Boekje Tilburg

You see, bookshops are dreams built of wood and paper. They are time travel and escape and knowledge and power. They are, simply put, the best of places.

Mooi gezegd, Jen Campbell. Maar de ene boekhandel is de andere niet. Een échte boekenliefhebber heeft zijn of haar Beste Boekhandel. Of Beste Boekhandels. In mijn studentenstad Tilburg ontdekte ik er maar liefst drie. Geheel toevallig hebben ze allemaal een uitgebreid en kwaliteitsvol assortiment kinder- en jeugdboeken.

1. Livius de Zevensprong

Livius de Zevensprong ademt gezelligheid. De eigenaars zijn de vriendelijkheid zelve en beschikken bovendien over een uitgebreide boekenkennis. Je vindt er behalve een indrukwekkende collectie recente (jeugd)literatuur ook oude klassieken en literaire pareltjes. Geregeld organiseert Livius boekpresentaties en activiteiten, waarvan ze je via de nieuwsbrief graag op de hoogte houden.

Imme Dros_Odysseia

Imme Dros’ Odysseia-vertaling

Zelf woonde ik met plezier enkele presentaties bij. Vooral de avondvoorstelling over Imme Dros’ herziene vertaling van de Odysseia herinner ik me levendig. Dros en haar man Harrie Geelen vertelden twee uur lang vol enthousiasme over Homeros’ epos. Van een heerlijk hoorspel gesproken! Ik hoop dat ik op mijn tachtigste ook nog zo gepassioneerd én humoristisch over literatuur vertellen kan.

Livius

Alice glows!

Het eerste boek dat ik in Livius kocht was Floor Rieders versie van Alice in Wonderland. Opvallende keuze? Ik denk het niet! Bij het binnenkomen eisen de Alice-lampjes meteen de aandacht op. Boven de toonbank hangt ook een prachtige zeefdruk van de illustratie ‘Dus je denkt dat je veranderd bent?’ (zie ook blogbericht 1)

2. Gianotten Mutsaers

Gianotten is het boekenwalhalla van Tilburg. Literaire romans, young-adults, kookboeken, prentenboeken, bestsellers, boeken over Tilburg, hippe hebbedingetjes (ik kocht een Fiep Westendorp-familieagenda) en tweedehands boeken, ze hebben het allemaal! Gelukkig maken zeven boekenverkopers je met plezier wegwijs in de enorme collectie. Persoonlijke favorieten promoten ze ook via handgeschreven boekenbriefjes.

Gianotten Mutsaers

Prentenboeken in de kijker. Foto: 013straatjes.nl

Gianotten is stukken groter dan Livius, maar zeker zo gezellig. Begin alvast in je nieuwste aanwinst in de knusse leeshoek of start een gesprek met een medebibliofiel aan de (lange!) houten tafel. In het lunchcafé kan je bovendien heerlijk genieten van Koffie Specials en oerboterhammen.

Gianotten houten tafel

Een lange tafel voor lange gesprekken. Foto: gianottenmutsaers.nl

Ook Gianotten organiseert regelmatig boekpresentaties en evenementen. Rep je naar de boekhandel voor de ruilbeurs ‘Pakje kunst‘ of schrijf je in voor een workshop handlettering.

3. Boekenschop

Boekenschop is the place to be voor liefhebbers van tweedehands boeken. En voor speurneuzen. Urenlang kan je in deze boekhandel ronddwalen, ook al is hij helemaal niet zo groot. Ik heb me laten vertellen dat er zo’n 30 000 boeken in de winkel staan (en liggen). Met wat geluk vind je er oude Nederlandse jeugdromans, een obscuur kunstboek of een spotgoedkoop naslagwerk voor je thesis. Bij aankopen vanaf € 2,50 mag je een gratis boek of DVD uitkiezen!

Boekenschop favorieten

Favoriete aanwinsten

Boekenschop dankt zijn succes aan toegewijde vrijwilligers. In 2016 won de boekhandel de Tilburgse stimuleringsprijs voor Vrijwilligerswerk. De gehele opbrengst gaat naar goede doelen in de regio.

Boekenschop

Initiatiefnemer José van Lieshout leest ‘Poes is moe’. Foto: Gemma van der Heyden

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>