Diane Broeckhoven

Diane Broeckhoven, die eind augustus haar 30e boek in 30 jaar publiceert (Vergrijzing, een getijdenboek, bij uitgeverij Vrijdag) woont en werkt op het begijnhof in Antwerpen.

*

dianeb1

Op de zolderverdieping, onder de oude balken, bevindt zich mijn werkkamer. Dicht bij de stilte, de hemel, de wolken…

 

dianeb2

Notities en aantekeningen maak ik vaak in mijn ommuurde tuintje, dicht bij de aarde, in mooie opschrijfboekjes die ik overal koop en steeds weer cadeau krijg!

Citatenquiz XV

Geen medailles, geen geldprijzen, geen lauwerkransen – met deze quiz doe je mee voor de eer. En voor de leestips die je in één moeite door krijgt. Want wie de gezochte boeken nog niet las, moet dat zeker doen.

De opzet is simpel: uit welk jeugdboek komen onderstaand citaat en coverfragment? Na één week zetten we het juiste antwoord in de comments.

*

Ik houd de kap van mijn mantel met mijn vingers vast. Mijn gezicht is onzichtbaar in de schaduw van de kap. De waard leidt ons naar de stoof naast die van Ursmarus van Coutervoorde. Het is een ronde badkuip waarvan de binnenkant bekleed is met linnen tegen de houtsplinters. Onder in de badkuip steekt een ijzeren lade vol warme kolen. Ik voel aan het water. Het is lauw. De waard trekt de kolenlade eruit. Hij laat ons even wachten en komt dan terug met een kolenschep vol roodgloeiende kooltjes. Hij laat de kooltjes in de lade vallen en duwt hem weer in de stoof.
‘Er wordt u dadelijk eten gebracht, edele heer,’ zegt de waard. ‘Het water is nog schoon. Het is nog maar twee keer gebruikt. Geniet ervan.’
Filips bedankt hem.

detail15

Mini Maxi

Eerst een bekentenis: ik spreek geen Frans. Dat is geen principeskwestie. Dertien jaar zonder Eventail Junior en Senior en een bestaan dat zich richt op het noorden, heeft nu eenmaal zijn gevolgen voor het zuiden. Een enkele city-trip naar Parijs en af en toe een busreis naar Montreuil doen niet meer dan zout in de wonde strooien.

En toch wil ik u bij deze een ge-wel-dig Franstalig boek tonen. Het is een boek dat mij past, want het is geschreven in een Frans voor beginners.  Het is eigenlijk ook maar een boekje. Het heet Mini Maxi, het is 12 op 15 cm groot, gemaakt door Didier Cornille en het is een tegenstellingenboek. Niets nieuws en niets wereldschokkends: petite vs grande, lent vs rapide, jeune vs vieux. Maar het is zó mooi gemaakt, met prachtige priegelprenten op een witte achtergrond en hier en daar een tegenstelling die eigenlijk een grapje is. Dit is een boek van het soort dat het vermaledijde e-book zal overleven: met rood op snee, dikke kartonnen kaft,  fragiele uitklappagina’s…

U kunt het virtueel niet aanraken en u kunt er niet in bladeren, maar zo ziet het er uit:

lent & rapide

uni & à rayures

avant & après

Mini Maxi: le livre des contraires
Didier Cornille
Hélium, 2009
ISBN 978-2-35851-008-0

(An Stessens)

Ik zie, ik zie…

Deze zomer beperken we ons tot één blogbericht per week. Vandaag in de rubriek In de vitrine: de tip van boekhandelaar Ilse Verhulst van Bontebaai in Boom. En Ilse ziet… een wereld vol fantasie!

*

ik zie ik zieOp een heuvel, achter een wit hek, onder een grote eik, zie ik… ons huis.
En vanaf die plek wordt je meegenomen op reis. Een reis die uiteindelijk terug zal eindigen waar ze begon: ons huis.
Op elke pagina van dit kartonboekje zie je een voorwerp, figuur die een stukje van het verhaal vertelt.
Je reis/verhaal loopt van tekening naar tekening. Je ziet een tekening, maar waar brengt deze tekening je naartoe?  Wat/wie zit er verstopt achter deze pagina?
Zo zit er bijvoorbeeld onder een sprookjesprins… een waterlelie op een vijver.  En, aan de oever van de vijver… een beer die zijn maaltje vist!

De prenten die gekozen zijn om het ‘verhaal’ op te bouwen zijn niet altijd even logisch en daarom blijf je verwonderd en nieuwsgierig naar het verloop van het verhaal.

Dit is een leuk kartonboekje dat menig peuter/kleuter zal doen genieten van de rijke fantasie die ze hebben. Het boekje nodigt gewoon uit om zelf verder te fantaseren:  Ik zie, ik zie… een reus.  En achter die reus staat… een mooie rode bloem.  En boven die bloem… schijnt de zon haar warme stralen…  Ik ben alvast begonnen!

Ik zie, ik zie / Marianne Dubuc (Querido, 2010) – ISBN 9789045110813