De KJV-nominatielezer (7) : wij zijn klaar

In januari begint de tijd te dringen. Ik probeer nog zoveel mogelijk interessante boeken van het voorgaande jaar te lezen. Begin februari leveren de nominatielezers hun definitieve lijstjes in: per leeftijdsgroep een lijstje met de 10 beste boeken voor die groep uit het afgelopen jaar. De lijstjes worden opgeteld en resulteren in lijsten van rond de 20 boeken per groep.

Wie geluk heeft, heeft de meeste boeken al gelezen. Wie pech heeft, moet nog even flink doorlezen. Want in de tweede helft van maart vindt onze laatste activiteit plaats: de selectievergadering bij Stichting Lezen in Antwerpen.

In die vergadering brengen we de stapels van 20 boeken terug tot een stapeltje van tussen de 8 en 10 boeken. Daarbij letten we – behalve op de kwaliteit – ook op afwisseling.

Het gaat ons steeds makkelijker af. Over de helft van de selectie zijn we het meestal snel eens: dat zijn de boeken die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Een klein deel van de boeken valt snel af. Dan blijven er nog rond de 10 boeken over van ongeveer gelijk niveau waarvan de helft moet afvallen. Dan gaat de afwisseling een rol spelen.

Onze rol is dan uitgespeeld. We kijken nog even met tederheid naar de geselecteerde boeken. En tegelijkertijd met pijn in het hart. Want we weten dat de helft van onze selectie nog zal sneuvelen. Een andere groep nominatielezers heeft de voltallige productie van boeken van Vlamingen voor onze leeftijdsgroepen gelezen. Die lezers zullen ook onze selectie lezen en daaruit een evenwichtige lijst samenstellen, met vier Vlaamse en vier buitenlandse boeken.

Wij nominatielezers buitenland zouden daar graag nog invloed op uitoefenen, maar dat gaat niet meer. Wij zijn klaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>