Inspiratie

Begin deze week ben ik naar een concert van Spinvis en het Zesde Metaal geweest. Ik had het weer, net als bij alle fantastische concerten en theaterstukken die ik bezoek: hoe beter ze zijn hoe meer de wolken in mijn hoofd opklaren. Werkelijk àlle problemen krijg ik opgelost als ik naar een steengoeie podiumprestatie kijk. Het betreft énkel problemen van illustratieve en grafische aard. De Cowboyter? Ineengestoken tijdens een concert van Bruce Springsteen. En Jaco Van Dormael zorgde er eigenhandig in de KVS voor, dat ik de juiste kleuren vond voor een schilderij met wolken.

Een fantastisch idee, een juiste kleur, een techniek, een stijl, een zin, werkelijk alles komt naar boven. Ik dwaal weg, maar zit toch gekluisterd te luisteren en kijken en alles op te nemen,
zolang het maar on-ge-loof-lijk goed is.

Spinvis komt op en zingt, het podium is donker, maar de muziek streelt mijn oorhaartjes. Dat formaat voor dat nieuwe boek met Stefan, best horizontaal dus, en misschien volledig getekend in dat ene Japanse pennetje, maar dan blauwe inkt, ja blauw! ‘In de stilte tussen woorden zit een kleine gedicht’…waarom zou hij geen kinderboek kunnen schrijven? Het mag ook een dichtbundel zijn.
 IMG_5792
Effe lijstje maken in mijn hoofd van potentiële artiesten: Bart De Pauw, Bruce Springsteen, Tine Embrechts (iets als Creatief met Kurk, niet, Tine?), Wim Helsen, Hugo Matthijsen (lees ook de blog van Benjamin Leroy), Ernst Jansz, Eden Hazard & Tom Boonen, Sven Speybrouck (een keer iets fictiefs, komaan). De piano doet een intro, Artis, ‘aquarium, blauw, bijna vergeten, die onzin met jou.’
Die gelijke status van Penselen en Griffels…het sexappeal van die prachtprijzen ligt bij onze buren alvast hoger dan hier. In gedachten ga ik vicieus van perslui die het meer nieuws én sexy moeten maken (mensen maken het nieuws, dus…eitje), de grote groep illustratoren die niet al te graag buitenkomt, naar de literaire organisaties die toch wat competitiviteit en teamgeest missen. En ja, toch een pluim voor Iedereen Leest, wat een heerlijke naamsverandering én aanpak. Het Fonds in Frankfurt, cool! Minder voorzichtig zijn dus, er wordt immers ‘frequenter ontweken, dan dat er wordt gebotst’. De illustratoren en schrijvers die moeten verenigen, samen 1 worden en 7 oktober naar de fuif in Lier komen sàmen met z’n allen dus, allen voor één! Het is weer donker, het druppelt, wolken en maan schreeuwen om aandacht. De wolken winnen.
 DeadlineDancing2017
Vanonder de paraplu zie ik een dichter opkomen, over enkele jaren komt zijn bundel uit ‘dag zonder schoenen’ uit, exclusief voor kinderen, hij gaat er potten mee breken en wint er vast een prijs mee, die in alle kranten op de cover zal staan! Ik wil ze graag illustreren. Die prent voor Seed Factory, zou ik die niet herdoen? In een andere stijl. Eddy Vermeulen, nog zo’n lijnkunstenaar, moet geëerd worden met een grote prent, hij is klaar, maar wat is klaar als je deadline nog anderhalve maand duurt? Ik ga er na het concert aan beginnen, met m’n Faber-Castell-pen.
 ever2ever
Ploegsteert, rillingen bij 20 graden, ijskoud.’lange voor da j’haar kreeg ip uw benen a j’ ’t ol afgeschoren’…Tom Pintens lijkt gitaar te spelen met zijn linker-, en piano met zijn rechterhand. Mooi. Dimitri zei me laatst dat hij de titel had voor ons nieuwe boek; een Dimi-woord. Peer De Maeyer mag alvast mee nadenken. Peer, nog zo’n tom-maat die wél verenigt en zijn vak zo goed kent. Piekeren. Ik zie er tekeningen bij en maak ze met m’n hoofd, ik dwaal af en denk aan onze Cowboyter, die nu al bijna nergens mee te koop ligt. Te veel boeken, te veel, die verdrukt worden en moéten schreeuwen om aandacht. Er wordt meer gedrukt dan dat er wordt gelezen. Arme Joppe. Maar wij ploegen verder, ‘k komme weer, ik ga der staan…’ Het decor van de paraplu’s tovert een Magritte in de tribune die meedanst en droomt. Wannes doet zijn laatste liedje en halfnat keren we naar huis. ’t Es nog al die na de wuppe.
IMG_5789

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>