Over een mens met een échte boodschap, cowboys en kabouters.

DIMI TOMvoordeel cowboyhoednadeel van een pinnenmuts

Hij behoort mee tot het team der Tom-maatjes, is theaterschrijver, acteur, boekenschrijver, vader, sporter, danser…multi-vanalles’er.

Omdat ik, zoals u al kon lezen, vriendschap en gelijkgezindheid verkies boven alles, kàn het gewoon niet anders: Dimitri Leue past in mijn dreamteam der heerlijke boekenmakers -en makkers.

schutblad

Als we samen vergaderen kan ik achteraf de ganse inboedel herschikken en zijn mijn kaken stijf van het lachen. De opgeborrelde ontginningen die hij snel en spontaan ontgint kan ik nooit direct op papier zetten, ze hebben tijd nodig om even te filteren. Zijn woorden gaan sneller dan mijn denkvermogen. Noem het: gisten. Dimitri Leue is een fenomeen, hij is straf in het consequent doordenken op een gekozen thema en multi-creatief. Hij behoort net zoals ik tot het soort mensen dat op familiefeestjes liever mee onder tafel schoenen verwisselt, dan boven die tafel de gedachten.

signeren

Vandaag 21 juni stonden we weer samen op een podium, we vierden 20 jaar Openbare Bibliotheek Lochristi met een zotte vertelling van onze ‘Cowboyter’. Van dit boek is de grootste kamishibai (een vorm van papieren theater afkomstig uit Japan) ter wereld gemaakt. Ik ben geen mens van cijfers en afmetingen, maar hij is groot, dwz hij geraakt uw woonkamer niét in. De prenten die erin passen zijn immens: u zou er op kunnen tangodansen met Dimitri.

IMG_8505IMG_8507aa

Lochristi

majorettes

Maar live, zoals vandaag, voel je spelplezier, Dimi vertelt, grapt en grolt en ik vertel mee, vul gaatjes en geniet. Dimi wordt geprikkeld door zijn publiek, elke reactie is een geschenk, waar hij zéér ad rem op ingaat en in op gaat. Zo liet hij al een stoet vol majoretten op het podium passeren en betrok hij werkelijk élk kind en élke volwassene bij de voorstelling. Puur, rasecht en zonder ook maar één grammetje ego. Dàt improvisatietalent, die genialiteit, het lokt me uit m’n kot en maakt me beter, straffer. Het begint al in de schetsfase, waarin hij als een duveltje woordjes, combinatietjes, ideetjes influistert: een meisje dat op een brooddoos lijkt, een pad op een stoel met een i-pad, een 11-koppig koor of een open halfopen en gesloten einde.

Ere wie ere toekomt: de prachtige kamishibai werd gebouwd door de geweldige leerlingen van het derde jaar Houtbewerking van PTS Boom, onder deskundige en enthousiaste begeleiding van leraar Karl Fret, in opdracht van de bibliotheek van Boom,die de kamishibai nu beheert.

einde

 

One thought on “Over een mens met een échte boodschap, cowboys en kabouters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>