Kamishibai!

Het museum Plantin-Moretus in Antwerpen opende maandag voor leerkrachten NT2 haar deuren: verschillende leerkrachten uit Basiseducatie, CVO, OKAN, … schreven in op deze verwendag om carrouselgewijs te proeven van drie (van de zes) uiteenlopende workshops. Eentje daarvan ging over het inzetten van de kamishibai in het NT2 onderwijs. Mijn stokpaardje.

Ilona Plichart schreef een heel mooi verhaal over dromen en helden: hoe Christoffel Plantin bleef gaan voor zijn droom en Salwa dit, 400 jaar later, ook doet. En hoe deze levensverhalen elkaar raken. Hoe elke nieuwkomer in Antwerpen geraakt kan worden door hun verhaal… Het is een prachtig beeldboek, met foto’s van Jimmy Kets. Mooi foto’s, die ook als kamishibaivertelplaten werden afgedrukt. Met deze vertelplaten ging ik in mijn workshop aan de slag. Een korte prikkelsessie, om te demonstreren hoe het verteltheater werkt. Een proevertje, een smaakmaker om mensen goesting te geven zelf op weg te gaan.

IMG_2041[1]

Het was voor veel mensen een eerste kennismaking met kamishibai. Ik leende de woorden van Carll Cneut, die in het boekenboek zegt: “Als het aan mij lag, stond er op al mijn boeken: van 4 tot 104 jaar, zoals op gezelschapsspellen.” Dat mag wat mij betreft ook op de kamishibai staan.

aandeslagmetkamishibai-1-min

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>