Tot ziens!

Mijn laatste blogbericht. De maand is voorbijgevlogen! Ik had nog zoveel onderwerpen willen aansnijden. Ik had bijvoorbeeld nog:
– verslag kunnen uitbrengen van de Boekstart-vorming die ik deze maand voor de allereerste keer heb gegeven,
– een tipje van de sluier kunnen oplichten over de vorming jeugdliteratuur voor jeugdbibliotheekmedewerkers die we volop aan het voorbereiden zijn (met Ilona Plichart),
– verslag kunnen uitbrengen van mijn leesleven (dat momenteel vooral uit vakliteratuur bestaat),
– kunnen vertellen over mijn zeer gevulde en gevarieerde werkleven als documentalist bij docAtlas,
– kunnen vertellen over het KJV-leesleven van mijn kinderen.
Maar mijn tijd zit erop. Hier althans. Wie nog tips, verzuchtingen, toffe projecten, bedenkingen, … van mezelf als leesbevorderaar wil volgen:

nieuw logo

Gegroet!
Inge

 

 

Astrid Lindgren

badplats_van_doninck-b726b5b5

Ik ben nog nooit in Zweden geweest. Al voelt het alsof ik er wel al was. Onze zondagavonden kleurden lang geleden Zweeds. Met heel het gezin keken we naar de televisieserie Emil i Lönneberga. Het melodietje zindert nu nog na in mijn hoofd. Natuurlijk keken we ook naar de avonturen van Pipi op tv, en speelden we deze na. Ben altijd een beetje Pipi Langkous geweest. In mijn hoofd. Ik las intussen bijna alle boeken van Astrid Lindgren. Nog even en ik zal ook echt heel dicht bij haar zijn. Haar geest… In september 2018 reis ik naar Zweden. Met mijn kamishibai. Ik mag er een lezing geven op het allereerste “SmåBUS Barnboksfestival 2018”: het eerste internationaal kinder- en jeugdliteratuurfestival in het hart van Småland, met als thema VERTELKRACHT EN LEESPLEZIER.

Een tijdje terug kreeg ik een vraag van Joke Guns: of ik ook een lezing over kamishibai kon geven in het Engels. Natuurlijk, zei ik, denkend aan een webinar en hoe ik dat organisatorisch zou moeten aanpakken. Nee, live, in Zweden. Pipi maakte een uitbundige koprol in mijn hoofd. En fluisterde: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan…

pipi

Benieuwd naar het programma? Inschrijven kan via de website! En volgen kan via facebook

Golden Ticket

Op de boekpresentatie op 25 augustus verstopte ik 5 golden tickets in evenveel boeken. De boeken deed ik opgaan in de stapel. Met het golden ticket won de vinder een vertelling of een workshop.

IMG_1874[1]IMG_1875[1]

Vandaag verzilverde één van de winnaars haar ticket. Ik trok naar het CVO waar ze lesgaf. De NT2-cursisten zijn al een hele week aan het lezen. Toon Tellegen. Ik wandelde de klas binnen, installeerde mijn vertelkast en nam hen mee naar Japan met kamishibaiman. Ik had ook snoepjes moeten meenemen, merkte een van de cursisten op. Ik had geen snoepjes bij. Wel een ander verhaal: het land van de grote woordfabriek. Ik genoot van hun genieten. Aan een groep met minstens vijf verschillende thuistalen de vraag stellen welke taal er zou gesproken worden in een land waar slechts één taal gesproken wordt (België heeft al drie officiële talen) en of het niet erg stil zou zijn als je ook nog eens voor die woorden zou moeten betalen… maar niet de tijd hebben om daar mee verder te gaan. Ik had nog een vertelkast bij. En verschillende verhalensetjes. Ze kozen in vier groepjes een verhaal uit en lazen dit samen. Daarna met de kamishibai. Ze zeiden me dat niet iedereen kan voorlezen, dat het moeilijk is om te begrijpen wat de anderen hardop lezen, met al die verschillende tongvallen en accenten. Maar toch beten ze door. Sommige vertelden zelfs aan de rest van de groep.

IMG_2084IMG_2086

Iedereen kan voorlezen, verzekerde ik hen. Iedereen kan het. Sommigen doen het goed, nog anderen doen het beter. Ze gaan oefenen nu. Om dan voor een echt publiek te gaan vertellen…

Verhalen verbinden, over taalgrenzen heen. Over leeftijden en culturen heen. Verhalen zijn er altijd al geweest. Hier en overal. Voor eeuwig en altijd.

 

Boekenkastjes

Hoe breng je boeken en kinderen samen? Met een boekenkast, bijvoorbeeld! Nadine Heidbrink nam me vorig jaar mee op sleeptouw. Haar oorspronkelijk plan om 10 kastjes te maken en langs heel veel scholen te trekken werd herleid tot 3 kastjes en evenveel klassen. Een kastje vol boeken en verhalen van Roald Dahl, een sprookjeskast en eentje rond Toon Tellegen en andere filosofische dierenverhalen. Bibliotheek Vrede leverde de boeken aan, Nadine vulde aan met materiaal voor de leerkracht en de leerlingen: lesideeën en spelmateriaal. Vandaag trokken we met een nieuw gevulde kast naar de Sint Fransiscusschool in Borgerhout. Griezelen! We prikkelden de 23 kinderen van het vierde leerjaar met enkele verhalen en verhaalfragmenten en zetten hen dan zelf aan het werk: maak je eigen griezelige boekcover! De kast blijft een hele week in hun klas. Hopelijk wordt er veel gelezen en gespeeld. En leest de meester ook elke dag voor…

IMG_2076IMG_2077 IMG_2078

Vooruit met voorlezen

Want voorlezen stopt uiteraard niet als de kinderen zelf kunnen lezen. In Nederland werkte Gretha Straatsma i.s.m. Stichting Lezen het project Vooruit met voorlezen uit. Om voorlezen in de tweede en derde graad te stimuleren. Ik heb bij enkele boeken uit de mooie en gevarieerde titellijst lessuggesties gemaakt om leerkrachten en hun leerlingen te motiveren en inspireren. Voorlezen én praten over boeken, volgens het raamwerk van Aidan Chambers. De kinderen worden ook uitgenodigd om hun leeservaringen te delen op Boekenbabbels. Ze maken een filmpje van zichzelf waarin ze vertellen waarom ze het boek dat hen werd voorgelezen of dat ze zelf hebben gelezen zo mooi, spannend, ontroerend of gewoon heel erg de moeite vonden.
Laten we dat hier in Vlaanderen ook doen. Filmpjes maken over de boeken die we gelezen hebben. Dan koppelen we deze filmpjes aan de bibliotheekcatalogus, aan boekenzoeker, pluizuit, pluizer en KJV.
Laten we zo de lezers zelf de broodnodige aandacht voor jeugdliteratuur in de media geven!

Knipsel

Aandacht voor jeugdliteratuur in de lerarenopleiding

Toen ik -lang lang geleden- de lerarenopleiding volgde was er enkel Jef Pepermans die ons in de richting van kinderboeken wees. We moesten fiches bijhouden, en minstens 10 kinderboeken lezen. Ik was op eigen houtje opnieuw de kinderboekenwereld ingedoken, als recensente bij pluizer. Mijn fichebak bevatte gelukkig veel meer dan 10 titels. Geen enkele keer kwam er een auteur of illustrator op bezoek, of werden we gestimuleerd om zelf te gaan experimenteren.
Hoe graag en hoe veel toekomstige leraren lezen, die op hun beurt de vonk op hun leerlingen zullen laten overslaan wordt tegen het licht gehouden in een onderzoek rond leesattitude en leesmotivatie door lectoren aan de AP Hogeschool.
Het bestaat nog. Al zijn ze hopelijk eerder een uitzondering: leerkrachten die zelf niet of nauwelijks lezen…. Als ik één suggestie mag doen: laat Verborgen talenten deel uitmaken van het curriculum van de lerarenopleiding! Jeugdliteratuur inzetten in alle vakken, over vakgrenzen en hokjes heen…

verborgen talenten

Gisteren organiseerde de Arteveldehogeschool in Gent een inspiratiedag kinderliteratuur. Een fantastisch initiatief waarbij leerkrachten in opleiding een hele dag verschillende workshops konden bijwonen en ondergedompeld werden in het werk van diverse auteurs en illustratoren. Er was ook aandacht voor de kamishibai. Ik stelde mijn vertelkast op in een vergaderzaaltje in de Centrale en prikkelde jonge leerkrachten in spé om zelf met de kamishibai aan de slag te gaan.
Vandaag deed ik hetzelfde in de Singel, op de cultuurdagen van CANON voor het secundair onderwijs. Op mijn vraag voor wie dit een eerste kennismaking met kamishibai was gingen er 19 vingers de lucht in. Eén leraar in opleiding kende het verteltheater uit het jeugdwerk. Ik vertelde enkele verhalen, schetste verschillende mogelijkheden en vroeg hoe zij dit verteltheater zelf zouden gebruiken in hun les, in hun vak. Er kwamen verrassende voorzetten.
Ik zou dan ook graag iedereen die met kamishibai aan de slag gaat willen uitnodigen om ervaringen en ideeën uit te wisselen en te delen in de facebookgroep “aan de slag met kamishibai
Welkom!