Kleine Koning December

kkd Mijn zoon van bijna 4 wil op tijd en stond graag nieuwe boeken. Telkens hetzelfde herlezen is niet meer aan de orde. Dan ga ik voor mijn boekenkast staan en zoek ik tussen al die geïllustreerde boeken die ik ooit gewoon voor mezelf kocht naar waar we gezellig samen in gaan duiken. Tijdens zo’n speurtocht zag ik ineens ‘Kleine Koning December’ staan. Dat was een verrassing, want ik vergeet namelijk vaak welke boeken ik zelf heb en tussen dewelke ik werk.
Een dag later ontdekte ik op de blog Picturebook Makers Jungho Lee. Wat een magische illustraties! Ze veroveren natuurlijk des te sneller mijn hart omdat ze zo mooi verbeelden wat een boek allemaal kan betekenen. Maar ook de sfeer, het kleurgebruik, de compositie, het perspectief zorgen daarvoor. Onvermijdelijk dacht ik toen weer aan de prachtige schilderijtjes van Michael Sowa. Het grootste verschil tussen die twee is dat Jungho Lee digitaal inkleurt. Zelf vergelijkt hij het met het proces van zeefdrukken. Daarom is Picturebook Makers voor mij een blog om in de gaten te houden: je komt niet alleen nieuwe namen op het spoor, je mag ook nog eens meegluren achter de schermen. Dat laatste mocht ik dit jaar trouwens gelukkig ook een paar keer live meemaken toen illustratoren hun verhaal deden op een aantal inspiratiedagen die we organiseerden. Het is telkens een voorrecht te horen hoe een illustratie tot stand is gekomen, niet louter technisch maar ook al die keuzes die gemaakt moeten worden van wat in beeld komt en hoe. Dankjewel voor deze inkijkjes Isabelle Vandenabeele, Riske Lemmens en Kristof Devos!
En hoewel ik, net als mijn zoon, geen herlezer ben (zo veel nieuwe dingen te ontdekken!) ga ik me deze vakantie toch nog eens lekker nostalgisch laten onderdompelen in de wereld van die Kleine Koning December.

15*

Deze post werd geschreven door Griet Loix. Bij Iedereen Leest coordineert ze de KJV en werkt ze o.a. mee aan de Boekenzoeker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>