naar het schijnt (2)

 

  

-•-
De mannen hebben alle losse stukken uit de villa gehaald en komen er mee de tuin in gewaggeld. Rechts ligt alles wat later terug het huis in gaat, verstopt voor de regen onder een dik doorschijnend zeildoek. Links, haastig op een hoopje, druppend in de dauw en ontdaan van waarde en sentiment, alles wat dit weekend naar het containerpark wordt gevoerd.

Om 12u stipt heisen de mannen zich in hun vier-sterren-camion en verorberen er hun voorverpakte lunches. Ik sluip het tuinhuis uit, ren over het natte gras en verberg me achter de linkse hoop. Als een virtuoze pianist tokkel ik mijn handschoenvingers razendsnel over de prullen, vis en grijp tussen boeken, schilderijtjes, kapot speelgoed, wakke kartonnen dozen en oud metaal. Vergane glorie. Verpulverd door de regen, verbleekt door de zon of door roest verteerd.

Terug in mijn tuinhuis overschouw ik de buit. De oudjes kijken me dankbaar aan, gered van een oneerbare dood. Ik prop ze in mijn rugzak (die nu een bizarre veelhoekige vorm krijgt) en sleep met mijn voet de klagende tuindeur achter me dicht. Slotje door het haakje en sleutel in het koude water van de fontein, veilig onder de platte witte steen.

De mannen draaien hun raampjes open. “Zeg, wanneer komt de nieuwe?”
“Donderdag pas, ik ben er nog tot eind deze maand.”
“Nog vijf dagen Rudy, dit weekend het dak en de zolder en dan werken we vanaf maandag naar beneden toe. Denk je dat…”
De raampjes glijden dicht. Even later springen de mannen uit de auto en stappen heftig gesticulerend terug de villa binnen.
Ik laat me duwen door de wind, slenter het pad af en spring net op tijd de bus in.

-•-
blogfoto: Hoera, hoera! ‘Negen Schijfjes Banaan op zoek naar een plekje om te slapen’ wordt herdrukt! Terug verkrijgbaar in de boekhandel vanaf maart ’08.
-•-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>