De opening van de boekenbeurs, voor elk wat wils

Een slok cultuur.

Cultuur op de boekenbeurs

 

Beroemde auteurs, die relax genieten van hun eeuwige roem.

Peter Van Olmen op de boekenbeurs

Het weerzien met een oude vriend. ‘En, wat vind je van De kleine Odessa?

Peter Van Olmen en Jommeke

Helaas werd de sfeer soms ook verpest door auteurs die gespannen de rekken afspeurden, bezorgd of hun boeken wel uitgestald stonden op de manier waarop ze dat verdienden, wat meer naar links, wat meer naar rechts, maar vooral: veel méér.

Belangrijke mensen op de boekenbeurs

Hier een foto met belangrijke mensen.

De kleine Odessa op de boekenbeurs
(Belangrijke mensen zijn blijkbaar stijlvolle vrouwen.)

Gastblogger in de coulissen

petervanolmen

Er staat een auteur in de coulissen: vanaf morgen is het woord aan Peter van Olmen. In november blogt hij over zijn leven als auteur. Best druk in boekenbeurstijden, vermoeden we (Peter van Olmen neemt deel aan het scholenprogramma dat Stichting Lezen, Boek.be, CANON Cultuurcel en het Vlaams Fonds voor de Letteren op de Boekenbeurs organiseren).

Met Het levende boek (Van Goor, 2010) en Het geheim van Lode A (Van Goor, 2013) werkt Peter van Olmen aan de reeks De kleine Odessa - een lekker uitgebreid avonturenverhaal over eigenzinnige auteurs en de gevaren van lezen en schrijven. In Het levende boek laat hij zichzelf “een schrijver zoals er zo veel zijn, overlopend van ambitie” noemen. Benieuwd wat dat wordt op dit blog!

Mark Tijsmans over de Boekenbeurs

Donderdag opent de Boekenbeurs zijn deuren voor het grote publiek en dat brengt in de boekenwereld traditiegetrouw grote drukte maar ook een prettige spanning teweeg. Mark Tijsmans, auteur van onder meer de reeks over Wiet Waterlanders en haalt op onze vraag voor Het Mini-Interview herinneringen op aan voorbije boekenbeurzen.

***

tijsmans2

Wat ik het allerleukste vind aan de boekenbeurs is het contact met je lezerspubliek. Mee

stal gewone, hele leuke praatjes met kinderen en ouders of grootouders die al dan niet toevallig voorbij wandelen. Soms krijg je ook gekke vragen zoals ‘Waar kan ik de onderbroeken van Wiet Waterlanders kopen?’ Of zie je zieke kinderen waar je een praatje mee doet, en die een jaar later plots weer voor je neus staan. ‘He… ken je me nog?’ Nee. Onherkenbaar, omdat ze helemaal genezen zijn en er stralend gezond uitzien. Of een mama die me komt vertellen dat zij en haar zoon elkaar eindelijk begrijpen, omdat ze allebei het boek van Sooi Molenwieken gelezen hebben, en zich daarin herkennen. Kom dus gerust ook eens hallo zeggen, als je toevallig voorbij me loopt in het bouwcentrum. Wie weet wat er gebeurt!

*

Mark Tijsmans werkt ook mee aan het scholenprogramma dat Stichting Lezen, Boek.be, CANON Cultuurcel en het Vlaams Fonds voor de Letteren organiseren van 4 tot 8 november.

Marita Vermeulen

In De dag van… brengt een kinderboekenmens/man/vrouw nauwgezet verslag uit van zijn of haar dag. Vandaag is het de beurt aan Marita Vermeulen, uitgeefster bij De Eenhoorn.

6.30 uur

neefjes

Bij een kopje koffie check ik mijn mails. Mijn kat houdt zich klaar om mijn tenen en benen aan te vallen. Mooie krassen. Gelukkig is het laarzentijd. Tot mijn verbijstering krijg ik een mail van mijn Dropbox dat hij zich verwaarloosd voelt. Je bent niet de enige, mompel ik, terwijl ik door 73 nieuwe mails scroll. Er is opvallend veel urgente belangstelling voor mijn bankgegevens. Men wil kredietkaarten die ik niet heb activeren of uit verre landen gigantische lottowinsten storten. Foto’s van mijn geweldige neefjes die vlijtig de werkblaadjes invullen die ik hen opstuur. En mooie nieuwe teksten van een aantal auteurs. De najaarsproductie is nog maar net rond, de voorjaarsproductie staat in de steigers, hoog tijd om de najaarsproductie te plannen.

8.30 uur

kasinglung_400

Afspraak met Kasing Lung die een tekst van Brigitte Minne illustreert. Zijn werk is charmant en toegankelijk. Ik ben blij, want het is verdraaid lastig om kwaliteitsvolle, toegankelijke boeken te maken voor jonge kleuters.

Tussendoor een bericht van collega Sarah (buitenlandse rechten) wanneer het volgende deel van ‘De kleine …’ verschijnt, een reeks over de kindertijd van grote kunstenaars. Ook voor de nieuwe reeks van Hilde Vandermeeren en Frank Daenen Het pleintje is er belangstelling.  Leuk, maar de vorige delen zijn nog maar net af. Mogen we daar nog even van nagenieten? Frank Daenen heeft ongetwijfeld nog kramp aan zijn vingers van het intensieve tekenwerk. En vormgever Dries Desseyn heeft aan deze projecten ook een stevige kluif gehad.

12.00 uur

jandekinder_400

Lunch met Jan De Kinder. We praten even na over het enthousiaste onthaal van zijn prentenboek Rood. Buitenlandse uitgevers stonden aan te schuiven om het boek te mogen vertalen, blijkbaar is pesten behalve een tijdloos ook een mondiaal probleem. Jan krijgt veel reacties, het boek raakt de lezers. Je bent nog niet klaar om het ene project los te laten of het volgende eist alle aandacht op. Jan toont mij illustraties en schetsen. Het ritme zit goed. Een verrassende pointe en een dubbele laag die werkt.

Ondertussen begin ik een beetje nerveus te worden. Straks is er de boekvoorstelling van De bevroren zee een prentenboek van Jan Simoen en Riske Lemmens. Jan overleed voor het boek af was. Gelukkig heb ik hem nog kunnen vertellen wie de illustraties zou doen en hij was opgetogen.

Tussendoor een telefoon van collega Nele (PR) dat de persexemplaren van het boek verzonden zijn, maar dat recensenten die het boek niet tijdig ontvangen een digitale versie kunnen opvragen.

15.00 uur

riskerieedward_400

In de Entrepot in Leuven vernemen we dat meer dan honderd mensen zich inschreven voor de persvoorstelling. Het wordt passen en meten om die allemaal in het repetitiezaaltje te krijgen, we moeten net niet op elkaar zitten, maar het geeft niet. Iedereen is blij met deze feestelijke aanleiding om aan Jan te denken. Rie Bogaert organiseerde alles en bereidde met een collega een zeedans door kinderen voor. Het volk stroomt binnen. Ik ben blij met de chaos die ontstaat, dat geeft dit emotionele moment de lichtheid die het nodig heeft. De kinderen hebben hoorbaar weinig belangstelling voor de speeches ‘wanneer krijgen we een koek?’ En dan volgt er een magisch moment. Edward leest het verhaal van Jan Simoen voor. En op slag is iedereen muisstil.

Een lange rij schuift aan bij de boekenstand en Riske Lemmens signeert vele tientallen boeken.

19.30 uur
Diner met Edward van de Vendel. We hebben het over de kracht en rijkdom van kinderboeken. Over de plezierige samenwerking met illustratoren als Alain Verster, Mattias De Leeuw en Merel Eyckerman. We klinken op het geluk: we mogen alle dagen doen wat we zo graag doen: kinderboeken maken.

Marita Vermeulen

O Mundo num Segundo

 

omundoIn O Mundo num Segundo wordt de tijd stilgezet. Het concept is even eenvoudig als origineel: in woord, maar vooral in beeld toont het boek wat er in één enkele seconde op de hele wereld gebeurt. Kleine, uit het leven gegrepen gebeurtenissen, zoals een sinaasappel die uit een boom valt, een jongen die leert fietsen of een auto die in de file staat, worden afgewisseld met spannende, niet-alledaagse situaties: een lift blokkeert, een schip vecht tegen de storm, een vulkaan barst uit. De gedetailleerde illustraties spreiden zich uit over de dubbele bladspiegel terwijl de tekst zich tot één zin beperkt. Achteraan het boek vind je een wereldkaart, waar per pagina de plaats en het tijdstip aangeduid staan.

O Mundo num Segundo is een fascinerend kijk- en vertelboek voor kinderen van alle leeftijden. Het is één van de centrale boeken van het nieuwe project O Mundo van Stichting Lezen, een project dat de mooiste prentenboeken uit de hele wereld wil binnen brengen in multiculturele klassen. Wie ook met de boeken aan de slag wil, vindt hier alle informatie om ze te bestellen (vóór 25 oktober).

OMNS_NEW1_low

OMNS_miolo_26

OMNS_miolo_22

OMNS_miolo_16

omns_new2_low

O Mundo num Segundo 
[De wereld rond in één seconde]
Isabel Minhós Martins en Bernardo Carvalho
(Planeta Tangerina, 2013)
ISBN 9789898145550