John Green als leerkracht

Altijd al eens les willen krijgen van de auteur John Green? Via het youtube-kanaal CrashCourse behoort dat nu tot de mogelijkheden!

John en zijn broer Hank hebben dit kanaal opgericht om jongeren (en volwassenen) op een ludieke manier dingen bij te brengen, gaande van geschiedenis en biologie tot psychologie en wereldliteratuur.

John Green is een Amerikaanse jeugdschrijver die grote bekendheid heeft verworven met zijn boek The fault in our stars, vertaald als Een weeffout in onze sterren.

Via deze link kom je terecht op John Greens introductie over de literatuurcursus. Verwacht je aan een flitsende, humoristische samenvatting van het belang van lezen.

 

Banned Books Week

Nog tot en met deze zaterdag wordt Banned Books Week gevierd. Eén van de boeken die deze week onder de aandacht komen, is And Tango Makes Three van Peter Parnell en Justin Richardson. Dit kinderboek, uitgegeven in 2005, vertelt het verhaal van twee mannelijke pinguïns die verliefd worden op elkaar en samen een ei uitbroeden.

And tango

Dit boek veroorzaakte enorme controverse in Amerika en tussen 2006 en 2010 werd dit boek het meest verbannen uit bibliotheken en scholen. Justin Richardson reageerde op alle kritiek met de relativerende woorden:

“We wrote the book to help parents teach children about same-sex parent families. It’s no more an argument in favor of human gay relationships than it is a call for children to swallow their fish whole or sleep on rocks.”

Deze week lezen de twee heren ons een stukje voor uit hun boek dat zoveel reacties losmaakte. Je vindt het filmpje hier.

Shirley Hughes is terug (van nooit weggeweest)

Op een druilerige namiddag als deze stel ik het volgende voor: kies de makkelijkste zetel uit (of als je op kantoor bent, zoek dan een comfortabele bureaustoel uit), neem een tas thee en geniet van dit Engelse filmpje waarin Shirley Hughes vertelt over haar nieuwe boek Daisy saves the day, een verhaal dat zich afspeelt rond 1910. In het boek volgen we Daisy die al op jonge leeftijd aan de slag moet als keukenhulpje. Je merkt dat de auteur zich goed gedocumenteerd heeft over de periode en tijdsgeest.

Shirley Hughes, ondertussen al 87 jaar, bewijst dat ze nog steeds prachtig kan tekenen en hartverwarmend kan schrijven. Ze werd bij ons bekend met boeken over Alfie en zijn zusje Annie Rose:

Alfie en Annie Rose

Hier kan je het filmpje bekijken met de ‘grande dame’ van de Engelse kinderliteratuur. En op deze website vind je veel informatie over het boek én een recept voor authentieke scones!

Call me Ishmael

Een antwoordapparaat en een blog. Dat zijn de basiselementen van een van de mooiste boekensites die we de laatste tijd tegenkwamen. Call me Ishmael is, zoals wellicht velen weten, de bekende beginzin van de Grote Amerikaanse Roman Moby Dick. Maar wat – zo bedachten de initiatiefnemers van deze site – zou je zeggen als je Ishmael werkelijk zou bellen?

Hun Ishmael kreeg een antwoordapparaat en stelde daarop één vraag: vertel me iets over een boek waar je van houdt.

Het resultaat zie je op callmeishmael.com: liefdesverklaringen aan boeken, en af en toe een boodschap waar je het koud van krijgt. Want boeken kunnen levensbelangrijk zijn.