Bavo Dhooge

Bavo Dhooge is van vele markten thuis: hij schrijft voor volwassenen en voor kinderen, in vele verschillende genres. Zopas publiceerde hij het derde deel in de Don Kameleon-reeks: Don Kameleon & de Schat van Ani Mala (Abimo, 2011). Hij nodigt ons voor de gelegenheid uit in zijn mooie woon- en werkkamer.

*

bavo-1

Ik ben onlangs verhuisd naar een flat in Gent centrum. Het eerste wat ik deed was mijn bibliotheek installeren.

 

bavo-2

Ik moet boeken rond me hebben om te kunnen werken. Er staan allerlei soorten boeken in, van Grote Literatuur tot science fiction.

 

bavo-3

Ik werk al jaren op een lichte witte Macbook, heel handig, maar mijn melancholische kant mist soms het getik van een oude schrijfmachine zoals een Remington.

 

bavo-4

Het kan soms betrekkelijk heet worden in de flat, vandaar dat ik soms, als een echte private eye, werk met een ventilator.

 

 

bavo-5

Tegenover de bibliotheek staat mijn eigen bescheiden boekenrekje met mijn eigen boeken, nu ongeveer 60 in totaal en allemaal titels met de letter ‘S’.

Eenwieleren

In deze rubriek laten we kinderboekenmensen aan het woord. Nee, niet over hun vak. Wel over hun Bijzondere Bezigheden: verborgen talenten, obscure gewoonten, vreemde hobby’s. Hoe gepassioneerd ze ook bezig zijn met hun vak, heel wat auteurs en illustratoren hebben namelijk nog andere liefdes in hun leven. We laten vandaag illustrator Jan de Kinder aan het woord.

*

Sinds enkele jaren rij ik op een eenwieler.
Dat ging in het begin niet van een leien dakje. Ik ben nu eenmaal niet wat je noemt een sportief type. Als kind al niet. Ik was het kind dat tijdens de turnlessen tegen de bok op botste of tegen de plint aan knalde. Het gevolg was dat ik angst ontwikkelde voor alles wat beweging was. Een gebrek aan zelfvertrouwen. Faalangst tot in de toppen van mijn tenen.

Enkele jaren geleden ontdekte mijn dochter de circusschool. Ze schreef zich in voor een lessenreeks eenwieler voor kinderen én volwassenen. Ze was een beetje bang om er aan te beginnen, dus ik ging met haar mee. Ik bleek de enige ouder te zijn tussen al het kleine grut. Ik wou meteen afhaken, maar  de lesgever overtuigde me het toch te proberen.

Met vallen en opstaan leerde ik de techniek. Leerde ik mijn eigen grenzen te verleggen. En als ‘eenwieleren’ iets gemeenschappelijk heeft met tekenen en schrijven, is het net dat. Je grenzen verleggen. Met een eenwieler heb je dan keuzes zat.

Je kan ermee vooruit fietsen, maar ook achteruit. Je kan ermee hoogspringen, maar ook verspringen. Je kan een helling op fietsen en een trap afrijden. Op een kabel rijden of touwtjespringen…
Ik wil helemaal niet beweren dat ik dat allemaal kan, of dat ik technisch een hoogvlieger ben. Maar intussen heb ik sommige van die mogelijkheden wél al eens geprobeerd. Zo fietste ik op een eenwieler van twee meter hoog. Of ik speelde wedstrijden basket op een eenwieler.

foto eenwieler

Met de eenwieler sloop de wereld van het circus en het circustheater ook binnen in mijn werk. Beweging blijkt voor mij als illustrator een manier om emotie uit te drukken. Het meisje dat gepest wordt, rijdt op een eenwieler.  Het jongentje wiens moeder ongeneeslijk ziek is, oefent handstand in een hoek van de pagina. Het is zijn manier om met zijn verdriet om te gaan…

Sinds vorig jaar geef ik samen met een circusdocente een interactieve workshop die de kracht van een verhaal combineert met de beweging van het circus. De voorstelling is een combinatie van tekenen, vertellen en circustechnieken voor jonge kinderen mét hun ouders. Met als doel het vertrouwen tussen ouder en kind te versterken. Het zelfvertrouwen van het kind neemt toe en dat groeiende zelfvertrouwen neemt mogelijke faalangst en remmingen weg.

Net zoals een eenwieler dat doet.

prent eenwieler, uit Van een kind dat tikkertje speelt met de wind

HET CIRCUS IS IN DE STAD is een voorstelling/interactieve workshop van illustrator Jan De Kinder en circusdocente Lien Pepermans in samenwerking met Artforum. (info: www.artforumvzw.be en www.hetcircusisindestad.be)

Het circus is in de stad / Pieter van Oudheusden en Jan De Kinder (De Eenhoorn, 2006) ISBN 90-5838-380-6

Re-cover 5

In Re-cover halen we oude, eens geliefde jeugdboeken van onder het stof. Wij haalden een paar trucjes uit met de oorspronkelijke cover. Herken over welk boek het gaat, en bezorg jezelf instant warme herinneringen.

Dit boek behoort tot een eertijds bekende reeks voor jongeren – dat zie je meteen aan de basiskleur van de cover. Wie weet nog de titel en de auteur, en de uitgever die deze trendsettende reeks van adolescentenromans op de markt bracht?

*

 re-cover 5