De Katibs

Gent, 1 april 2017

Soms zitten mijn gedachten aan boord van een rollercoaster. Stemmetjes in mijn hoofd: je moet nog dit en dat, en vergeet niet … iedereen kent dat gevoel, niet?

Tegelijk neem ik mij telkens voor om er iets aan te doen, om te leren ‘nee’ zeggen. Zoals nu. Ik dacht dat ik alles op een rijtje had, tot ik gisterenavond het mailtje kreeg ivm de Blog voor april.

Jeetje, helemaal vergeten, maar goed ik had ermee ingestemd.

Begrijp mij niet verkeerd ik doe dit met plezier, want ik weet heus wel hoe ‘nee’ klinkt ;-).

Bovendien dwingt deze blog me om stil te staan met een kopje thee, om mijn blik te werpen op hetgeen al geweest is en hetgeen nog kan, zal en mag komen.

Wat al geweest is is veel, te veel om te delen, een boek met duizend-en-één-vertellingen.

Maar hoe pak ik dit best aan?

‘Sta stil, wees het verschil’, lees ik op het kaartje van mijn Yogi-thee.

Een lijstje opstellen, lijstjes werken altijd. Ik sluit mijn ogen en plaats mijn wijsvinger op het papier. Mijn vinger duidt Katib aan.

Sinds vorig jaar ben ik schrijver in residentie op de Sassepoort en Spoor 9, een school voor buitengewoon onderwijs in Gent.

Hoger dan de bergen Sassepoort

Gedurende een schooljaar probeer ik er een intensieve dialoog aan te gaan met de leerlingen, de leerkrachten en de bredere schoolomgeving.

Een project van het Vlaams Fonds voor de Letteren, Iedereen Leest en CANON Cultuurcel waarbij de mogelijkheden van schrijversresidenties onderzocht worden.

Een pilootproject, ook hier kon ik geen ‘nee’ zeggen ;-) en maar goed ook.

Elke week fiets ik met een grote glimlach op mijn gezicht naar mijn schooltje, ik voel me er thuis, de kinderen onthalen mij met knuffels, lieve woorden, vragen en verhalen, … Naast schrijver ben ik ook GON-leerkracht, ik begeleid leerlingen met specifieke noden en ondersteun vooral jongeren met ASS in het gewoon onderwijs.

Op de Sassepoort hoef ik geen verslagen te schrijven over de kinderen, geen dossiers te lezen over hun diagnose, ik ben daar schrijfster en het voelt goed. Ik voel dat de kinderen mij vertrouwen, dat ze kunnen zijn wie ze zijn, gewoon zichzelf.

Op mijn schooltje introduceerde ik er oa de Katib.

Een katib is een schrijver, afgeleid van het Arabisch Kitab (= boek). De Katib schrijft brieven in opdracht van ongeletterden en verwerkt hun administratie. Ik inspireer mij op deze schrijver om de verhalen van de kinderen op te tekenen. Ik profileer mij op school als een verzamelaar van woorden, tekeningen, gedichten en verhalen. In maart doopten we de kinderen allemaal om tot Katibs.Kane Kalligrafie

De boekenjuf maakte medaillons die de kinderen schilderden. Ik leerde hen hun naam in het Arabisch schrijven.

medaillons blog

 

De medaillon herinnert er de kinderen aan dat ze verzamelaars zijn van verhalen. Schrijvers, vertellers. Samen schrijven we aan een mooiere wereld, bouwen we bruggen naar het onbekende, verkennen we andere werelden en onthouden we dat de meeste mensen in se goed zijn. Een gemeenschappelijke droom hebben: het vinden van een thuis.

Na de paasvakantie vertel ik jullie meer over dit project. Duiken we samen in de verhalen van de Sassepoort en Spoor 9.

Maart, de jeugdboekenmaand sloot ik af met twee boeken. Op vrijdag 31 maart kreeg ik de eerste druk van ‘Buiten de lijntjes’. En prenten van Stefanie Degraef. Samen werken we aan een nieuw prentenboek ‘De Andere weg’ (wordt vervolgd).

‘Buiten de Lijntjes’ is een kleurwoordenboekje in zakformaat met tekeningen van Laura Janssens, Eva Mouton, Mattias De Leeuw en Wide Vercnocke. Een boekje dat de fantasie prikkelt en de liefde voor taal en beeld wil doorgeven.

Buiten de lijntjes 1
Een beeldverhaal over het vinden van een nieuwe thuis, het hechten aan nieuwe vrienden, het zoeken van een plek zoeken in de wijde wereld, het dromen van een nieuwe toekomst. ‘Buiten de Lijntjes’ is in de eerste plaats een boekje voor kinderen op de vlucht of kinderen die hier een nieuwe thuis vinden. Een boekje om te schenken en te koesteren. Een welkomstgeschenk dat kinderen stimuleert om met taal en beeld aan de slag te gaan.

bologna blog

Van deAuteurs kreeg ik een reisbeurs om Buiten de lijntjes in Bologna, op de kinderboekenbeurs voor te stellen.
En nu is het tijd om mijn koffers te pakken.

A dopo!

Foto’s: Michiel Devijver en LK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>