Klaar voor opname?

Op woensdagnamiddag heb ik een vaste afspraak in Hasselt. Dan duik ik de studio in bij VZW Transcript. Een professionele ploeg medewerkers maakt samen met een groep enthousiaste vrijwilligers lectuur en informatie toegankelijk voor mensen met een leesbeperking. Zowel kranten, tijdschriften als boeken worden er dagelijks ingelezen. Ook in Leuven, Mechelen en Zellik zijn er opnamestudio’s.

Vandaag zit technicus Johnny tegenover mij aan de techniektafel. Terwijl ik me installeer met mijn onmisbare bekertje water, mijn koptelefoon en leesbril goed zet, begint hij aan zijn overlevingspakket, zoals hij het zelf noemt. Ook technici eten boterhammen ’s middags. En ik heb hem broodnodig want omdat ik de boeken vooraf niet lees maar meteen voor de leeuwen wil gegooid worden, gebeurt het uiteraard wel eens dat ik een foutje maak, een intonatie verkeerd leg of struikel over ingewikkelde (lange) zinnen. De technicus aan de overkant is dan mijn reddingsboei, hij spoelt mijn stem razendsnel terug (ze lijkt dan even op die van Grote Smurf) en zet alles weer netjes klaar voor een herneming.

Ik probeer mijn boeken met zorg te kiezen; het aanbod is divers, soms wat triviaal maar vaak ook interessant en uitdagend. Het boek in kwestie is immers voor meerdere maanden mijn metgezel! Dus kies ik het liefst voor een zo boeiend mogelijk leesavontuur. Zo las ik begin dit jaar de nieuwe Stefan Hertmans (De Bekeerlinge) van de eerste tot de laatste letter in. Een interessante en literaire tocht doorheen alle uithoeken van Europa. Vandaag lees ik dertig bladzijden uit Maangloed van Michael Chabon, een literair meesterwerk dat moeiteloos waarheid met fictie vervlecht. Intens, tragikomisch en ontroerend.

Ik geniet van die inleesmomenten. Ze brengen me tot rust. Er is mijn stem én er is het verhaal, zonder muziekjes en tierlantijntjes. Die zijn voorbehouden voor onze professionele collega’s van het Geluidshuis. De opnames bij Transcript gebeuren volledig digitaal met alsmaar betere software. De luisterpuntbibliotheek zorgt voor de verspreiding ervan. Daisyspelers zorgen voor meer luistercomfort voor blinden en slechtzienden. Het voelt aan als een voorrecht om als vrijwilliger hiervan deel uit te maken. Omdat lees- en luisterplezier voor iedereen mag weggelegd zijn. Want zo hoort het!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>