Golden Ticket

Op de boekpresentatie op 25 augustus verstopte ik 5 golden tickets in evenveel boeken. De boeken deed ik opgaan in de stapel. Met het golden ticket won de vinder een vertelling of een workshop.

IMG_1874[1]IMG_1875[1]

Vandaag verzilverde één van de winnaars haar ticket. Ik trok naar het CVO waar ze lesgaf. De NT2-cursisten zijn al een hele week aan het lezen. Toon Tellegen. Ik wandelde de klas binnen, installeerde mijn vertelkast en nam hen mee naar Japan met kamishibaiman. Ik had ook snoepjes moeten meenemen, merkte een van de cursisten op. Ik had geen snoepjes bij. Wel een ander verhaal: het land van de grote woordfabriek. Ik genoot van hun genieten. Aan een groep met minstens vijf verschillende thuistalen de vraag stellen welke taal er zou gesproken worden in een land waar slechts één taal gesproken wordt (België heeft al drie officiële talen) en of het niet erg stil zou zijn als je ook nog eens voor die woorden zou moeten betalen… maar niet de tijd hebben om daar mee verder te gaan. Ik had nog een vertelkast bij. En verschillende verhalensetjes. Ze kozen in vier groepjes een verhaal uit en lazen dit samen. Daarna met de kamishibai. Ze zeiden me dat niet iedereen kan voorlezen, dat het moeilijk is om te begrijpen wat de anderen hardop lezen, met al die verschillende tongvallen en accenten. Maar toch beten ze door. Sommige vertelden zelfs aan de rest van de groep.

IMG_2084IMG_2086

Iedereen kan voorlezen, verzekerde ik hen. Iedereen kan het. Sommigen doen het goed, nog anderen doen het beter. Ze gaan oefenen nu. Om dan voor een echt publiek te gaan vertellen…

Verhalen verbinden, over taalgrenzen heen. Over leeftijden en culturen heen. Verhalen zijn er altijd al geweest. Hier en overal. Voor eeuwig en altijd.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>