vrienden van briek – eerste nieuwsbrief

-•-
Goed nieuws voor ‘de vrienden van Briek’. Annick en ik krijgen de toelating om onze zoektocht naar Alberiek – Briek – Vierstraete voort te zetten!

Wat vooraf ging:
Vrijdag vonden we in het archief van de VRT krantenartikels, afbeeldingen en enkele geluidsfragmenten van en over het gewezen kindsterretje. Briek was een fysiek gehandicapt kind dat zich op 14jarige leeftijd samen met zijn begeleider ‘Crombeen’ kwam aanbieden bij de toenmalige brt.
Zoals ik maandag schreef zong hij begin jaren ’60 mee in het koortje van een populair kinderprogramma. Zijn verschijning was echter zo bijzonder dat hij in geen tijd een eigen rubriek (‘Briek en Brak’) kreeg in de show. Daarna volgden een tekenfilmreeks (‘Briek’) met bijhorende merchandising en een knutselprogramma (‘Brieks avond-uurtje’).

Een kleine twee jaar na zijn eerste televisie-optreden verdween Briek spoorloos en voorgoed. Ouders, kennissen, tv-bazen en manager Crombeen bekampten elkaar jarenlang met complottheoriën. De politie startte een onderzoek dat deels via de media werd gevoerd. Het publiek zag, leefde mee en vergat. Een nieuw talent nam de vrijgekomen plaats in. Briek was niet meer.

Anno 2007 is het mysterie nog steeds niet opgelost, het politieverslag telt nog evenveel vraagtekens als toen. Indien Briek nu nog leeft is hij 58 jaar oud. Annick en ik hebben gisteren tijdens een café-vergadering besloten om actief op zoek te gaan naar de restanten van Brieks glorietijd. We willen via het betere bel- en speurwerk meer te weten komen over z’n leven: voor, tijdens en na zijn televisiecarrière.

Bij deze -tromgeroffel, officieel moment, schenk even een geut fristie in en hef met ons het glas- verklaren wij de zoektocht voor geopend. Indien iemand van jullie, onzichtbare lezers, tips of aanwijzingen heeft die het dossier Vierstraete de juiste richting uit kunnen duwen, stuur me dan alstublieft een mailtje. Onderzoek speelgoeddozen en spit de zolder van je (schoon/groot)ouders uit. Zoek op rommelmarkten het kleine vrolijke mannetje met de sticker ‘gezien op teevee’. Word vriend van Briek en help ons dit mysterie te ontsluieren.
-•-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>