Etenstijd

Ik hou van eten. Als ik ooit voor het dilemma goed eten of goede boeken zou staan, dan weet ik niet zomaar wat ik zou kiezen. Voorlopig laaf ik me aan voldoende (variatie) van beide en daar prijs ik me gelukkig om.

Omdat ik best veel aandacht heb voor wat ik eet, let ik ook vaak op wat personages eten. Ik heb in geen achttien jaar een boek uit Ann M. Martins Babysittersclubreeks vastgehad, maar dat Joke Kishi zich graag op taco’s stort, verdwijnt maar niet uit mijn geheugen (ik had toen geen idee van wat taco’s waren, maar het was klaar als een klontje dat dat iets heel lekkers moest zijn). Zowel in Met je hoofd boven water (Gideon Samson) als in Paard met laarzen (Jef Aerts) krijgen de kinderen koffie als ze toe zijn aan een opkikkertje. Koffie: ik drink het (zelfs nu ik 29 ben) zelden, maar wat een aantrekkingskracht en troost gaat ervan uit! In hetzelfde boek van Jef Aerts is er trouwens een crisis tussen Fieke en haar ouders en wanneer een gezinsoverleg zich opdringt, trekt de moeder (geloof ik) een zak chips open. Ik zie de chips daar liggen op die volledig opengescheurde aluminium verpakking zodat iedereen rond de tafel er goed naar kan grijpen, hoewel ze eigenlijk te boos zijn of net boos genoeg om chips te eten (laat staan om die eerst in een schaaltje te doen). Kijk, zie daar, als ik mag wijzen, voor mij klopt dat, dat eten, dat detail.

Vandaag dus op de menukaart: titels die ik voor de vuist weg kan opnoemen waarin het eten voor mij klopt (en heel het boek):

  • Els Pelgrom – De eikelvreters (dit behoort tot het allerbeste dat ik heb gelezen)
  • Markus Zusak – De Wolfe Brothers Trilogie: De underdog; De vechter; Als honden huilen (worstjes en conservegroente à volonté)
  • Willy Vlautin – De ruwe weg (de Hamburger-Helper en een keur aan Amerikaanse microgolfovenmaaltijden)
  • Finn-Ole Heinrich & Rán Flygenring – Het leven is een pannenkoek (McDonalds! Ik twijfel een beetje of de Generaal-voor-kaas klopt. Ik gun hem het voordeel van de twijfel omdat ook hij koffie schenkt voor zijn kleindochter)

Als ik die boeken en hun keuken hier opgesomd zie, valt het me op dat het nooit om gezond eten gaat. Ook hebben de boeken op dit lijstje allemaal meer ‘honger’ dan eten erin, misschien.

Jullie kennen ongetwijfeld nog meer titels.

One thought on “Etenstijd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>