Novemberen…

… zou een werkwoord kunnen zijn. Het had dan allicht iets met boeken te maken. Elk jaar is het weer zover: de bladeren liggen zowat op hun gat en het wordt meer dan ooit boekentijd. Vroeg(er) donker, tijd voor dat boekje in dat hoekje – onder een deken. Prikkels zijn er genoeg in november: die eeuwige boekenbeurs, de Voorleesweek die bijna naadloos aansluit op de Digitale Week, leesclubs en KJV-groepen die terug opstarten en meer van dat boekenfraais.

Als lezer-leesbevorderaar-voorlezer-inlezer beweeg ik me graag te midden van al dat moois. Ik hou van verhalen maar ook van het doorgeven ervan aan zowat alle leeftijden. Ik probeer enthousiast zoveel mogelijk kinderen, ouders, grootouders te motiveren om zoveel mogelijk te lezen en/of voor te lezen. Een heerlijk inspirerende bezigheid waaruit ik veel voldoening haal.

Mijn novembermaand begon dit jaar op 31 oktober in Antwerpen. De jaarlijkse startactiviteit van de Hamse KJV-groep (Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen) startte in het Suske en Wiske – Kindermuseum in Kalmthout. Een verrassend eigentijds en multimediaal museum dat helemaal op maat van de kids is ingericht. De voormiddag vloog (met of zonder Gyronef) zowat voorbij! En daarmee was ik eindelijk eens een keer in het huis van striplegende Vandersteen geweest.DSC_0064DSC_0177

En dan naar de onvermijdelijke boekenbeurs. Geen sinecure met vijftig wild enthousiaste lezertjes tussen 7 en 14 jaar. Op drie uur tijd doorkruisten we zowat alle zalen & standen. We stopten bij auteurs die blij vertelden over hun nieuwste spruit, gaven onverdroten onze meningen bij nieuwe tekeningen van nieuwe illustratoren (want dat doen KJV-ers, het zijn kritische juryleden) en kochten de onvermijdelijke (foute) boeken met het karige geld dat de ouders meegaven. Want al zijn ze kritisch, aan de commerciële verlokkingen van deze grotemensenbeurs kunnen ze maar moeilijk weerstaan.

Dus na een goed gevulde dag (er volgde nog een culinaire stop) arriveerden we zowat 12 uur later terug op de parking van de bib. Waar blije ouders opgelucht stonden te wachten en vermoeide maar blije kinderen hun pasgekochte trofeeën omhoog staken. Morgen start november. Dan kan er pas écht gelezen worden.In dat boekje, in een hoekje. Heerlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>