Whisky & Reading

Soms raakt een reclamespot veel meer mensen dan diegenen die deel uitmaken van haar vooropgestelde doelpubliek. Een voorbeeld hiervan zien we bij Bell’s Whisky South Africa, wiens reclamefilmpje meer harten heeft verwarmd dan enkel die van de whisky liefhebbers. Meer zeg ik niet, u moet het hier vooral zelf ontdekken.

Gratis op zaterdag!

Het is bijna 21 juni en dat betekent dat de zomer officieel in het land is! Als je nog niet goed weet wat te doen op die speciale, hopelijk zonnige, zaterdag, dan is hier een leuke tip:

Zaterdag opent om 14 uur namelijk het tweede luik van de dubbeltentoonstelling Werkplekken in de Bib in Genk. Deze tentoonstelling is een tijdje geleden gestart in het Literair Museum van Hasselt. Je kan er de werkplekken van een aantal illustratoren – o.a. Gerda Dendooven, Bart Moeyaert en Ingrid Godon – bewonderen en naar hun schetsboeken kijken.

Werkplekken

De bibliotheek van Genk breidt deze tentoonstelling nu uit en stelt ter plaatse nog een aantal andere werkplekken tentoon. Zo kan je er bijvoorbeeld eens binnenkijken in de kamer van Tom Schamp en Leo Timmers.

Samen met de opening van Werkplekken in de bib, gaat ook de hedendaagse kunstroute in de open ruimte van Hasselt en Genk van start. Om de feestelijke sfeer verder te zetten, stelt het Literair Museum daarom haar deuren gratis open. En dat is nog niet alles, want je kan er twee gratis geleide bezoeken meemaken: de eerste start om 10u30 en de tweede om 11u30. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Alle informatie die je nodig hebt, vind je hier!

(mvd)

Diversify your reading!

Een paar weken geleden werd in New York voor het eerst een BookCon georganiseerd; een conferentie rond boeken waar sprekers uit allerlei hoeken iets kwamen vertellen over boeken en lezen. Dit evenement werd fel bekritiseerd omwille van het feit dat de sprekers uitsluitend blanken waren en geen andere etno-culturele groepen gerepresenteerd werden. Als reactie hierop werd op Twitter een hashtag campagne gestart: #WeNeedDiverseBooks.

Via Twitter werden toen duidelijke signalen gegeven naar de boekenwereld door kinderen en volwassenen. Dat zag er bijvoorbeeld als volgt uit:

#WeNeedDiverseBooks1 #WeNeedDiverseBooks2

Veel mensen hebben hun stem laten horen en zeggen dat het hoog tijd wordt om meer diverse boeken te gaan uitgeven en promoten. Gelukkig zijn er ook al heel wat mooie en goed geschreven kinder- en jeugdboeken met personages van allerlei achtergronden. Op deze blog vind je er alvast 25 om mee te beginnen deze zomer. Je kan natuurlijk ook via Twitter de hashtags #WeNeedDiverseBooks en #DiversifyYourShelves intikken voor hopen inspiratie!

De handschoen

Ons jaarlijkse bezoek aan Bologna (ondertussen al weer lang geleden) was er een van rennen en afspraken en hot en her. Er moeten boeken gezocht voor de tweede editie van O Mundo: een kleine wereldbibliotheek en dat is hard (maar heerlijk) werken.

Eén van de afspraken die we hebben gemaakt is met het Oekraïens illustratorenkoppel Romana Romanyshyn en Andriy Lesiv, die samen Agrafkastudio vormen.

Het fijne jonge duo dat tegenover ons zit, zijn illustratoren naar ons hart. Met liefde voor het vak, eigenzinnig, en origineel. We praten met hen en ik vraag me af hoe dat voor hen voelt, hier op deze beurs zitten terwijl hun land in brand staat. Het is niet iets wat ik durf vragen tijdens een eerste kennismaking.

Ze tonen ons enkele van hun boeken. Ik toon u er eentje. Het heet De handschoen, en het is een oud Slavisch sprookje dat elk Oekraïens kind kent.

De handschoen_1

De handschoen_2_klein

Het verhaal is eenvoudig: een boer gaat wandelen met zijn hond en verliest zijn handschoen. Een muisje vindt de handschoen en besluit erin te gaan wonen. Daarna volgen een kikker, een haas, een vos, een hond, een zwijn en een beer zijn voorbeeld.

De handschoen_3_klein De handschoen_4_klein

Romana vertelt dat ze als kind maar niet kon begrijpen hoe al die dieren in die ene kleine handschoen pasten. De volgende tekening is dan ook even charmant als cruciaal:

De handschoen_5_klein

Dan komt de boer met zijn hond terug. En wat er dan gebeurt, daar hoef je geen Oekraïens voor te kennen.

De handschoen_6_klein

[En voor leeslintfetisjisten: kijk, dit is wel een hele mooie!]

De handschoen_7_klein

Boekgegevens: 

Handschoen. Oekraïens volksverhaal

(Bogdan, 2011)

ISBN: 978-966-10-2070-1

Een pastinaak in kostuum

Af en toe val je op een boekje dat meteen je aandacht trekt. Soms omwille van de kleurrijke kaft, soms door een gekke titel. Bij mij ging er een lichtje branden toen ik de naam van de schrijver zag: Lennart Hellsing! Eén van mijn favoriete auteurs, wiens werk amper vertaald is in het Nederlands, maar o zo de moeite waard.

Hellsing debuteerde in 1945, een innovatief jaar in Zweden wat kinderliteratuur betreft, amper één jaar na Astrid Lindgren. Hij vond haar verhalen soms te nostalgisch en braaf en bood een alternatief: absurde, kleurrijke figuren en nonsens, vaak op rijm, soms op muziek en altijd vol levenslust.

De schrijver is ondertussen al 94 jaar oud en schrijft niet meer frequent, maar af en toe duikt er dus nog eens een prachtige heruitgave op. Zoals nu, in samenwerking met de Zweedse illustratrice Lena Sjöberg, die bekendheid verwierf na haar nominatie voor de Augustprijs vorig jaar. Zij heeft één van Hellsings bekendste versjes – Ticke Tak – nieuw leven ingeblazen. Vroeger zag dat rijmpje er nog zo uit:

Ticke Tak_oude versie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En tegenwoordig kan je dit fris ogende kartonboekje krijgen:

Ticke Tak_nieuwe versie 1 Ticke Tak_nieuwe versie 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En nu maar hopen dat een uitgever hier er ook zo over denkt, zodat we binnenkort met een vertaalde Hellsing op de bank kunnen kruipen!