengen. Aanvankelijk gebruikte ze voor haar tekeningen aquarelverf of pen en inkt, maar in later werk maakte ze bij voorkeur collages op een achtergrond van krijt, waterverf of potlood. Voor haar boek “Balotje en het paard” ontving Jagtenberg in 2006 een Vlag en Wimpel van de Penselenjury. Haar prentenboeken worden uitgegeven in de VS, Engeland, Frankrijk, Australië, Japan en Tokio. Naast haar werk als prentenboekmaker schrijft Jagtenberg scenario's (in samenwerking met Arno Kranenborg) o.a. voor een speelfilm; My Love My Life.

“‘Ik vind het leuk om in mijn tekeningen niet teveel weg te geven of voor te kauwen. Dat vraagt fantasie van wie de tekeningen bekijkt, maar dat is net wat ik met een boek altijd probeer te bereiken: dat de fantasie geprikkeld wordt!’”

   

 

Bekroningen

2006: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Balotje en het paard 

Bibliografie

De B van Balotje! De B van Balotje! (Rubinstein, 2018)
Het goede leven van Hondje (de enige echte) / tekst en illustraties <exact>Yvonne</exact><exact>Jagtenberg</exact> Het goede leven van Hondje (de enige echte) (Rubinstein, 2017)
Drie katten op een rij Drie katten op een rij 3 katten op een rij (Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2017)
De fantastische Max van Mars / tekst en illustraties <exact>Yvonne</exact><exact>Jagtenberg</exact> De fantastische Max van Mars (Rubinstein, © 2017)
Links of rechts? / illustraties, omslagtypografie en tekst <exact>Yvonne</exact><exact>Jagtenberg</exact> Links of rechts? (Uitgeverij Rubinstein, 2016)
Klein monster Motta Klein monster Motta (Rubinstein, cop. 2016)
Zoek de vos in het bos Zoek de vos in het bos (Zwijsen, 2015)
Uit je duim! Uit je duim! (Rubinstein, 2015)
Balotje op ballet Balotje op ballet (Rubinstein, 2015)
Hondje : de enige echte Hondje : de enige echte (Rubinstein, 2015)
Klein geitje kan alles Klein geitje kan alles (Leopold, 2015)
Balotje is jaloers Balotje is jaloers (Leopold, 2014)
Balotje bij de dokter Balotje bij de dokter (Leopold, 2013)
Balotje en de beren Balotje en de beren (Rubinstein, 2013)
Arno en de bal Arno en de bal (Rubinstein, 2013)
Balotje vindt een vriendje Balotje vindt een vriendje (Leopold, 2013)
Snippers Snippers (Zwijsen, 2012)
Prins Pom Prins Pom (Zwijsen, 2011)
De man op het schoolplein : een kerstverhaal De man op het schoolplein : een kerstverhaal (Kok, 2011)
Balotje op vakantie Balotje op vakantie (Leopold, 2011)

Meer op bibliotheek.be

Yvonne Jagtenberg op Boekenzoeker