Bye bye blog, hello thesis!

Ik besef het maar al te goed. Dit is mijn laatste blogbericht. Ik zou kunnen zeggen dat ik meer stukjes had willen schrijven. Ik zou kunnen zeggen dat ik kladjes heb liggen over treinlezen, de Vlaamse Carry Slee, mijn favoriete leesplekjes en Ivan Bilibin. Maar wat hebben we aan onsamenhangende, niet gerealiseerde ideeën? Liever blik ik terug op de jeugdliteraire bedenkingen die ik wél uitwerkte en vooruit op de (universitaire) avonturen van het komende jaar.

Wat ik deed

Ik overdacht mijn keuze voor de masteropleiding Jeugdliteratuur en bestudeerde hoe Pinocchio’s leren lezen. Ik besefte dat ik aan een ernstige vorm van tsundoku lijd en hield een pleidooi voor blote koningen en rimpelvlinders. Ik promootte mijn favoriete Tilburgse boekhandels, herontdekte het verband tussen jeugdliteratuur & wiskunde en snoepte stripgedichten.

Wat me te wachten staat

Ik bereid me voor op een spetterend Kinder- en Jeugdjury-jaar en selecteer nog een tiental toffe titels voor Boekenzoeker. Ik begin met plezier aan een paper over Mattias de Leeuws Circusnacht en recenseer weer voor MappaLibri. Mijn steen en De cycloop staan vooraan in het lijstje. Er zijn echter Twee Grote Projecten die bijzondere aandacht verdienen.

  • Children’s Literature Summer School aan de Universiteit Antwerpen: samen met Vanessa Joosen, Frauke Pauwels en drie andere stagiaires ga ik mijn uiterste best doen om dit zevendaagse jeugdliteraire festijn in goede banen te leiden! Geïnteresseerden kunnen zich via childlit@uantwerpen.be aanmelden voor de nieuwsbrief.
  • De Thesis: aka de grootste schrijfuitdaging tot nu toe

Over mijn thesis kan ik nog niet veel kwijt. Momenteel vertoef ik in een verkennende leesfase. De bedoeling is dat ik een aantal jeugdliteraire stadsromans onder de loep neem (eerder analyseerde ik de stedelijke ruimte in Michael de Cocks Rosie en Moussazie ‘De grootstad in Playmobilformaat’ in Literatuur zonder leeftijd 103). Daarbij zal ik me wellicht beperken tot hedendaagse jeugdboeken die zich in Antwerpen en Gent afspelen. Titels die in aanmerking komen zijn:

Antwerpen

Afbeeldingsresultaat voor niet zonder liefde Afbeeldingsresultaat voor is liefde lastig Afbeeldingsresultaat voor amber & s

Gent

Afbeeldingsresultaat voor toen de wereld nog werelt was Afbeeldingsresultaat voor soepletters

Kent iemand nog andere jeugdliteraire stadsromans met Antwerpen en/of Gent als setting? Historische romans laat ik waarschijnlijk buiten beschouwing (bv. Papinette of Galgenmeid). Wel ik overweeg ik analyses van Vlaamse boeken die zich in een niet nader genoemde stad afspelen. Ideetjes? Alle tips zijn welkom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>