Tine Mortier

Nu we eindelijk aan een nieuw seizoen begonnen lijken te zijn, is het het uitgelezen moment om ook op dit blog met twee nieuwe rubrieken te starten. Vandaag de eerste.

In De dag van… brengt een kinderboekenmens/man/vrouw nauwgezet verslag uit van zijn of haar dag. Tine Mortier, auteur van onder meer Zoeperspin (De Eenhoorn, 2013) maar ook recensente en docente, slaat haar agenda voor ons open en noteert haar dagelijkse bezigheden.

*

6u15 – Mijn interne klok loopt af net voor de wekker van mijn gsm dat doet. Gelukkig maar, want ik heb een hartstochtelijke hekel aan wekkers, ook al is het er eentje met een alleraardigst melodietje. Ik spring strompel het bed uit en plets wat water in mijn gezicht. De kinderen moeten straks weer naar school en ikzelf heb tig dingen te doen. Ik haast me naar mijn bureau, zodat ik nog een uurtje kan werken voor het huis in rep en roer staat.

1b

10u – Klaar. Ik ben een beetje trots op mezelf: pas een kleine vier uur uit bed en al een berg werk verzet. Het huishouden draait (een beetje vierkant af en toe, maar ach), iedereen is tijdig gevoed, gekleed en uitgezwaaid, én mijn recensie van het tamelijk fantastische ‘De regels van drie’ van Marjolijn Hof is verstuurd naar de Leeswelp. Ik overloop mijn lijstje voor de rest van de dag, en besluit dat het tijd is voor een telefoontje naar mijn uitgeefster. Vijf minuten later zit ik met een brede glimlach aan mijn bureau. Door het lijstje van mogelijke illustratoren wordt dat toekomstige prentenboek opeens een stuk tastbaarder.

2b

12u15 – Vandaag alweer geen fancy lunch met literaire vrienden of andere belangwekkende personen – mijn leven ontbeert helaas elke vorm van glamour. Ik eet gezellig thuis, in het gezelschap van mijn gezin. Zodra iedereen weer de deur uit is, ruim ik in spoedtempo de keuken op en vertrek naar mijn ‘schrijfkot’. Omdat het even niet regent, keil ik de laptop in mijn tas en ga te voet.
Het is vijf minuten stappen, en als ik doorstap zelfs iets minder. Maar vandaag stap ik niet door. Ik doe zelfs een ommetje. Onderweg probeer ik een uitweg te vinden voor de impasse waarin mijn verhaal sinds enkele weken is beland. Ik overloop alle mogelijkheden en toets ze tegen elkaar af. Ik praat tegen mezelf – hardop – en hou me voor dat ik het tegen mijn personages heb. Ik ga er net zo lang mee door tot ze antwoorden en mij een oplossing bieden. Daarna rep ik me als een gek naar mijn schrijfkot. De laptop slaat hard heen en weer op mijn rug.

3b

4b

14u30 – Wat een luxe. Ik kan zomaar kiezen tussen comfortabel in de zetel, gedisciplineerd achter de schrijftafel of luierend in de zon. Ik kies uiteraard voor het laatste. Voor het eerst in eeuwen haal ik de tuinstoelen uit het hok en installeer mij op mijn allermooiste, geïmproviseerde schrijfterras. De zonnecrème heb ik niet meegebracht en dat blijkt een misrekening, want na een half uur vlucht ik al naar binnen. Ik heb morgen lezingen in Lichtervelde, en daar wil ik liever niet met een hoofd als een gekookte kreeft aankomen.
Het manuscript vordert traag, maar dat is al een hele verbetering in vergelijking met de voorbije weken. Dankzij de wandeling van deze middag, heb ik eindelijk de cruciale verhaalwending gevonden.

5

18u30 – Ik vertrek naar Kortrijk, waar ik twee avonden per week Literaire Creatie geef. Ik heb bijzonder fijne en getalenteerde cursisten (echt waar!), en die mag ik elke week gedurende drie uur onderhouden over literatuur. Ik geef schrijfopdrachten die we gezamenlijk verbeteren, en we praten of schrijven en lezen.
Af en toe geef ik les op verplaatsing. Dan krijgen de cursisten een observatie-opdracht, waarbij ze een verhaal moeten verzinnen. Vandaag trekken we naar een bruine kroeg, waar de sfeer bijzonder inspirerend werkt. En met een glaasje wijn erbij komt de inspiratie nog zo snel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>