Mijn moeder is een stekelvarken

In de rubriek In de vitrine tipt een boekhandelaar een opmerkelijk boek uit de nieuwe oogst. Mik Ghys van Fnac Antwerpen geeft de eerste boekentip deze herfst!

*

mijn_moeder_is_een_stekelvarken

Toen ik ’s middags thuiskwam, zag mamma er weer uit zoals altijd met haar haar in een knot en een mooie jurk aan. Maar mij maak je niks wijs. Ik had haar door.’

Wat zie jij ‘s ochtends in de spiegel? Een leeuw? Of een beer?

Het meisje in Mijn moeder is een stekelvarken ontdekt op een ochtend dat haar moeder, wiens haar er altijd zo netjes bijligt, een stekelvarken is. Haar haar piekt naar alle kanten en het duurt erg lang om alles toonbaar te krijgen. Tot haar dochters grote verbazing is dat bij haar eigen haar ook zo. Haar angst dat iemand dit zou ontdekken is prachtig weergegeven, zowel in de tekst als de illustraties. Wanneer ze gaat logeren bij een vriendinnetje kan ze tijdig haar haren in model brengen. Maar daar ontdekt ze dat die familie ook een probleem heeft…

Gevoelens worden sterk uitvergroot in de illustraties en maken daardoor alles erg grappig. Sfeervolle illustraties en een kernachtige tekst zorgen voor een aantrekkelijk geheel. Vooral de paniek bij de ontdekking van dit ochtendgeheim komt mooi in beeld.

Een heerlijk cadeauboek, grappig voor alle leeftijden.

Mijn moeder is een stekelvarken / Isol / De Harmonie, 2014 / ISBN 9789076168913

De Streep

In de rubriek In de vitrine tipt een boekhandelaar een opmerkelijk boek. Deze maand de keuze van Elise Lemmens van Boekhandel Duimelot in Leuven: De Streep.

*

Unknown

Een erg leuke titel uit het voorjaarsaanbod staat op naam van Natascha Stenvert. Zij brengt na Bramenjam (2010) en De Nepbeesten van Basje Berenklauw (2012) opnieuw een prachtig woordeloos prentenboek uit. In De Streep toont ze in haar kenmerkende collagestijl hoe het nest van enkele dieren eventjes bedreigd lijkt te worden.

Het verhaal begint in de lente, wanneer de boswachter met een dikke rode streep een prachtige kerselaar markeert. Hij wordt met wantrouwige ogen bespied door de bewoners van deze ongerepte plaats. Doorheen de seizoenen trachten de vogels en eekhoorns die de boom hun thuis noemen, uit te zoeken wat juist de bedoeling is van deze streep. Het liefst van al zouden ze willen dat die stomme streep er nooit was geweest! Keer op keer proberen ze de rode verf te verbergen… tot ze opeens bezoekers krijgen. Hun streep blijkt gewoon een wandelpad aan te duiden!

Een leuk kijk- en zoekverhaal over de natuur en haar inwoners, over hoe de beslissingen van de mens impact hebben op het leven van de dieren, over het verloop van de seizoenen, en vooral over verandering. Elke prent toont een andere situatie, met talloze details die de achtergrond al bijna even interessant maken als het spannende lot van de kerselaar en zijn bewoners.

De Streep / Natascha Stenvert (2014, House of Books)
ISBN 9789044343557

 

Troep

In de maandelijkse rubriek In de vitrine tipt een boekhandelaar een opmerkelijk boek uit de nieuwe oogst. Mik Ghys van Fnac Antwerpen geeft de eerste boekentip van 2014!

*

troepGraag laat ik je kennismaken met Pola, Wanja, Vladimir, Wally, Aznar, Knut, Wolke, Mo, Hidde, Nillem, Trijn en de tweeling Flip en Tuitje. Ze zijn met z’n dertienen en leven in een woonboot die in een verlaten stukje van de haven aan de kade ligt. Samen zorgen ze ervoor dat iedereen op tijd op school geraakt en eten bij heeft, want hun ‘moeder’ trekt de wereld rond, op zoek naar haar grote liefde. Maar dat kan jammer genoeg niet goed blijven gaan, vooral niet als mevrouw Wijfjes van het Zorgbureau hen in de gaten begint te houden. Wanneer ze samen met de schooldirecteur de moeder (of vader) van de kinderen op school verwacht, wordt het tijd om een ingenieus plan te bedenken. Gelukkig helpt het toeval hen een handje.

Troep zit vol warmte, vol vriendschap, vol aparte kinderen die van elkaar houden zoals ze zijn. Het is een verhaal vol vreemde dingen, die toch perfect in het geheel passen. Een fantasievol en ook wel gevoelig verhaal dat voortdurend voor nieuwe verrassingen zorgt. Met prachtige kleurillustraties van Linde Faas.

Troep / Ilse Bos (Lemniscaat, 2013) ISBN 9789047705406

Ik juich voor jou

In de nasleep van de sportieve Kinderboekenweek in Nederland een bijpassende tip van Iris van Germeersch van I*boeks in Ledeberg.

***

9789045115764Dit boekje is een cadeautje waarmee je iedereen blij kan maken, vooral ook kinderen en volwassenen die eigenlijk niet zo graag lezen en bijvoorbeeld liever aan sport doen. Want de gedichten uit dit boek gaan allemaal over sport en wat er bij komt kijken. Het gaat over de spanning, over het juichen wanneer je wint en het verdriet wanneer je verliest. Met veel gevoel voor humor maar tegelijk ook heel fijngevoelig, vertelt Edward van de Vendel over het wel en wee in de sport. Hij zit bovenop de realiteit maar weet daarnaast te relativeren of milde kritiek te uiten. Iedereen herkent er wel iets in. Het gaat van duiken tot schansspringen, van winter tot zomer, van deelnemer tot toeschouwer. Ook de breiende oma mag haar zegje doen of er is de kikker die goud krijgt omdat hij zo bijzonder is. Het titelgedicht is er eentje dat zelfs in elke sportclub aan de muur zou mogen hangen, als een ode aan iedereen die zich inspant. De illustraties van Erlbruch sluiten perfect bij de tekst aan. Ze zijn duidelijk en met een knipoogje naar de dappere atleten, voorgesteld door dieren. De tekeningen zijn grappig én in zachte kleuren en fijne lijnen waardoor ze iets teders hebben. Helemaal de stijl van Erlbruch. Ik juich voor jou is in alle opzichten een heel mooi boekje waar je opnieuw en opnieuw van kan genieten.

Ik juich voor jou / Gedichten van Edward van de Vendel Illustraties van Wolf Erlbruch (Querido, 2013) ISBN978 90 451 1576 4

De vijand

In de rubriek In de vitrine tipt een boekhandelaar een opmerkelijk boek. Deze maand de keuze van Els Meulemans van Boekhandel Duimelot in Leuven.

*

Hoe moet je het met kinderen over oorlog hebben?
devijandIn het boek De vijand wordt het thema zonder omwegen aangebracht: op de cover één generaal, behangen met indrukwekkende  eretekens, met een akelig brede lach op zijn gezicht en bloed aan zijn handen. Op de schutbladen volgen de soldaten: ze vullen de bladzijden, opgesteld in rijen en rijen, ze kijken nors. Of bang? Berustend? Allemaal zien ze er hetzelfde uit. Of toch niet?
En dan is er geen ontsnappen meer aan: op een pikzwarte achtergrond  krijgen we drie woorden in het gezicht geslingerd, ‘Het is oorlog’.
Deze oorlog speelt zich af in een woestijn, met twee putten, in elke put zit één soldaat. En, laat daar geen misverstanden over bestaan, het zijn VIJANDEN, zo wordt ons in grote rode letters verteld.
De sublieme illustraties van Serge Bloch, voornamelijk zwart/wit met af en toe een betekenisvol rood accent, laten ons het leven in die put zien. De soldaat zit te wachten, heeft honger, is eenzaam (‘Soms denk ik dat de wereld niet meer bestaat’). Hij denkt voortdurend aan zijn vijand die verderop in een zelfde put zit, en wat hij over die vijand moet weten heeft hij geleerd uit het handboek dat hij op de eerste dag van de oorlog heeft gekregen. ‘Het handboek vertelt alles over de vijand: Het zegt dat we hem moeten doden voor hij de kans krijgt om ons te doden, want de vijand is wreedaardig en kent geen medelijden. En als hij ons doodt, zal hij ook onze families doden. Maar dat is niet genoeg voor hem. Hij zal ook de handen doden, en daarna alle dieren, hij zal de bossen verbranden, hij zal het water vergiftigen. De vijand is geen menselijk wezen.’
Maar ’s nachts, onder de sterrenhemel, laat zijn handboek hem in de steek. ‘Af en toe denk ik aan wat de vijand denkt. Kijkt hij ook naar de sterren? Als hij naar de sterren kijkt, zal hij misschien inzien dat deze oorlog tot niets leidt, en dat hij moet stoppen’.
Op zo’n nacht verlaat de soldaat zijn put en sluipt in camouflagepak naar de put van de vijand. De aandachtige lezer ziet een bijzondere ‘leeuw’ de tegenovergestelde kant op sluipen. De soldaat vindt een lege put zonder vijand, maar met heel herkenbare spullen: gedroogd vlees, snoeprepen, foto’s van een gezin, een handboek…  Bij het aanbreken van de dag, beseft hij dat de vijand in zijn put zit. En dat er geen wezenlijk verschil is tussen hen: ‘De vijand is uitgeput, ik weet het zeker. Ik weet dat hij een gezin heeft dat op hem wacht. Als deze oorlog afgelopen is, kunnen we weer naar ons huis, elk naar ons eigen huis.’  Op de laatste bladzijde zien we de twee putten en kruisen twee flessen-met-boodschap elkaar in de lucht met een simpel zinnetje erbij ‘Hopelijk valt mijn fles in zijn put’.
Op de achterste schutbladen staan dezelfde rijen soldaten opgesteld maar nu met twee lege plekken…
Dit poëtisch prentenboek nodigt uit om samen met kinderen na te denken over de zinloosheid van oorlog en geweld. Illustrator Serge Bloch kan met enkele inktlijnen de verschillende emoties raak neerzetten. De impact van de eenvoudige tekeningen op de witte bladzijden wordt nog versterkt door het grote formaat van het boek. Ook de tekst, prachtig bewerkt door Wim Opbrouck, is eenvoudig en raak. Een tijdloos boek over een fenomeen van -helaas- alle tijden, maar niet zonder een sprankje hoop.

De vijand / Davide Cali, ill. Serge Bloch, bewerking Wim Opbrouck (Davidsfonds Infodok, 2012) ISBN 9789059084551