Bravo Babette!

Mogen voorlezen aan je kleinkind: één van de meest fantastische geneugten van het ‘opa zijn’ !

Uiteraard begon het zowat anderhalf jaar geleden met liedjes, versjes en schootspelletjes. Al  gauw haalde ik leuke eerste kartonboekjes boven en merkte dat Babette, vorige week twee jaar geworden, bijzonder geboeid was door boekjes over dieren (én hun bijhorende geluiden).

Telkens als de kleine spruit op bezoek kwam bij oma en opa werd er naar hartelust verteld,  gelezen en gezongen.  Gaandeweg werden de pop-up-boekjes (waarbij achter flapjes allerlei dingen verborgen zitten) een enorm succes. Sinds een half jaar begint de jongedame in kwestie bij alle mogelijke dieren de bijhorende geluidjes te maken.  De laatste maanden voor haar 2de verjaardag begint ze de dieren zelf te benoemen.  Van aap tot konijn tot zebra passeren vlot de revue. Grappig om te horen hoe dat kleine mensje gaandeweg meer en meer dieren van namen begint te voorzien en daar  zichtbaar plezier aan heeft.

Tegelijk begon ze op erg jonge leeftijd  erg enthousiast te reageren op liedjes én muziek. De CD bij het liedjesboek   Eén twee drie vier, een scala van kinderliedjes met illustraties van Annemie Berebrouckx is nog steeds een ongekend succes!  Ook andere versjesboeken werken bijzonder inspirerend. Door samen met papa en mama vaak dezelfde versjes op te zeggen en te herhalen ontwikkelt  zich een bijzonder proces. De prenten ondersteunen immers de bijhorende tekst en zonder dat deze kleine meid het beseft begint ze eigenlijk in het boek te … lezen.

Getuige daarvan is onderstaand filmpje.  Zonder meer vertederend én charmant. En een schoolvoorbeeld van hoe je met erg jonge kinderen aan taalontwikkeling kan doen. Bravo Babette, en daa-aag !

One thought on “Bravo Babette!

  1. Schitterend! Wat geniet ze! En de filmer ook, denk ik zo. Apetrots!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>