Net niet december

Vandaag dwaalde ik door een besneeuwd Charleroi. Samen met dramaturge Claire Swyzen en documentairemaker Freek Vielen. We werken binnenkort samen rond een project met studenten die een paar weken onderduiken in Charleroi om met de stad en al wat erbij hoort aan de slag gaan om een voorstelling te maken. Charleroi is een intrigerende stad, met een bijzondere (migratie)geschiedenis.

 

Morgen begint een nieuwe maand.  Tal van dingen te doen: met Judith lezen uit Rosie en Moussa in passaporta, Tsejchov lezen met acteurs, werken met Chris Lomme en Jo De Meyere, de Sint door de schouw laten, mijn vrouw haar verjaardag vieren, mijn dochter haar verjaardag vieren, mijn andere dochter haar verjaardag vieren, mijn eigen verjaardag laten vieren…schrijven, lezen, vallen, opstaan en weer doorgaan.

 

Het zit er op voor mij, en het is mooi geweest. Ik verlaat de villa. Ik heb een beetje gepoetst, maar ook weer niet te. De volgende bewoner mag best zien dat de villa net verlaten is. Van achter het gordijn zie ik, in de verte iemand de lange rechte laan oplopen, een koffer in de hand.

 

Het was leuk dat u las, of nog zult lezen. Het vergde de nodige discipline nu en dan. Elke dag met mijn briefje klaarstaan. Maar het is ook goed om je gedachten te ordenen af en toe. Ik liet u niet altijd het achterste van mijn tong zien, maar wel wat er nu en dan op het puntje lag. Ik zette bij elkaar wat zelden bij elkaar komt. De verschillende werelden waarin ik vertoef: tussen jeugd en andere letteren, theater, journalistiek en gezin. Als ik door mijn schrijfsels ga, dan zie ik opnieuw de woede die achter de woorden schuilt, ook al probeer ik die te temperen in het openbaar. Maar ook meer, gelukkig.

 

En ja, natuurlijk had ik het te veel en te vaak over waar ik zelf mee bezig ben. Maar dat vergeeft u me vast. En zoniet, dan hebt u pech gehad.

 

Ik betrapte me erop dat ik graag door de archieven van vorige bewoners dwaal. Zelfs al dateren ze van maanden of jaren terug, ze blijven de moeite waard. U moet dat ook eens doen.  Ze staan rechts van u.

 

Het jaar is moe, en bijna klaar.

December staat in de coulissen te wachten.

Koud en vol verrassingen.

Trek uw warme jas maar aan.

x.

 

6 thoughts on “Net niet december

 1. Bedankt voor de blog! Ik heb ervan genoten… Van het gezin, het schrijven, het regisseren, het lezen waar u mee bezig was. Dat vergeef ik u helemaal, ik had het zelfs niet anders gewild. Zo gevarieerd en zo boeiend kan een mensenleven zijn! Het geeft me alvast veel zin en energie om ook mijn voornemens wat bij te vijlen… en eerder dan de woede, blijft mij de passie bij!

  Groeten,
  Frauke

 2. Michael,

  dank je voor je mooie blog, ik heb er veel van opgestoken en vooral genoten van je verhalen.
  Het eerste boek is al gekocht… ( de wonderbaarlijke reis…) en de andere “aanraders” zullen volgen!

  groetjes
  Angélique

 3. Dankjewel voor de mooie stukjes!
  Het was boeiend even mee te mogen kijken achter de schermen van een wel erg druk en gevarieerd leven.
  We komen je een van de volgende maanden wellicht nog wel eens ‘n keertje tegen: bij het voorlezen van één van je kinderboeken, hier ‘s avonds in huis, voor het slapengaan!:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>