Gastblogger Mattias de Leeuw

In maart neemt Mattias De Leeuw, illustrator en maker van veelal zwierige prentenboeken,  ons bloglezers mee op avontuur. Het ticket naar Bologna ligt al klaar, horen we, dus dat belooft!

Wie niet kan wachten tot februari de deur achter helemaal zich dicht getrokken heeft, en nu al een kijkje wil nemen in de wereld van Mattias, kan hier binnengluren in zijn atelier.

binnenkijken

(De tekeningen die je in de fotoreeks ziet liggen, kan je ondertussen in huis halen bij wijze van Karel Eend is verliefd en Mijn fijne geluidenboekje, met Edward van de Vendel.)

In het voorjaar van 2013 won Mattias De Leeuw een Boekenpluim voor De Steltenloper. Magazinski maakte toen deze reportage over hem. “Redelijk goe bezig,” klonk het (al).

Mattias, pen en potlood zijn aan jou!

De Streep

In de rubriek In de vitrine tipt een boekhandelaar een opmerkelijk boek. Deze maand de keuze van Elise Lemmens van Boekhandel Duimelot in Leuven: De Streep.

*

Unknown

Een erg leuke titel uit het voorjaarsaanbod staat op naam van Natascha Stenvert. Zij brengt na Bramenjam (2010) en De Nepbeesten van Basje Berenklauw (2012) opnieuw een prachtig woordeloos prentenboek uit. In De Streep toont ze in haar kenmerkende collagestijl hoe het nest van enkele dieren eventjes bedreigd lijkt te worden.

Het verhaal begint in de lente, wanneer de boswachter met een dikke rode streep een prachtige kerselaar markeert. Hij wordt met wantrouwige ogen bespied door de bewoners van deze ongerepte plaats. Doorheen de seizoenen trachten de vogels en eekhoorns die de boom hun thuis noemen, uit te zoeken wat juist de bedoeling is van deze streep. Het liefst van al zouden ze willen dat die stomme streep er nooit was geweest! Keer op keer proberen ze de rode verf te verbergen… tot ze opeens bezoekers krijgen. Hun streep blijkt gewoon een wandelpad aan te duiden!

Een leuk kijk- en zoekverhaal over de natuur en haar inwoners, over hoe de beslissingen van de mens impact hebben op het leven van de dieren, over het verloop van de seizoenen, en vooral over verandering. Elke prent toont een andere situatie, met talloze details die de achtergrond al bijna even interessant maken als het spannende lot van de kerselaar en zijn bewoners.

De Streep / Natascha Stenvert (2014, House of Books)
ISBN 9789044343557

 

Hoe bijzonder een boek van papier kan zijn

Hoewel we vlotjes lezen op iPads, Kindles en e-readers, weten we natuurlijk allemaal dat er niets boven een boek van papier gaat. De één snuift er graag aan, de ander knoopt er graag een lint rond bij wijze van cadeau, een derde wil zijn boeken gewoon op een rij in een kast hebben staan. Allemaal goede redenen om het papieren boek te beminnen, maar – heel eerlijk is heel eerlijk – ze verzinken in het niets als je dit ziet:

cool-books-hidden-messages-paintings

Fore-edge painting is een traditie uit de 17de eeuw. Rond 1650 begonnen ze met het verstoppen van prenten op de snee van een boek: je ziet de prent pas als je door het boek bladert. Al klinkt “prent” in deze context behoorlijk denigrerend. Het zijn indrukwekkende kunstwerken, die nota bene verloren gaan voor wie een boek gewoon laat liggen waar het ligt. Hoe indrukwekkend de schilderijen zijn, zie je hier en hier. Iemand zin om een traditie nieuw leven in te blazen?

Quotes van de Kinder- en Jeugdjury

Soms hebben we de neiging een bloemlezing te beginnen van commentaren die juryleden in de Kinder- en Jeugdjury bij de boeken schrijven.

kjv

Deze van Tristan uit Kortenaken zou in zo’n bloemlezing komen, met wat hij zegt over Takkenkind van Gerda Dendooven:

“een vrouw wil een kind ok zij de man en ging weg”

Of deze van Maxime uit Oostrozebeke, die Het ding en ik van Shaun Tan moest lezen:

“Ik vind het een saai boek en ik ben meer een leesfreak en geen prentenbekijkfreak!”

(Trouwens, als je zelf KJV-begeleider bent, vul je dan de enquête in? Je maakt kans op één van de 15 boekenbonnen van 20 euro en – vooral!- je helpt bij een grondige evaluatie en bijsturing van de hele Kinder- en Jeugdjury. We danken je!)