Luistergrage Speelvogels!

 

Speelvogels!

Hallo daar, liefhebbers van boeken en verhalen!

Bij deze stel ik mijzelf graag voor als gastblogger voor Iedereen leest, vanuit belevingsbib voor kinderen ‘De Vertellerij’ – waar ik als publiekswerker/jeugdwerker mee gebouwd heb aan de opstart van deze organisatie. Sindsdien zijn we een tweede thuis voor de buurtkinderen; ze komen boekjes kiezen en lezen, huiswerk maken, nieuwe boeken uitnemen en wegzetten, deelnemen aan een SamenLeesgroep, ideetjes uitwerken, knutselen, meebouwen aan een tribune, een quiz organiseren, workshops volgen,… Creatieve hersenspinseltjes krijgen hier dus alle kansen om zich te ontplooien! En ook ouders komen hier graag over de vloer en zijn betrokken. Gedurende de maand oktober zal ik een aantal fijne activiteiten in de kijker zetten die jullie meer zicht geven op onze werking.

Maar eerst wat meer informatie over de kinderbib, waar zo’n belevingsbib voor staat en hoe wij daar invulling aan geven. Naast een collectie opvoedkundige boeken en tijdschriften en de mogelijkheid om volwassen boeken bij ons te reserveren, beperkt onze collectie zich tot kinderen en dat tot +14 jaar. Die boeken zijn de basis van onze werking; ze dienen als inspiratie om activiteiten te organiseren die het leesplezier van kinderen en tieners bevorderen en hen stimuleren om hun ‘leeswereld’ te vergroten.

Maandthema Belgische kunstenaars

Zo kiezen wij elke maand een nieuw thema waar we onze jonge bezoekers helemaal in onderdompelen. Die thema’s worden zorgvuldig uitgekozen; omdat ze in de actualiteit komen, op vraag van de leden van de kinderraad (waar ik in een later blogbericht meer over vertel) of omdat ze op die moment relevant zijn voor de werking. Deze maand verdiepen we ons in kunst, met extra aandacht voor grote Belgische namen. Op een speelse manier gaan we samen met hen op ontdekkingstocht door het leven en de werken van talenten als Panamarenko, Jan Fabre en Luc Tuymans. Wij maken ze graag warm voor de unieke tentoonstelling die de bib organiseert voor RASA. Hier kunnen leerlingen in KIJK! hun ogen de kost geven aan het grafisch werk van Belgische kunstenaars.

Deze keer neem ik jullie dan ook graag mee in de avonturen van onze luistergrage speelvogels. Elke woensdag organiseren wij samen met Jeugddienst Berchem een voorlees – en knutselatelier dat volledig in het teken staat van het maandthema. Voorbije woensdag ging de eerste Speelvogels van dit schooljaar van start én dat werd een spannende maar veelzijdige middag. Tijdens zo een namiddag starten we eerst met voorlezen uit boekjes over het thema, gevolgd door boeiende feiten uit weetjesboeken. En omdat er nog niet met inschrijvingen werd gewerkt, is het steeds afwachten hoeveel kinderen er komen opdagen en wat de gemiddelde leeftijd zal zijn. Want hoewel de activiteit gericht is op lagere schoolkinderen is het soms een uitdaging om een verhaal aantrekkelijk te brengen voor zowel 6- als 12-jarigen. Ik probeer zoveel mogelijk in interactie te gaan met de deelnemers zodat elke luisteraar zich aangesproken voelt. Zo’n voorleesmoment mondt dan ook steevast uit in een gezellig mini SamenLeesgroepje…

Die eerste keer vlogen we er meteen stevig in met 18 enthousiaste deelnemers, waarvan ongeveer de helft nieuwe speelvogeltjes. Ik was dan ook verrast dat de groep geboeid zat te luisteren van begin tot het eind en vlot meepraatte over kunst en hoe ze zelf ook wel eens iets creëren. Door te starten met ‘Paultje en het paarse krijtje’ (Crockett Johnson, Annie M.G. Schmidt), over te gaan in ‘Puzemuze, of op weg naar Rothko’ (Wim Hofman) en te landen met weetjes over ‘De kleine Panamarenko’ (Birgitte Minne), was de leeshonger van onze meeste vriendjes wel gestild. Die inspiratie was welkom voor het knutselatelier met Jeugddienst Berchem, waar ze hun eigen Panamarenko vleugels konden ontwerpen. Uitwaaien deden we in de tuin met een initiatie ‘vliegen voor beginners’ ;-)

Tot volgende week voor een nieuw verslagje van onze avonturen in de kinderbib!

Graag meer informatie over de kinderbib? Wordt lid van de facebookpagina voor regelmatige updates: https://www.facebook.com/DeVertellerij/

De vleugels van Panamarenko...

 

Dag Leo, Hallo Sara!

Leo Timmers verzekerde ons een hele tijd geleden dat hij helemaal niks te vertellen had. Dat moeten we, na een maand bij hem te hebben doorgebracht, ten stelligste tegenspreken. Bedankt Leo en begin je nu ook zelf een blog?

Oktober brengt ons naar Berchem. In dit stukje Antwerpen staat De Vertellerij, een voormalige wijkbibliotheek. Sara Weemaes deelt de komende maand haar enthousiasme over deze nieuwe kinderbib. Welkom Sara!

Feestje!

Voor al uw cocktailparty’s, feesten en festijnen heb ik een uitnodigingskaartje ontworpen. Nu kan je al je collega’s, klasgenoten of aandeelhouders in stijl uitnodigen voor je personeelsbarbecue of verjaardag.

MyParty

Dit is mijn laatste blogpost. Het was me een waar genoegen.

Tot de volgende!

 

 

Talent

Sinds onze dochter een piano opleiding volgt en ik dagelijks getuige ben van de vele uren studie die nodig zijn om een sonate van Beethoven, een prelude van Bach of een studie van Heller onder de knie te krijgen, moet ik vaak denken aan wat ‘talent’ precies betekent. Als ik haar bezig hoor denk ik dat talent vooral met werken te maken heeft. Honderden keren hoor ik haar dezelfde passages spelen, tot haar vingers foutloos over het klavier dansen.

IMG_4912

 

De tijd, concentratie en toewijding die daarvoor nodig is vind ik heel vergelijkbaar met wat er een verdieping hoger in deze studio gebeurt. Ik had het in een vorige post al over plezier en de voldoening van het herhalen, oefenen, en verbeteren. Brel zei het al: ’Le talent, ça n’existe pas. Le talent, c’est d’avoir envie de faire quelque chose.’ Inderdaad, de zin om iets te maken en het daarom niet erg vinden er uren me bezig te zijn. Maar hoeveel uren dan? Wel, dat werd berekend door Malcolm Gladwell en zijn stelling ‘The 10.000 hour rule’. In zijn boek ‘Outliers’ zegt Gladwell dat je 10.000 uren nodig hebt voor je een metier beheerst. Voor schrijvers, tekenaars of pianisten, betekent dit 10.000 uren op je stoel zitten en werken. Gladwell geloof niet in geniën maar wel in ‘simpelweg’ je uren kloppen.

Terwijl ik zelf al die uren op mijn stoel zit te werken luister ik graag naar podcasts. En zo stootte ik onlangs weer op Gladwell met zijn eigen geweldige podcast, ‘Revisionist History’. Eén van de afleveringen is getiteld ‘Halleluja’, naar het lied van Leonard Cohen. In de podcast oppert Gladwell de stelling dat er twee soorten artiesten zijn: Diegene de erin slagen iets te maken dat er meteen staat, in één gulp, klaar en volledig gevormd. Deze categorie noemt hij: Picasso. Maar hij ziet ook nog een ander soort kunstenaar. Zij die blijven sleutelen en verbeteren, die traag groeien, en honderden versies maken. Voor hen is het onderweg zijn belangrijker dan het eindpunt. Deze categorie noemt hij: Cézanne. Daarna deelt allerhande kunstenaars in deze twee categorieën. Orson Welles = Picasso. Hitchcock = Cézanne. Bob Dylan = Picasso. Elvis Costello = Cézanne. Etc…

Om de stelling te illustreren beschrijft hij de weg die het nummer ‘Halleluja’ heeft afgelegd. Het werd oorspronkelijk geschreven door Leonard Cohen, maar die wist er geen raad mee. Later werd het gecoverd door John Cale die een synthese maakte van de vele versies die Cohen inmiddels schreef. Maar het lied vond pas zijn definitieve vorm in de uitvoering van Jeff Buckley. Leonard Cohen hoort daarom voor Gladwell duidelijk in de ‘Cezanne’ categorie.

Onvermijdelijk ga je denken tot welke categorie je zelf hoort. Ik weet het al.

Jij ook?

 

Brand new you’re retro

Er wordt over mijn werk wel eens gezegd dat het een retrosfeer uitstraalt. Ik weet nooit goed wat ik daarvan moet denken. Het is wel zo dat ik erg van oude objecten en vintage houd. Een van onze favoriete plekken in Brussel zijn de Marollen waar we bijna wekelijks komen. Als schattenjagers schuimen we het Vossenplein af, en in de winkels in de Blaes-en Hoogstraat zoeken we naar zeldzame parels. Zowat ons hele huis staat vol met spullen die we daar vonden: meubels, lampen, vinyl, boeken, porselein, Dinky Toys of Snoopy’s (ik kan er niet aan weerstaan!).

IMG_4891

 

 

IMG_4888

Wij houden vooral van de vormentaal van de jaren 50 en 60. Die ontwerpen zijn zo speels, eenvoudig en kleurrijk. Zopas kocht ik er deze 2 prentenboeken, eentje met een prachtige cover van de geweldige illustratrice Mary Blair.

IMG_4881

Vorig jaar vond ik er een hele doos (100) Zwarte Beertjes pockets met omslagen van Dick Bruna voor 30 euro. Ze hangen hier nu in de woonkamer tegen de muur. Ik kijk er elke dag naar, en de eenvoud blijft me inspireren.

IMG_4611

Wat is er in die tijd toch mooi werk gemaakt, in alle disciplines. Het lijkt wel een explosie van creativiteit en inventiviteit. Er klinkt een optimisme uit dat deze wereld misschien wat mist. Een beetje naïviteit en kleur als antidotum tegen cynisme. Ja, als mijn werk op deze manier retro is, dan kan ik me daar helemaal in vinden.