28 en 29 juni – ER VALT NOG ZOVEEL TE DOEN

Marianne heeft gisteren het schooljaar afgesloten met een receptie en een personeelsfeest. Ze werd dit jaar bijzonder verwend door haar leerlingen en ze was daar zichtbaar blij mee.

Zeven jaar geleden heb ik mijn laatste schooljaar afgesloten. De laatste week van dat schooljaar had ik het bijzonder moeilijk. Tot de laatste minuut heb ik graag les gegeven. Ik kreeg alle vrijheid om een eigen vak (leesbevordering) te geven, de leerlingen waren enthousiast en ik genoot van de sfeer onder de collega’s. Toch heb ik de keuze gemaakt om me volledig toe te leggen op het schrijversschap. Een mens doet soms gekke dingen. Financieel en statutair neem je op dat moment zeker risico’s. Vrijheid is echter onbetaalbaar. Natuurlijk mis ik de sfeer van de school, waar ik fantastische tijden kunnen beleven heb, al ging het er in het verleden ook wel eens hard aan toe (Zie blog 11 juni). Maar je kunt pas iets veranderen als je durft te bewegen. Mijn keuze om voltijds te schrijven heb ik niet betreurd. Als ik me fysiek wat minder voel haat ik de vier muren van mijn werkkamer. Alleen zijn met je eigen gedachten is niet altijd leuk. Maar meestal geniet ik met volle teugen van het schrijversschap. Er komt zoveel op je af. Bijna elke week duikt er wel een verrassing op en telkens ontmoet ik nieuwe mensen die creatief met mij willen samenwerken. Daar krijg je een kick van, ik ontken het niet.

Maandag sluit ik deze blog af. Ik zal de regelmaat van het bloggen wel wat missen. Tot mijn verbazing wordt er sterk op gereageerd. Mensen geven rechtstreeks commentaar, mailen me en spreken me er gewoon over aan. Het ene onderwerp ligt al gevoeliger dan het andere. Dat directe van een blog is voor mij een nieuw gegeven. Meestal duurt het een paar jaar vooraleer je reacties krijgt op een geschreven tekst of een boek. Van de eerste geschreven zin tot een boek in de boekhandel ligt duurt vaak al een paar jaar. De reacties komen pas maanden en vaak jaren later.

Een grote vakantie zit er als schrijver niet echt meer in. Ik probeer elke dag (ook in het weekend) een paar uur te werken. Zelfs als ik op reis ben maak ik tijd vrij om te schrijven of om te brainstormen over nieuwe projecten. Wat staat er in de nabije toekomst op mijn werkprogramma? Drie schrijfprojecten (zie vorige blogs), twee theaterprojecten rond mijn nieuwe boeken, een ‘pilot’ voor een animatiefilmreeks rond mijn boeken (project op lange termijn), twee lezingen die ik speciaal moet voorbereiden: de lezing in augustus voor buitenlandse neerlandici aan de universiteit Gent en de lezing in september voor het IBBY-congres (Zie blog 17 juni).

Ik geef tijdens deze blog ook een primeurtje mee: De beide IBBY-secties van België dragen me in Kopenhagen voor als kandidaat voor de verkiezingen van de leden van het EC (wereldbestuur) van IBBY. Het internationale selectiecomité van IBBY heeft me hiervoor al een paar keer benaderd. Er zijn dertien kandidaten uit de hele wereld voor tien zitjes. De voorgedragen kandidaten krijgen telkens drie minuten om zich voor te stellen tijdens de algemene vergadering. Zo’n verkiezing is altijd onzeker. Wat zijn de criteria om iemand te verkiezen? Internationaal staat de reputatie van België op een laag pitje. Let wel: IBBY is een vrijwilligersorganisatie en dat geldt ook voor de leden van het EC.
IBBY en de missie van Jella Lepman liggen me heel na aan het hart (zie blog 17 juni). Ik hoop dat we in de toekomst de internationale wereld van het kinder- en jeugdboek ooit eens naar hier kunnen halen. We hoeven ons zeker niet te schamen op dit vlak. En… een betere verstandhouding door middel van de kinder- en jeugdliteratuur is zelfs in België hard nodig. De know-how en de goede banden met onze vrienden van IBBY-Nederland zouden in het voorbereidingsproces een belangrijke rol kunnen spelen. Het is één van mijn IBBY-dromen. Er valt wereldwijd nog zoveel te doen. Ik ben er in elk geval klaar voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>